Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί ζωγραφίζουμε έτσι (♥) την ανθρώπινη καρδιά;

Γιατί ζωγραφίζουμε έτσι (♥) την ανθρώπινη καρδιά;

Ένα από τα πιο διαδεδομένα σχέδια ζωγραφικής, είναι αυτό της καρδιάς. Είναι το σύμβολο της αγάπης και του έρωτα. Γιατί όμως ζωγραφίζουμε έτσι την καρδιά, αφού πλέον γνωρίζουμε πως δεν έχει καμία σχέση με το σχήμα του ζωτικού οργάνου; Πάμε να μάθουμε την ιστορία του συμβόλου.
Γιατί ζωγραφίζουμε έτσι (♥) την ανθρώπινη καρδιά;
Ταξιδεύοντας χιλιάδες χρόνια πίσω, θα δούμε πως σε πολλές περιπτώσεις, αρχαίοι λαοί ζωγράφιζαν στα σκεύη τους σχήματα τα οποία μοιάζουν με αυτό που σήμερα αντιπροσωπεύει την καρδιά. Φυσικά τότε δεν υπήρχε κανείς συσχετισμός ούτε με το ανθρώπινο όργανο, ούτε φυσικά με την αγάπη και τον έρωτα. Το σχέδιο ήταν αναπαράσταση των φύλλων της συκιάς ή του κισσού.
1ahearts1
Στην Αρχαία Ελλάδα, πολλά αγγεία τα οποία αναπαριστούσαν το θεό Διόνυσο, ήταν επίσης στολισμένα με σχήματα ίδια με τα σημερινά της καρδιάς. Εκείνα ήταν αναπαράσταση των φύλλων της αμπέλου προς τιμήν του θεού του οίνου. 

1ahearts2

Η πρώτη εμφάνιση σε σχέση με τον έρωτα

Όπως είδαμε μέχρι τώρα, αν και το σχήμα αυτό ήταν αρκετά κοινό από την αρχαιότητα, έπρεπε να περάσουν αρκετοί αιώνες για να αρχίσει να συσχετίζεται με την αγάπη και τον έρωτα. Η πρώτη εμφάνιση του κατά αυτόν τον τρόπο, έγινε το 13ο αιώνα σε ένα ερωτικό δοκίμιο αγνώστου συγγραφέα με τίτλο «Li romanz de la poire» (ο έρωτας του αχλαδιού). Στο εξώφυλλό του υπήρχε η ζωγραφική αναπαράσταση ενός άνδρα, ο οποίος έχει γονατίσει μπροστά στην αγαπημένη του και της προσφέρει την καρδιά του, η οποία έχει κωνικό σχήμα.
1ahearts3
Φυσικά την εποχή εκείνη επικρατούσε ο σκοταδισμός ο οποίος είχε επιβληθεί από την εκκλησία, και ο οποίος θεωρούσε κάθε επιστήμη έργο του διαβόλου. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ιατροί-ανατόμοι είχαν περιγράψει το σχήμα της καρδιάς του ανθρώπου και το κωνοειδές σχήμα της. Στις αρχές του 14ου αιώνα, ο Ιταλός ζωγράφος Giotto de Bondone, ζωγράφισε μια τοιχογραφία στην εκκλησία του Scrovegni. Σε αυτή, μια πιστή, προσφέρει την (κωνική) καρδιά της στο Χριστό, δείχνοντας έτσι την αγάπη της προς αυτόν. Από τότε, αρκετοί άρχισαν να ζωγραφίζουν την ανθρώπινη καρδιά με αυτό τον τρόπο.
1ahearts5

Η διάδοση

Με το πέρασμα των χρόνων, το σχέδιο άλλαξε, καθώς για λόγους αισθητικής, το μυτερό μέρος γύρισε να δείχνει προς τα κάτω. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι υπεύθυνη για τη διάδοση και τη σύνδεση του σχήματος αυτού με την ανθρώπινη καρδιά. Αυτό ξεκίνησε τον 16ο αιώνα και αφορμή στάθηκε το όραμα μιας Αγίας των καθολικών της Saint Margaret Mary Alacoque, η οποία το 1673, ισχυρίστηκε πως οραματίστηκε την «ιερή καρδιά του Χριστού» (Sacred Heart of Jesus) η οποία είχε ακριβώς το ίδιο σχήμα με σήμερα και ήταν τυλιγμένη με αγκάθια.
1ahearts4
Το σχέδιο αυτό της καρδιάς του Χριστού, άρχισε από τότε να εμφανίζεται σε διάφορες εικόνες σε όλες τις ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες, με αποτέλεσμα να διαδοθεί η άποψη πως αυτό είναι το σχήμα που έχει η καρδιά του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, από το φύλλο της συκιάς και του κισσού, φτάσαμε το σχέδιο αυτό να αναπαριστά την ανθρώπινη καρδιά. 
1ahearts6
Το γιατί έχει γίνει σύμβολο του έρωτα, οφείλεται σε μια μόδα η οποία ξεκίνησε το 18ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία, και η οποία ήθελε οι ερωτευμένοι να ανταλλάσσουν ερωτικά μηνύματα στολισμένα με καρδιές την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα