Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί δεν έχω φίλους;

Γιατί δεν έχω φίλους;Αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε φίλους; Σας αποφεύγουν οι παλιοί γνωστοί και οι νέοι γνώριμοί σας; Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί είστε μόνοι, χωρίς φιλικές σχέσεις και χωρίς ανθρώπους για να μοιραστούν τη ζωή τους μαζί σας; Η πιθανή εξήγηση για αυτό κρύβεται στους παρακάτω λόγους:
  1. Είστε εσωστρεφής
Η εξωστρέφεια είναι στη μόδα· σε συνδυασμό με μια ζωή φορτωμένη ασχολίες και συναρπαστικές εμπειρίες, δημιουργεί το όνειρο του κάθε σύγχρονου ανθρώπου. Όλοι υποτίθεται πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και να μπορούν να μιλούν κι να συναναστρέφονται με όλους. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως όπως υπάρχουν οι εξωστρεφείς και κοινωνικοί άνθρωποι που προτιμούν το «έξω» από το «μέσα», έτσι υπάρχουν και οι εσωστρεφείς άνθρωποι που προτιμούν την εσωτερικότητα, τη μοναχικότητα και τη συναναστροφή με τους γύρω τους στο μέτρο που κάτι τέτοιο επιτάσσεται για πρακτικούς λόγους. Ίσως η εσωστρέφειά σας να είναι αυτό που σας εμποδίζει να έχετε φίλους, μιας και είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζετε πώς να τη διαχειριστείτε.
  1. Δε δέχεστε τους άλλους όπως είναι
Θεωρείτε πως οι άλλοι πρέπει να σαν δεχτούν με όλα σας τα ελαττώματα, αλλά δεν κάνετε τον κόπο να τους κατανοήσετε και να τους αποδεχτείτε. Βάζετε τον εαυτό σας πάνω από αυτούς και δε δέχεστε τους άλλους με τις επιλογές τους. Απορείτε που χάνετε φίλους χρόνων ξαφνικά και που νέες γνωριμίες σας αποφεύγουν. Μήπωςαπορρίπτετε τους άλλους, τον τρόπο ζωής τους και πολλά από τα πράγματα που τους αρέσουν; Μήπως παραβλέπετε το γεγονός ότι όπως εσείς θέλετε να είστε αποδεκτοί όπως είστε, έτσι θέλουν και οι άλλοι;

  1. Κινείστε σε λάθους κύκλους
Πώς περιμένετε να γνωρίσετε άτομα που να ταιριάζουν με εσάς και να γίνουν φίλοι σας, πώς προσδοκάτε να διατηρήσετε μια φιλική σχέση, όταν κινείστε σε λάθος κύκλους; Πολλοί άνθρωποι έχουν φίλους με εντελώς διαφορετικές προτιμήσεις από τους ίδιους, αλλά με άλλα κοινά σημεία να τους ενώνουν (αξίες, στόχους, επάγγελμα, κλπ.). Γεγονός είναι, όμως, πως όταν κινούμαστε σε περιβάλλοντα εντελώς έξω από τα νερά μας, δύσκολα δημιουργούμε φιλικές σχέσεις. Εάν έχετε κάποιο ενδιαφέρον, αλλά εξαιτίας διαφόρων λόγων  δεν κινείστε σε αντίστοιχους χώρους, χάνετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με άτομα που έχουν κάποια κοινά σημεία με εσάς και που θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι σας.
  1. Δεν έχετε ανακαλύψει τον εαυτό σας
Γιατί δεν έχω φίλους;Εάν δε γνωρίζετε ακόμη τις αξίες σας, τους στόχους σας στη ζωή, τα ταλέντακαι αδύνατα σημεία σας, τα ενδιαφέροντά σας, είναι απολύτως λογικό να μην μπορείτε να δημιουργήσετε στέρεες φιλικές σχέσεις, όπως και να κοινωνικοποιηθείτε. Μοιάζει να μην αποδέχεστε αυτό που είστε και να φοβάστε να ανακαλύψετε ποιοι είστε ουσιαστικά. Όταν δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και οι επιδιώξεις μας, τότε νιώθουμε χαμένοι και δεν αφιερώνουμε χρόνο σε ανθρώπινες σχέσεις. Μένουμε μόνοι – και σε αυτή την περίπτωση, χωρίς φίλους.
Aν θέλετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας αλλά δεν γνωρίζετε Πώς, αναζητήστε τη λύση στην εκπαίδευση. Στο νέο κύκλο σεμιναρίων του Believe In You τον Οκτώβριο ο κεντρικός άξονας είναι η Αυτογνωσία. Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας θα ανακαλύψετε θεωρητικά και πρακτικά πώς μπορείτε «Να γνωρίσετε τον εαυτό σας». Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δείτε εδώ.
  1. Αντιμετωπίζετε τους άλλους ως υποδεέστερους
Νομίζετε πως έχετε πολλά προσόντα, πολλές δεξιότητες, πολλά χαρίσματα. Έχετε πλάσει μια μοναδική εικόνα για τον εαυτό σας: συνδυάζετε χάρη, εξυπνάδα, καλλιέργεια. Η ζωή σας είναι πολυτάραχη, το πρόγραμμά σας φορτωμένο δραστηριότητες και ταξίδια. Νομίζετε πως είστε ένα άτομο χαρισματικό και πολυτάλαντο, διαφορετικό από όλους τους άλλους. Πιστεύετε πως είστε εκλεκτικός άνθρωπος, αυστηρός στις επιλογές σας. Μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Μήπως φαίνεστε εκλεκτικοί και επιλεκτικοί, αλλά ουσιαστικά θεωρείτε τους άλλους υποδεέστερους, ανίκανους να φθάσουν το δικό σας επίπεδο; Μήπως αναζητάτε τους τέλειους φίλους, που θα προσδώσουν κάτι παραπάνω στην τέλεια εικόνα σας, αλλά συμπτωματικά δεν τους βρίσκετε ποτέ; Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε πως έχουμε αυστηρά κριτήρια επιλογής και καλό γούστο. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι εκθέματα που θα συμπληρώσουν τη συλλογή μας και τα κριτήριά μας δε θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω από αυτά που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να βρουν φίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής τα οποία οι άλλοι δεν ικανοποιούν συνήθως προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες και τα συμπλέγματα. Δε νιώθουν σε αρμονία με τους άλλους, δε θέλουν να συνάπτουν σχέσεις, φαίνεται να θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν αδύναμοι.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα