Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε για τα πάντα χωρίς νόημα, ώστε να φτιάξετε την ψυχολογια σας – Τεχνικές για να αφαιρέσετε το αγχος

Για την ψυχολογια μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσουμε συνεχώς να ανησυχούμε για τα πάντα, δίχως νόημα.

Για πολλούς τα πάντα κινούνται τόσο γρήγορα και έτσι θεωρούν πολύ φυσικό να βρίσκονται μέσα σε ένα διαρκές στρες καιαγχος.

Πολλές φορές αυτό το συνεχόμενο αγχοςκαι στρες μπορεί να οδηγήσει σε κρισεις πανικου και σε διάφορα άλλα ψυχοσωματικα προβλήματα που δεν μπορεί κανείς να διακρίνει αμέσως τη σοβαρότητά τους για την ψυχολογια και την γενικότερη υγεια μας.

Έχουμε όμως την επιλογή.

Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες τεχνικές για να αποβάλουμε όλο αυτό το στρες και το διαρκές άγχος, όπως είναι οδιαλογισμός.

Ο διαλογισμός και ο Ζεν τρόπος ζωής δημιουργούν ένα κενό ανάμεσα στο πώς νιώθουμε και στο πώς αντιδράμε.

Και αυτό το κενό είναι πού μας επιτρέπει να βρούμε την ηρεμία που αναζητούσαμε καθώς και πολλές χαρούμενες στιγμές κάθε μέρα, ενώ μας επιτρέπει να ζήσουμε κάποια αναπάντεχα γεγονότα χωρίς να τα αφήσουμε να μας αναστατώσουν.

         
Δείτε πώς μπορείτε να είστε περισσότερο Ζεν, έτσι ώστε να δημιουργείτε περισσότερα κενά στη ζωή σας όπου θα σας επιτρέψουν να ζείτε πιο ήρεμα και πιο συνειδητά. 



Μερικές συνειδητές αναπνοές είναι ότι πρέπει.
Ακόμα και μία συνειδητή, βαθιά αναπνοή μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε κρίση, στρες και άγχος.


Όταν μιλάμε για συνειδητή αναπνοή, εννοούμε μια αναπνοή που θα νιώθουμε πραγματικά τον αέρα να μπαίνει μέσα μας και να βγαίνει έξω μας. Θα νιώθουμε κάθε αίσθηση που μας δίνει ο αέρας αυτός. Αν είναι κρύος ή όχι.

Θα αναπνέουμε ήρεμα, δίχως ερμηνεία, δίχως σκέψη, δίχως ανάλυση, δίχως κριτική, απλά θα νιώθουμε πραγματικά την αναπνοή μας. Καθώς θα αναπνέουμε συνειδητά, θα αφήσουμε το σώμα μας να δει πως θέλει να αντιδράσει στην παρούσα στιγμή, δίχως να σκεφτεί κάτι. Μετά από μερικές συνειδητές αναπνοές, θα έρθουν και οι συνειδητές απαντήσεις, δίχως σκέψη. Αν δεν έρθουν, δεν χρειάζεται ακόμα να αντιδράσουμε αυτή τη στιγμή τώρα.  


Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τρόπο αντίδρασής σας στις «αρνητικές» καταστάσεις για να αλλάξουν προς το θετικό

Μερικές φορές όταν είμαστε πνιγμένοι, θυμωμένοι και υπερβολικά αγχωμένοι, είναι επειδή νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση και τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς έτσι όπως θα θέλαμε.


Καταστάσεις όπως αυξημένα έξοδα, αρρώστιες ή κάποιες σχέσεις που δεν πάνε καλά, μπορεί να ωθήσουν στα άκρα την ψυχολογία μας και να μας κάνουν να ανησυχούμε πολύ και να είμαστε διαρκώς αγχωμένοι. Ξεχνάμε πως τα πράγματα και οι καταστάσεις συχνά αλλάζουν και δεν θα είναι συνεχώς τα ίδια. Μην είστε σίγουροι, λοιπόν, πως οι «δύσκολες» καταστάσεις που τώρα βρίσκεστε μέσα, δεν θα αλλάξουν σύντομα.

Πολλές φορές έχει σημασία πώς αντιδρούμε εμείς στις «δύσκολες» καταστάσεις, γιατί αλλιώς φαίνονται και αλλιώς συχνά είναι. Η αντίδρασή μας είναι πολύ πιο σημαντική από την κατάσταση. Ένα «πρόβλημα» θα είναι πρόβλημα μόνο αν το δούμε εμείς ως πρόβλημα. Αν το δούμε ως μια κατάσταση όπως οι άλλες και απλά την αποδεχτούμε όπως είναι, θα χάσει τη δύναμή της μέσα μας, στην ψυχολογία μας, και αμέσως θα αποδυναμωθεί από μόνη της. Αλλάξτε λοιπόν τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις και θα αλλάξουν και αυτές.  

Έχετε σκεφτεί πως μπορεί όλα να είναι στο μυαλό σας;

Επικεντρωθείτε στο πώς νιώθετε και στο τι αισθάνεστε και όχι στις ερμηνείες που σκέφτεστε.
Πολλές φορές μπορεί όλο αυτό το στρες και το άγχος που έχετε να είναι απλά λόγω διάφορων ερμηνειών που δίνετε εσείς και να είναι απλά όλα στο μυαλό σας. Θα πρέπει να βρείτε τρόπους να μην είστε συνεχώς στο μυαλό σας, στο κεφάλι σας, να το αφήσετε να χαλαρώνει πιο συχνά και να αφήσετε και το υπόλοιπο σώμα σας να λειτουργεί και να το νιώθετε το ίδιο.

Το σώμα σας μπορεί να μιλήσει κι αυτό αν το αφήσετε, αν απλά ηρεμήσετε τις σκέψεις. Ξεκινήστε με τα χέρια σας. Προσπαθήστε να τα νιώσετε ακόμα και όταν δεν πιάνουν κάτι. Προχωρήστε νιώθοντας όλο σας το σώμα, βήμα – βήμα, αργά, αναπνέοντας συνειδητά και ήρεμα. Νιώστε τι σας λέει όλο σας το σώμα. Απλά αφήστε το να ηρεμήσει και να βρει μόνο του τους ρυθμούς του, δίχως να βιάζεστε. Κάντε το καθημερινά για μερικά λεπτά σε ένα ήρεμο περιβάλλον δίχως θορύβους και παρεμβολές. Σύντομα θα δείτε πως θα ηρεμήσετε αρκετά και οι απαντήσεις θα αρχίσουν να σας έρχονται δίχως να χρειάζεται να υπεραναλύετε τα πάντα με τη σκέψη.

Προσπαθήστε να είστε κάθε μέρα ευγνώμων για αυτά που έχετε στη ζωή σας.

Κάντε μια λίστα κάθε μέρα και δείτε για ποια πράγματα είστε ευγνώμων στη ζωή σας καθημερινά.


Μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο όπου θα τα γράφετε καθημερινά και αργότερα να μπορείτε να τα διαβάζετε και να παίρνετε κουράγιο, αλλά μπορείτε επίσης και απλά να τα απαριθμείτε στο τέλος της ημέρας λίγο πριν κοιμηθείτε. Μπορεί η λίστα σας να περιλαμβάνει το γεγονός πως είστε απλά και μόνο ζωντανοί. Πώς έχετε φαγητό, μια στέγη για να μείνετε και ανθρώπους να σας αγαπούν δίπλα σας. Μπορεί να είναι απλά μια ευγενική κίνηση που κάποιος άγνωστος έκανε σήμερα για σας.

Προσπαθήστε να είστε εσείς σε κάποιο άλλο άτομο η ευγενική κίνηση για την οποία είναι ευγνώμων σήμερα.Πολύ σύντομα θα δείτε πως καθημερινά έχετε πολλά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων και θα αρχίσουν να έρχονται και άλλα από τη στιγμή που έχετε αρχίσει να τα εκτιμάτε.     

Αφήστε τον χρόνο να λειτουργήσει υπέρ σας.
Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι οι ανησυχίες, το στρες και το άγχος μας έχουν μπλοκάρει, παρά μόνο όταν είναι πια αργά.

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο. Κάθε φορά θα το συνειδητοποιούμε όλο και πιο γρήγορα. Ξεκινήστε αναπνοές ήρεμα αμέσως μόλις συνειδητοποιήσετε πως οι σκέψεις στο μυαλό σας έχουν καταλάβει όλο το σώμα και όλο το «είναι» σας. Θα δείτε πως με τον καιρό αυτή η συνειδητοποίηση θα συμβαίνει όλο και πιο συχνά και πολύ σύντομα, δεν θα προλαβαίνει να γίνεται άγχος και να σας καταλαμβάνει.

Αυτό θα σας γυρνάει όλο και πιο γρήγορα στη στιγμή αυτή, που πρέπει να τη ζήσετε στο έπακρο, δίχως να αγωνιάτε για ένα παρελθόν που απλά συνέβη και δεν αλλάζει ή για ένα μέλλον που απλά μπορεί να μην έρθει ποτέ έτσι όπως το σκέφτεστε.  

Αναζητήστε τη χαρά που μπορεί να σας προσφέρει η κάθε στιγμή.

Προσπαθήστε να γεμίσετε την καθημερινότητά σας με μικρές στιγμές χαράς κάθε στιγμή κάθε λεπτό.
Θυμηθείτε πως χαρά μπορεί να μας χαρίζουν τις περισσότερες φορές τα απλά πράγματα. Αποδεχτείτε την κάθε στιγμή και το κάθε γεγονός έτσι όπως έρχεται. Μην αντιστέκεστε. Δεχτείτε κάθε πράγμα σαν να το έχετε προσκαλέσει στη ζωή σας. Αν έρθει κάτι που πάει να σας γεμίσει αρνητικότητα, δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτό, ήρεμα και απλά, δίχως να αντιδράτε αρνητικά και να χαλάτε τη θετική σας ενέργεια. Αν είστε εσείς θετικοί, μπορείτε με τη θετικότητά σας να γυρίσετε ακόμα και την πιο αρνητική «φαινομενικά» κατάσταση, ή τουλάχιστον να δείτε να γίνεται λίγο πιο ουδέτερη.

Δώστε χρόνο σε κάθε τι. Μην εξαρτάστε από εξωτερικές καταστάσεις για να είστε χαρούμενοι. Φροντίστε να είστε μέσα σας καλά, και θα είστε πάντα χαρούμενοι. Μπορεί να μην χαίρεστε με την αρνητική κατάσταση κάποιου άλλου ατόμου, αλλά με τη θετικότητά σας μπορείτε να βελτιώσετε έστω και για μια στιγμή την κατάσταση που βρίσκεστε ή να το κάνετε να δει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να πείσετε κανέναν νοητικά και λεκτικά.

Να είστε απλά εσείς ήρεμοι και το παράδειγμα που θα θέλει κάποιος άλλος να ακολουθήσει, και σύντομα – αν το επιτρέψει και είναι έτοιμο - θα γίνει. 


anew

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα