Τρίτη 12 Μαΐου 2015

H Συνείδηση και το Συνειδητό


Αυτοί οι δύο όροι καμιά φορά συγχέονται στην κοινή, καθημερινή, καθομιλούμενη γλώσσα, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν σε δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Η συνείδηση είναι ένα κομμάτι της προσωπικότητάς που βοηθάει στον καθορισμό του σωστού και του λάθους. Είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι όταν κάνουμε κάτι κακό και είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν κάνουμε κάτι ωραίο.

Στην Φροϋδική θεωρία, το συνειδητό είναι το κομμάτι του Υπερεγώ που καθορίζει τις πληροφορίες για το τι είδαμε ως κακό ή αρνητικό από τους γονείς μας και την κοινωνία - όλες οι αξίες που μάθαμε και απορροφήσαμε κατά την διάρκεια της ανατροφής μας. Η συνείδηση από την άλλη, είναι η επίγνωση του εαυτού και του κόσμου γύρω μας.  Σε πιο γενικές γραμμές, σημαίνει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ενήμεροι.


Στην  ψυχολογία, το συνειδητό μυαλό περιλαμβάνει τα πάντα που είναι μέσα στην επίγνωση όπως αντιλήψεις, αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις και φαντασίες. Την ώρα που η συνείδηση και το συνειδητό είναι δύο διαφορετικά πράγματα, στην πραγματικότητα σχετίζονται μεταξύ τους.

Η συνείδηση αναφέρεται στις συνειδητές εμπειρίες, στην προσωπική επίγνωση για τις δικές μας σκέψεις, τα αισθήματα, τις αναμνήσεις και αντιλήψεις. Η συνείδηση, μπορεί να θεωρηθεί ως ρεύμα που συνεχώς μεταβάλλεται, σύμφωνα με την υποχώρηση ή την ροή των σκέψεων μας γύρω από τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το συνειδητό και η συνείδηση μπορεί να είναι δύσκολο να αποτυπωθούν ξεκάθαρα. Ως ψυχολόγος και φιλόσοφος ο William James, το εξήγησε ως: ''Αυτή είναι η σημασία που γνωρίζουμε για τις δύο έννοιες, όσο κανένας δεν θα μας ζητήσει να τις ορίσουμε διαφορετικά. Όμως κάποιοι ειδικοί προτείνουν ότι είμαστε συνειδητά συνειδητοποιημένοι για κάτι όταν μπορούμε να το περιγράψουμε λεκτικά''.


Συνείδηση : Ορισμοί και Παρατηρήσεις 
Η συνείδηση είναι η δυνατότητα ή ιδιότητα που οδηγεί στις αισθήσεις μεταμέλειας, όταν κάποιος πράττει εναντίον των ηθικών του αξιών. (S.M Cate,2010).


Το Συνειδητό και η Συνείδηση: 
Η συνείδηση σε γενικές γραμμές ορίζεται ως η επίγνωση των σκέψεων, των ενεργειών, των αισθημάτων, των αντιλήψεων, των αισθήσεων και φυσικά και άλλων ψυχικών διαδικασιών. Αυτός ο ορισμός προτείνει ότι η συνείδηση είναι η μια όψη πολλών ψυχικών διαδικασιών από το να είναι απλά μια ψυχική διαδικασία από μόνη της. Για παράδειγμα, οι αναμνήσεις μπορούν να είναι συνειδητές αλλά η συνειδήση δεν είναι μνήμη όπως και οι αντιλήψεις μπορούν να είναι συνειδητές αλλά και η αντίληψη δεν είναι μνήμη.( D.Bemstein, L.A Penner, A. Clarke-Stewart & E.Roy, 2008).

Τέλος, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική αντίληψη της προσωπικότητας του Freud  ''ο νους είναι όπως ένα παγόβουνο - το περισσότερο μέρος  είναι κρυμμένο. Η συνειδητή επίγνωση μας είναι το κομμάτι εκείνο του παγόβουνου που αιωρείται πάνω από την επιφάνεια'’. 
-----------------------------------

Επιμέλεια και απόδοση:  Βεβζήογλου Ντενίζ, Ψυχολόγος με εκπαίδευση στην Συμβουλευτική και στις Συμβουλευτικές Δεξιότητες η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών ''Ψυχή τε και Σώματι''. 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα