Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

«Φθόριο»: Οι κίνδυνοι και τα οφέλη

Η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός-οδοντίατρος της Advanced Dental Clinicsμας εξηγεί όλη την αλήθεια για το φθόριο, τα οφέλη του καθώς και τους κινδύνους που κρύβει για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η υπερβολική λήψη «Φθορίου» που έχει ως στόχο την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει:
Α) Λευκές κηλίδες στην αδαμαντίνη των δοντιώνΒ) Τοξική δράση στον οργανισμό
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φθόριο είναι ένα από τα δεκατέσσερα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διαθέτει η οδοντιατρική για την πρόληψη της τερηδόνας. Γι’ αυτό εξάλλου λέμε ότι οι θεραπείες με φθόριο πρέπει να ξεκινούν ήδη από την ηλικία των δύο ετών, τότε που έχουν βγει τα νεογιλά δόντια» αναφέρει η κ. Σκουλάτου, ενώ η συχνότητα των τοπικών εφαρμογών εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε παιδιού, αλλά συνήθως συνίσταται η τοπική εφαρμογή,  κάθε έξι μήνες.

Πότε το «Φθόριο» δεν αποτελεί κίνδυνο
Ακόμα και αν πραγματοποιηθεί υπερβολικός αριθμός τοπικών εφαρμογών φθορίου στα δόντια (φθορίωση στο ιατρείο), δεν υπάρχει επιβλαβής επίδραση ούτε στα δόντια, αλλά ούτε και στον οργανισμό, όμως για τα παιδιά κάτω των έξι ετών,υπάρχουν οι παιδικές φθοριούχες οδοντόκρεμες και τα φθοριούχα στοματοπλύματα, τα οποία περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης μεγάλης ποσότητας.


Στο στάδιο διάπλασης και ενασβεστίωσης των μόνιμων δοντιών, όταν αυτά βρίσκονται ακόμη μέσα στα οστά των γνάθων, η λήψη φθορίου μέσω των τροφών όπως (ψάρια,  σολομός, σαρδέλες, ελαιόλαδο και σκουμπρί), του νερού ή ειδικών συμπληρωμάτωνσυμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του σμάλτου και την αντοχή του απέναντι στην τερηδόνα.
 Μετά την ανατολή των μόνιμων  δοντιών, η τοπική εφαρμογή φθορίου μέσω φθοριούχου οδοντόκρεμας, ήφθοριούχων στοματοπλυμάτων και φθορίωσης στο ιατρείο, βοηθάει στην επανασβεστίωση επιφανειών της αδαμαντίνης και η εξέλιξη μιας αρχόμενης τερηδόνας καθυστερεί ή σταματά.  
Τέλος, σε περίπτωση που η λήψη φθορίου από το νερό, τις τροφές και τα σκευάσματα υπερβεί το 1ppm ημερησίως, κατά τη διάρκεια διάπλασης των δοντιών, μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες στην επιφάνειά τους (κηλιδωτή αδαμαντίνη ή φθορίαση). 
Η φθορίαση δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, ούτε την φυσιολογική λειτουργία των δοντιών που γίνονται πιο ανθεκτικά στην τερηδονική προσβολή.
Οι κηλίδες μπορεί να οφείλουν την εμφάνισή τους και σε άλλους λόγους όπως:
1)   Λήψη τετρακυκλινών
2)  Κληρονομικές νόσοι
3)  Ατελής αδαμαντινογένεση
4)  Ίκτερος 

Πότε το «Φθόριο» αποτελεί κίνδυνο
Η υπερβολική λήψη φθορίου άνω των (8mg) μέσω του νερού, των τροφών και των φθοριούχων σκευασμάτων (π.χ. συμπληρώματα), μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η «Οστεοσκλήρυνση».
Ποσότητες που υπερβαίνουν τα 8mg ημερησίως, εφόρου ζωής ή για κάποιους μήνες, οδηγούν σε (διαταραχές του θυρεοειδούς, βλάβες των νεφρών κ.ά). 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα