Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νέοι Ορισμοί της Πνευματικής Ζωής

Fos Prasino
Η ιδέα της πνευματικής ανάπτυξης έχει συνδεθεί, σχεδόν αποκλειστικά, με τις θρησκείες του κόσμου. Το να κάνει κάποιος «πνευματικό» έργο σήμαινε να γίνει ιερέας, ραβίνος ή τελετουργός. Ή σήμαινε ένταξη σε κάποιο θρησκευτικό τάγμα του ενός ή του άλλου είδους. Έτσι η εκκλησία, μάλλον, παρά η ανθρώπινη ψυχή, γινόταν θεματοφύλακας της πνευματικής ζωής. Σήμερα, όμως, το άτομο γίνεται πλέον θεματοφύλακας της δικής του πνευματικής ζωής και βρίσκεται στη διαδικασία να πνευματοποιήσει την υλική διάσταση της ζωής του.
Ενώ ο θρησκευόμενος άνθρωπος παίρνει ως δεδομένο ότι ο Θεός είναι παντού, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ενέργεια είναι παντού. Το κύριο πρόβλημα που απορρέει από, το σχετικά σύγχρονο, σχίσμα ανάμεσα σε πνεύμα και ύλη, αφορά την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. Αν η πνευματικότητα δεν συσχετίζεται με την κανονική καθημερινή ζωή, τότε τείνουν να κυριαρχούν οι κατώτερες υλικές αξίες. Αν, όμως, θέλουμε καλύτερες παγκόσμιες συνθήκες, ανθρώπινη ευημερία και ορθές ανθρώπινες σχέσεις, ακριβώς οι πνευματικές ενέργειες πρέπει να καθορίζουν τις υλικές αξίες και την υλική βίωση.
Η λέξη «πνευματικός» αναφέρεται στη στάση και τη νοοτροπία που έχει σχέση με την κίνηση προς τα εμπρός, από το ένα πεδίο συνειδητότητας στο επόμενο. Αναφέρεται στη δύναμη να βλέπει κάποιος ένα νέο όραμα καθώς και τις νέες καλύτερες δυνατότητες. Αναφέρεται σε κάθε αποτέλεσμα της εξελικτικής πορείας, καθώς ωθεί τον άνθρωπο προς τα εμπρός, από μία βαθμίδα ευαισθησίας σε μια άλλη. Σχετίζεται με τις διευρύνσεις συνειδητότητας, με κάθε δραστηριότητα που οδηγεί προς κάποια μορφή πιο μεγάλης ανάπτυξης. Οι ανακαλύψεις της επιστήμης ή η παραγωγή κάποιου μεγάλου έργου στη λογοτεχνία ή το πεδίο της τέχνης, είναι εξ ίσου ενδεικτικές πνευματικής ανέλιξης, όπως ακριβώς είναι και οι εμπειρίες του μυστικιστή ή η καταγραφή από το μαθητή κάποιας επαφής με την ψυχή του.
Αν αναγνωρίζει κάποιος την ιδιαίτερη δική του πνευματική φύση, μπορεί ν’ αναγνωρίσει τη θειότητα και στους άλλους και σε όλες τις μορφές της ζωής. Όταν μαθαίνουμε νασκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο ως ψυχές, αρχίζουμε να δρούμε ανάλογα. Όσο κάποιος κάνει το επόμενο βήμα του προς τα εμπρός, προς μια πιο περιεκτική και συμπονετική κατανόηση, βοηθά για την ανύψωση της ανθρώπινης οικογένειας πλησιέστερα στο πνευματικό της πεπρωμένο – την εδραίωση της Βασιλείας των Ουρανών πάνω στη Γη.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα