Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ..ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ..ΣΩΣΤΟ..ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΟ ΠΡΩΪΝΟ..

Ο Αργυρης ειναι ενας σωστός, νεαρός, καταξιωμενος,
απόλυτα κατασταλαγμενος στις….διατροφικες απόψεις του, μηχανικος ηλεκτρονικου σχεδιασμου,
και λάτρης του…αμερικανικου τρόπου ζωής.
Σαν τον Αργύρη πολλοί συμπατριωτες μας τρέφονται μ αυτό το είδος διατροφικού πρωτύπου,
και νοιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι.
Να το ξαναδούμε λίγο.

Αμέτρητες οι επιλογές μας κάνοντας μια βόλτα στο μεγάλο καταστημα,
με την περίεργα απωθητική μουσική, και τα μελαγχολικά πρόσωπα των υπαλληλων..
Βούτυρα, μαργαρίνες, spreads, σκληρά, μαλακά, με γεύσεις, με χρώματα,
με αρωματικά, με ελαιόλαδο, χωρίς λιπαρά..με λίγα λιπαρά..
Α.. και το πιο πρόσφατο αστείο.. ενάντια στη χοληστερίνη
Και το αντίτιμο, ή τίμημα;
Χωρίς καμιά διατροφική αξία.
Και με πολλούς κινδύνους για την την υγεία.Λίγη ιστορια.. 
Για αιώνες το βούτυρο ηταν η κύρια πηγή των πολυτιμων λιποδιαλυτων βιταμινών,
αλλα και λόγω της θρεπτικότητας και της ασυναγώνιστης γεύσης του.
Το βούτυρο ήταν βασικό συστατικό της διατροφής πολλών ομάδων υγιέστατων ανθρώπων.

Μειονέκτημα του…ηταν ακριβό και δυσεύρετο..
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50,
αμεσως μετα τον Β παγκοσμιο πόλεμο) η βιομηχανία τροφίμων …
ανακάλυψε πως να μετατρέπει τα υγρά φυτικά έλαια σε λίπη στερεής μορφής,
με μια διαδικασία που λέγεται υδρογόνωση (hydrogenation).
Η υδρογόνωση μετατρέπει τα υγρά φυτικά έλαια σε.. μαργαρίνες,
γεγονός που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας επεξεργασμένων τροφίμων .
Οι μαργαρίνες έχουν μιαν αξιοθαύμαστη ιδιότητα..
Πάνε Με Όλα..Μπαίνουν Παντού..Δίνοντας Την Λιπαρή Γεύση..Του Βουτυρου..
Είναι Όμως Πιο Σταθερές Και Έχουν Μεγαλύτερη Διάρκεια Ζωής Από Το Βούτυρο. 
Εννοείται Είναι και παμφθηνες, άρα αποτελούν τη.. συνταγή της επιτυχίας
για τον βιομήχανο που… σέβεται τον εαυτό του.
Απ το 1960 και εντεύθεν..αυτά τα ψεύτικα λίπη προωθήθηκαν
σαν …υγιεινή εναλλακτική του βουτύρου.
Αυτό ισχύει ακομα.. και σήμερα.
Τα πράγματα όμως ..Για την ακρίβεια είναι ακριβώς αντίθετα. 
Τα επεξεργασμένα λίπη, ιδίως η μαργαρίνη,
είναι αυτό που λέμε τροφιμο σκουπίδι..σαβούρα…είναι ένα τεχνητό προϊόν.
Δεν περιέχει καθόλου διαιτητική χοληστερόλη
αυτό είναι γεγονός, κι ισως το μονο πραγματικό στην ολη ιστορία)
και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ακόρεστων λιπαρών, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα,
απ το βούτυρο γιατί… δεν έχει ζωική προέλευση.
Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται λάδια όπως το canola, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Τα φυτικά έλαια αποκτούν στερεή σύσταση με τη προσθήκη ατόμων υδρογόνου,
καταλυτών .. όπως το οξείδιο του νικελίου και διάφορους γαλακτωματοποιητές.
Κατόπιν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, φτάνουν και τους 260°C,
ώστε να εξαλειφθεί η οσμή.. κι έπειτα προστίθενται τεχνητά βελτιωτικά γεύσης και αρώματα,
ώστε το προϊόν να μοιάζει με αληθινό βούτυρο…να είναι κατι..σαν βουτυρο.
Η υδρογόνωση,παράγει μόρια με ακανόνιστο σχήμα,
τα λεγόμενα trans-λιπαρά που είναι τεχνητά μόρια ,
απείρως τοξικά για τον οργανισμό… που όμως το πεπτικό σύστημα,
δε μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα αποβάλλει.
Έτσι καταλήγουν να ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες των ιστών,
όπως τα κανονικά λιπαρά… υδρογονώνοντας τα ίδια τα κύτταρα του σώματος.
Τα.. Trans-λιπαρά συμβάλλουν στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, καρκίνου,
παθήσεις των οστών, ορμονικής ανισορροπίας, δερματοπάθειες, υπογονιμότητα
και προβλήματα στη κύηση, χαμηλό βάρος γέννησης, μειωμένη ανάπτυξη
και μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά.
Οι αμερικανοί ειδήμονες
( είπαμε οι μονοι που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο, άλλο αν τον …δολοφονουν μετα εν ψυχρώ..)
δήλωσαν πως η κατανάλωση trans-λιπαρών είναι βλαπτική σε οποιαδήποτε δοσολογία,
ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Όσο πιο σταθερή είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μία μαργαρίνη, τόσο περισσότερα trans-λιπαρά περιέχει.
Μιά κουταλιά της σούπας σκληρή μαργαρίνη περιέχει 3 gr trans-λιπαρά και 2 gr κορεσμένα λιπαρά,
ενώ η μαλακή μαργαρίνη περιέχει περίπου 1-2 gr trans-λιπαρά.
Η μαργαρίνη εμπλουτίζεται με συνθετικές βιταμίνες Α και D, που δεν εχουν καμμια χρησιμότητα,
σε σχεση μ αυτές του πραγματικού βουτύρου.
Ο λόγος που γίνεται αυτός ο εμπλουτισμός είναι γιατί 
κατά την υδρογόνωση καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά ανεξαιρέτως.
Στη μαργαρίνη προστίθενται μεγάλες ποσότητες αμφιβόλου ασφαλείας συντηρητικά
και άλλα χημικά, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή και σύσταση.
Το βασικό συντηρητικό που χρησιμοποιείται είναι
το Butylated hydroxytoluene (BHT) που είναι, με μία λέξη, επικίνδυνο.
Δυο λόγια γι αυτή τη ουσία..
Το Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ) , γνωστο και ως βουτυλυδροξυτολουόλιο ,
είναι μια λιπόφιλη οργανική ένωση , παράγωγο της φαινόλης ,
χρήσιμο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. 
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων
λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτητων. 
Έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (E321) και στις ΗΠΑ
Το ΒΗΤ τεκμηριώνεται επίσης ως ένα αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε ποικίλα προϊόντα,
Μερικά προϊόντα περιέχουν πρόσθετο ΒΗΤ ως κύριο συστατικό τους,
ενώ άλλα περιέχουν τη χημική ουσία απλώς σαν ένα συστατικό της συνθέσεως τους,
μερικές φορές μαζί με βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ).
Το είδος συμπεριφέρεται σαν ένα συνθετικό ανάλογο.. της βιταμίνης Ε .
Ευρύτατα συζητειται η σύνδεση του BHT με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου,
άσθματος και θέματων συμπεριφοράς στα παιδιά Ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων
έχουν εξαλειψει εθελοντικά το πρόσθετο αυτό από τα προϊόντα τους, και από το 1970,
το αντικατεστησαν με το BHA .
Το BHT διατίθεται στο εμπόριο ως… συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας. 
Έχει αναφερθεί ότι έχει… αντι-ιικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην χρήση εναντιον 
των ιών της οικογένειας του… έρπητα .
Πίσω στο  θεμα μας..
Το φυσικό χρώμα των ,μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων, είναι γκρι.
Έτσι οι βιομηχανίες αναγκάζονται να το λευκάνουν, χρησιμοποιώντας διάφορα χημικά, για να βελτιώσουν την αισθητική του προϊόντος τους. 
Το… κίτρινο χρώμα της μαργαρίνης προστίθεται τεχνητά μετά τη λεύκανση.
Τα..Βελτιωτικά γεύσης..Βοηθούν να καλύπτεται η απαίσια γεύση των μερικώς υδρογονομένων φυτικών λιπών
και δίνουν στη μαργαρίνη γεύση παραπλήσια με αυτή του.. βουτύρου.
Τα.. Μονό – και διγλυκερίδια (E471)..
Είναι εστέρες συνθετικών λιπών, παρασκευάζονται από γλυκερόλη και λιπαρά οξέα φυτικής κυρίως προέλευσης.
Γενικά είναι μείγματα διαφόρων συστατικών με σύνθεση παρόμοια με αυτή
του μερικώς αποικοδομημένου φυσικού λίπους.
Χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές.
Περιέχουν trans-λιπαρά, και οι βιομηχανίες συνήθως
δεν τα αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους. 
Αν διαβάσουμε στο πακέτο ¨χαμηλό σε trans λιπαρά¨
ή ¨δεν περιέχει trans-λιπαρά¨..
 Περιέχει σίγουρα… Τα.. Μονό – και διγλυκερίδια (E471)..
Αν ψάξουμε καλά θα τα βρούμε με ..ψιλά γράμματα..
Η Πρωτεΐνη σόγιας..Προστίθεται στη μαργαρίνη, σε μορφή σκόνης,
και δίνει συμπαγή σύσταση στο προϊόν.
Προκαλει πλήθος προβλήματα στον οργανισμό. 
Να τώρα και οι φοβερές.. Στερόλες, που Προστίθενται στις μαλακές μαργαρίνες,
για να τους προσδώσουν ιδιότητες κατά της…. υπερχοληστεριναιμίας.
Είναι χημικές ενώσεις.. οιστρογόνων που προκαλούν ορμονικές διαταραχές 
κι εκφυλισμό των γεννητικών οργάνων και των σεξουαλικών προτιμήσεων σε… αρουραίους.
Πάν μέτρον άριστον ..σοφή ρήσις και κυριως διαχρονική..
Βούτυρο στο πρωϊνο με μέλι.. Χίλιες φορές παρά μια κουταλιά μαργαρίνη.
Όχι στις τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα λίπη και μαργαρίνες στη σύνθεση τους
κι ας μάθουμε επι τέλους να διαβαζουμε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες.
Θα γίνουμε όλοι πιο υγιείς αν υιοθετήσουμε μερικές απλές πρακτικές
και αν αποβάλλουμε βλαπτικές συνήθειες.Χαίρετε.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα