Η αρχαιότερη σωζόμενη βασιλική βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι αυτή του Ασσουρμπανιπάλ, βασιλιά της Ασσυρίας (668-γύρω στο 630 π.Χ.).
Αρχαιολόγοι του Βρετανικού μουσείου ανακάλυψαν πάνω από 30.000 σφηνοειδείς επιγραφές και θραύσματα στην πρωτεύουσα του, Νινευή (σύγχρονο Kuyunjik).
Παράλληλα με τις ιστορικές επιγραφές, γράμματα, διοικητικά και νομικά κείμενα, βρέθηκαν χιλιάδες μαντικά, μαγικά, ιατρικά, λογοτεχνικά και λεξιλογικά κείμενα.
Αυτό το θησαυροφυλάκιο της μάθησης είναι απαράμιλλης σημασίας για τη σύγχρονη μελέτη της αρχαίας Εγγύς Ανατολής από τότε που τα πρώτα θραύσματα βρέθηκαν σε ανασκαφές στη δεκαετία του 1850.
Ο βασιλιάς Ασσουρμπανιπάλ ήταν ο κυβερνήτης της αρχαίας Ασσυρίας, διάσημος για τα στρατιωτικά κατορθώματά του. Ωστόσο, η δημιουργία του Ασσουρμπανιπάλ μιας μεγάλης βιβλιοθήκης στην πόλη της Νινευή, θεωρείται πολύ μεγαλύτερης σημασίας.
Η Βιβλιοθήκη του Ασσουρμπανιπάλ δεν ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη του είδους της, αλλά ήταν μία από τις μεγαλύτερες και μία από αυτές που επιβίωσαν μέχρι σήμερα.
Μια συλλογή από 20.000 έως 30.000 σφηνοειδή δισκία περιέχουν περίπου 1.200 διακριτά κείμενα.
Σαν μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αυτή η συλλογή απλώνεται σε πολλά δωμάτια ανάλογα με το θέμα.
Κάποια από τα δωμάτια ήταν αφιερωμένα στην ιστορία και την κυβέρνηση, άλλα στη θρησκεία και τη μαγεία και άλλα πάλι στη γεωγραφία, την επιστήμη, την ποίηση, κ.λπ.
Το αρχαίο Σουμεριακό "Έπος του Γκιλγκαμές" και ένας σχεδόν πλήρης κατάλογος των αρχαίων ηγεμόνων της Εγγύς Ανατολής είναι μεταξύ των άλλων ανεκτίμητων συγγραμάτων που διατηρήθηκαν στο παλάτι βιβλιοθήκη του Ασσουρμπανιπάλ, στη Νινευή.
Η Συλλογή Ασσουρμπανιπάλ θα μπορούσε να θεωρηθεί διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα.
Αυτή η συλλογή στεγάζεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
messagetoeagle
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
[Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της ανάρτησης αυτής χωρίς αναφορά στην πηγή και χωρίς την πλήρη αναγραφή όλων των συντακτών όπως ακριβώς αναφέρονται σε αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.