Όταν πρόκειται για την ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή, η Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ) έχει την ίδια σημασία, όπως και ο Δείκτης Νοημοσύνης (IQ). Η ΣΝ μας βοηθάει να χτίσουμε πιο δυνατές σχέσεις, να πετύχουμε στην εργασία μας και να εκπληρώσουμε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας στόχους.
Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη;
Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να χρησιμοποιούμε, να καταλαβαίνουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας με θετικούς τρόπους για να μειώνουμε το στρες, να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να συμπάσχουμε με τους άλλους, να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να διευθετούμε τις συγκρούσεις. Η ΣΝ επηρεάζει πολλές διαφορετικές πλευρές της καθημερινής μας ζωής, όπως τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Εάν έχουμε υψηλή ΣΝ είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τόσο τη δική μας συναισθηματική μας κατάσταση, όσο και των άλλων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αντίληψη των συναισθημάτων για να σχετιστούμε καλύτερα με τους άλλους, να διαμορφώσουμε πιο υγιείς σχέσεις, να φτάσουμε σε μεγαλύτερες επιτυχίες στη δουλειά και να έχουμε μια πιο ικανοποιητική ζωή.
Η ΣΝ αποτελείται από τέσσερα γνωρίσματα:
- Αυτογνωσία: η αναγνώριση των συναισθημάτων μας και το πώς αυτά επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας, η επίγνωση των δυνατών κι αδύνατων σημείων μας και η πίστη στον εαυτό μας.
- Αυτοδιαχείριση: ο έλεγχος παρορμητικών συναισθημάτων και συμπεριφορών, η διαχείριση των συναισθημάτων με υγιείς τρόπους, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η συνέπεια προς τις δεσμεύσεις και η προσαρμογή στις αλλαγές των συνθηκών.
- Κοινωνική Ευαισθητοποίηση: η κατανόηση των συναισθημάτων, των αναγκών και των ανησυχιών των άλλων ανθρώπων, η αναγνώριση των συναισθηματικών σημαδιών, η άνεση με τους άλλους, η αναγνώριση της ισχύος της δυναμικής μιας ομάδας ή οργάνωσης.
- Διαχείριση σχέσεων: η γνώση για την ανάπτυξη και διατήρηση καλών σχέσεων, η ξεκάθαρη επικοινωνία, η καλή συνεργασία σε μια ομάδα και η διαχείριση των συγκρούσεων.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Συναισθηματική Νοημοσύνη;
Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι και οι πιο πετυχημένοι, ούτε οι πιο ικανοποιημένοι απ’ τη ζωή τους. Πιθανώς, γνωρίζετε κι εσείς ανθρώπους ιδιαίτερα έξυπνους, που ενδεχομένως όμως να είναι κοινωνικά αδέξιοι, αποτυχημένοι στη δουλειά τους ή στις προσωπικές τους σχέσεις. Ο δείκτης νοημοσύνης δεν είναι από μόνος του αρκετός για να πετύχει κάποιος στη ζωή του. Φυσικά και βοηθάει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, όμως η ΣΝ είναι αυτή, που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί το στρες και τα συναισθήματά του όταν για παράδειγμα έρθει αντιμέτωπος με τις τελικές εξετάσεις.
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη επηρεάζει:
- την επίδοση στη δουλειά: Η ΣΝ μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τις κοινωνικά πολύπλοκες καταστάσεις στην εργασία μας, να μας ωθήσει να κινητοποιήσουμε άλλους και να υπερέχουμε στη δουλειά μας. Μάλιστα, πολλές εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς, όταν πρόκειται να εξετάσουν υποψήφιους εργαζόμενους τους χορηγούν τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης πριν την πρόσληψη.
- τη σωματική υγεία: Η αδυναμία μας να διαχειριστούμε το στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μη ελεγχόμενο στρες αυξάνει την πίεση του αίματος, καταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, συμβάλλει στην υπογονιμότητα κι επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε τη ΣΝ είναι να μάθουμε πώς να μετριάζουμε το στρες.
- την ψυχική υγεία: Το ανεξέλεγκτο στρες επιδρά ακόμη και στην ψυχική υγεία κάνοντας μας ευάλωτους στο άγχος και την κατάθλιψη. Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, θα είμαστε επιρρεπείς στις εναλλαγές της διάθεσης, ενώ η ανικανότητα να διαμορφώσουμε δυνατές σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης.
- τις σχέσεις μας: Κατανοώντας τα συναισθήματά μας και πώς να τα ελέγχουμε, είμαστε πιο ικανοί να εκφράζουμε το πώς νιώθουμε και να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται οι άλλοι. Αυτό μας επιτρέπει να επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα και να δημιουργούμε στενότερες και δυνατότερες σχέσεις, τόσο στη δουλειά, όσο και στην προσωπική μας ζωή.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.