Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Γιατί η αλήθεια λέμε ότι είναι... γυμνή;

 Γιατί η αλήθεια λέμε ότι είναι... γυμνή;

Η αλήθεια είναι σχετική. Ο καθένας έχει την δική του αλήθεια που φροντίζει να ποτίζει με όσα ψέματα χρειάζονται για να την πιστέψει πρώτα ο ίδιος! Αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματική αλήθεια, της βγάζουμε τα ρούχα και την αφήνουμε... γυμνή.  

Η φράση της καθημερινότητάς μας, αυτό που λέμε «γυμνή αλήθεια» δεν είναι μία μεταφορική φράση, αλλά μία κυριολεκτική φράση! 

Η αλήθεια γράφεται με κεφαλαίο γράμμα, γίνεται δηλαδή Αλήθεια και είναι όντως γυμνή! 

Σας μπέρδεψα; Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.


Η Αλήθεια είναι κατά την ελληνική μυθολογία
θεότητα και είναι φυσικά η ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της αλήθειας. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο η Αλήθεια ήταν κόρη του Δία (ε, ποιου άλλου;).

Για την Αλήθεια έχει γράψει και ο Αίσωπος. Που αναφέρει ότι την Αλήθεια την έπλασε με πηλό ο Προμηθέας (σας θυμίζει κάτι αυτό με τον πηλό;).


Jules Blanchard - La Bocca della Verita

Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν την Αλήθεια Veritas. Επειδή η Αλήθεια εικονίζονταν πάντα χωρίς στολίδια και πλούσια ενδύματα (ή και χωρίς ενδύματα) έναντι των άλλων θεοτήτων, ο Οράτιος την αποκαλούσε "nuda Veritas", δηλαδή "γυμνή αλήθεια". Από τότε καθιερώθηκε η ρητορική έκφραση "γυμνή αλήθεια", ή "αλήθεια γυμνή" που λέγεται μέχρι και σήμερα.


bernini-verita-400
 mentality10

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα