Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Γιατί η "ανεπιθύμητη αλληλογραφία" ονομάζεται "SPAM";

Γιατί η

Ο κόσμος της πληροφορικής και του διαδικτύου, έχουν μια δική τους γλώσσα, η οποία είναι κοινή για τους χρήστες παγκοσμίως. Όροι και λέξεις γίνονται κατανοητοί από την Κίνα μέχρι την Νότιο Αφρική. Ένα παράδειγμα αυτού είναι και ο όρος "SPAM", που σε όλο τον κόσμο σημαίνει "ανεπιθύμητη αλληλογραφία". Θα περίμενε κανείς πως η λέξη αυτή προήλθε από κάποιο προγραμματιστή ή τον δημιουργό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και όμως όχι. Το "SPAM" προέκυψε ως όρος από μια κονσέρβα και ένα τηλεοπτικό σκετς της δεκαετίας του 70'.

Του Θάνου Κοφινά
Για να είμαστε απόλυτα συνεπής, ως "SPAM", ορίζεται η μαζική αποστολή μηνυμάτων με σκοπό την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Τι σχέση μπορεί να έχει με την κονσέρβα που λέγαμε πιο πάνω; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το 1937, η αμερικανική εταιρία Hormel Foods Corporation, λανσάρησε στην αγορά τροφίμων μια κονσέρβα κρεατικών η οποία ονομαζόταν "SPAM" (Specially Processed American Meat). Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η κονσέρβα αυτή΄ήταν το κύριο γεύμα των αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονταν στο μέτωπο. Όπως είναι λογικό, μετά το τέλος του πολέμου, η κονσέρβα "SPAM" ήταν ήδη ένα διάσημο προϊόν στις ΗΠΑ. Το "SPAM", άρχισε σιγά σιγά τις εξαγωγές και σε άλλες χώρες, όπου έγινε επίσης διάσημο. Ακόμη και σήμερα, η συγκεκριμένη κονσέρβα πωλείται σε 41 χώρες παγκοσμίως. Η πρώτη που το εισήγαγε ήταν η Μεγάλη Βρετανία.
spam1

Οι Monty Python και το SPAM

Το 1970, το βρετανικό συγκρότημα Monty Python, παρουσίαζε στην αγγλική τηλεόραση μια σατυρική εκπομπή η οποία ονομαζόταν "the Monty Python's flying circus". Σε μια από αυτές τις εκπομπές, δημιούργησαν ένα σκετς, η ιστορία του οποίου διαδραματίζονταν σε ένα εστιατόριο το οποίο σέρβιρε όλα του τα φαγητά συνοδευόμενα με "SPAM" (κονσέρβα). Στο ίδιο εστιατόριο βρίσκονταν και μια ομάδα βίκινγκς, οι οποίοι επαναλάμβαναν συνεχώς τραγουδιστά τη λέξη "SPAM" όποτε την άκουγαν. Ήταν η πρώτη φορά που η λέξη "SPAM" έλαβε την έννοια του "ενοχλητικού που επαναλαμβάνεται συνεχώς".

Η ευρεία χρήση του όρου στο διαδίκτυο, έγινε στις αρχές τις δεκαετίας του 80'. Η πρώτη πλατφόρμα διαδικτυακής συζήτησης (chat room) ονομαζόταν Bitnet's Relay. Κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας αυτής, στην προσπάθεια τους να ενοχλήσουν άλλους χρήστες, τους έστελναν ενοχλητικά μηνύματα χωρίς κανένα νόημα, τα οποία συνοδεύονταν από το τραγούδι "Spam spam spam" των Monty Python.

Τα πρώτα διαφημιστικά "SPAM"

Η πρώτη μαζική αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων τέτοιου τύπου, καταγράφεται την 1η Μαΐου 1978. Η αμερικανική εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών DEC (η οποία δεν υφίσταται πλέον), έστειλε 400 τέτοιου είδους μηνύματα σε χρήστες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Το πρώτο πρόγραμμα μαζικής αποστολής e-mail δημιουργήθηκε στις 12 Απριλίου 1994 και οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν ήταν ένα ζευγάρι δικηγόρων. Ο Laurance Canter και η σύζυγός του Martha Siegal, έστειλαν μαζικά μηνύματα στους χρήστες του USnet, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που μπορούσαν να παρέχουν σε μετανάστες για την απόκτηση"πράσινης κάρτας". Πλέον, πάνω από 7 τρισεκατομμύρια μηνύματα τύπου "SPAM" αποστέλλονται ετησίως, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως το 12% των χρηστών αγοράζουν προϊόντα που διαφημίζονται μέσω "SPAM".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα