Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

10 πράγματα που μάλλον ξέρεις λάθος για την οδήγηση στο χιόνι

frozen car
Τα Χριστούγεννα πέρασαν αλλά τα χιόνια στο καμπαναριό μόλις εμφανίστηκαν. Και επειδή παντού υπάρχει ένας μύθος, πριν πας να βάλεις τις αλυσίδες στους τροχούς διάβασε τους παρακάτω δέκα μύθους που αφορούν την οδήγηση στο χιόνι για να είσαι έτοιμος.
Με το ABS θα φρενάρεις με ασφάλεια: Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω το ABS και όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια όταν μιλάμε για οδήγηση στο δρόμο, αλλά όταν ο δρόμος είναι παγωμένος το ABS δε θα σε σώσει από το γλίστρημα! Το μυστικό εδώ είναι ένα και απλό: να φρενάρεις έγκαιρα και συχνά και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Δε χρειάζεται να βγάλεις το χιόνι από τον ουρανό του αυτοκινήτου: Αν νομίζεις ότι το μόνο που χρειάζεται να καθαρίσεις για να οδηγήσεις με ασφάλεια είναι το εμπρός και πίσω τζάμι, τότε περίμενε μέχρι να χρειαστεί να φρενάρεις! Δε φαντάζομαι να χρειάζεται να σου πω περισσότερα εδώ. Έλα, δυο λεπτά δουλειά είναι, καθάρισε το να είσαι άρχοντας στο δρόμο.
Οι ‘Βόρειοι’ οδηγάνε καλύτερα στο χιόνι: Μη με προκαλείς να σου δείξω video με Ρώσους να οδηγούν στο χιόνι! Όχι, δεν οδηγούν καλύτερα και στο λέω εκ πείρας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δε πρέπει να είσαι προσεκτικός – και νταξ’ οι Ρώσοι είναι και λιγουλάκι καλύτεροι από σένα που βλέπεις χιόνι κάθε δέκα χρόνια όσο και να το κάνουμε, απλά στο πα για να σου ανεβάσω το ηθικό, πάμε παρακάτω.

Στο χιόνι πρέπει να βγάζουμε αέρα από τα λάστιχα: Βγάζουμε μολύβι και χαρτί για πρόχειρο διαγώνισμα – τι γίνεται όταν βγάζεις αέρα από τα λάστιχα; Έχεις μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής! Και τι θέλεις στο χιόνι για να μειώσεις την ολίσθηση; Μικρή επιφάνεια επαφής! Γιατί; Διότι η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής ασκεί μεγαλύτερη πίεση και κρατώντας τον όγκο του χιονιού στην επιφάνεια επαφής σταθερό έχουμε μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα την σημειακή αλλαγή φάσης του πάγου σε νερό. Και τι κάνει το νερό κάτω από τα λάστιχα; Γλιστράει!
Τα πισωκίνητα δεν τα πανε καλά με το χιόνι: Με τα σωστά ελαστικά και προσεκτική οδήγηση τα πισωκίνητα είναι το ίδιο αξιόπιστα με όλα τα άλλα και στο χιόνι. Μην ακούω τέτοια τώρα…
Τα SUV είναι καλύτερα στο χιόνι: Ναι, τα SUV είναι καλύτερα σε off-road αλλά στην χιονισμένη Κηφισίας να σε δω όταν πηγαίνεις στο γραφείο με το SUV. To ότι είναι 4×4 και ψηλότερο δεν το κάνει αυτόματα καλύτερο στο χιόνι σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Δε χρειάζεται να προθερμάνεις τον κινητήρα: Εδώ σε πιάνω αδιάβαστο και για τιμωρία πας πίσω να διαβάσεις το άρθρο μας για τους μύθους σχετικά με την προθέρμανση του κινητήρα τον χειμώνα – και τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου!
Δεν χρειάζεσαι λάστιχα χιονιού: Ναι, όσο δε χρειάζεσαι προφυλακτικό σε one night stand! Μια φτηνή τετράδα λάστιχα χιονιού είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για την ασφάλειά σου σε ένα βαρύ χειμώνα. Βάλε ότι θες, ακόμη και πάντως καιρού θα κάνουν δουλειά αλλά αν έχεις λάστιχα χαμηλού προφίλ στο τουμπανάκι σου καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς πριν βγεις στο χιόνι
Τα 4×4 είναι καλύτερα στο χιόνι: Προσπαθώ τόση ώρα να στο πω με τρόπο, αλλά τώρα δεν έχω άλλη επιλογή. Τα πράγματα είναι απλά, ναι τα 4×4 είναι καλύτερα στο χιόνι, αλλά στο χιόνι δε μετράει το αυτοκίνητο τόσο όσο μετράει ο οδηγός! Συνεννοηθήκαμε; Και αυτό μας πάει και στον τελευταίο μύθο.
Το αμάξι σου θα αναλάβει να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση: Αν έχεις δέκα πόντους απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό αυτοκίνητο, όσο καλός οδηγός και να είσαι, ότι αυτοκίνητο και να έχεις, και ότι λάστιχα και αν φοράς (και ακόμη και αν έχεις βγάλει το χιόνι από τον ουρανό) δε σε γλιτώνει ούτε θαύμα από το τρακάρισμα. Κοινή λογική, προσεκτική οδήγηση και ετοιμότητα είναι τα μυστικά της επιτυχίας στην οδήγηση στο χιόνι και άσε τους άλλους να το παίζουν ειδικοί.


Autoblog


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα