Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένα Καρδιολογικό Φάρμακο κατά του Διαβήτη

Μια νέα οπτική στη θεραπεία του διαβήτη προέκυψε από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια από την επιστημονική ομάδα του University of Birmingham, Alabama, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην καρδιολογία για την αντιμετώπιση της πίεσης και των αρρυθμιών. Η δραστική ουσία ονομάζεται βεραπαμίλη και φαίνεται να έχει ευεργετικές δράσεις στη καρδιά του προβλήματος που είναι ο θάνατος των β-κυττάρων του παγκρέατος, και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης. Ας δούμε όμως πως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη:
Η αρχική παρατήρηση ήταν ότι τα ποντίκια που είχαν υψηλό σάκχαρο, είχαν μεγάλα ποσοστά απώλειας β-κυττάρων. Η γλυκόζη δηλαδή ήταν τοξική και κατέστρεφε τα β-κύτταρα. Παράλληλα μεγάλη αύξηση παρουσιαζόταν σε μια ουσία που ονομάζεται thioredoxin-interacting protein (TXNIP), η οποία σχετίζεται με τον θάνατο τον β-κυττάρων. Όταν οι ερευνητές διέγραψαν από το DNA των ποντικιών το γονίδιο που εκφράζει την ουσία ΤΧΝΙΡ, διαπιστώσανε τα ποντίκια αυτά ήταν πλήρως προστατευμένα από την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη.

Για να περάσουμε στον άνθρωπο θα έπρεπε να βρεθεί μια ουσία, η οποία να αναστέλλει την έκφραση της ουσίας ΤΧΝΙΡ. Η ουσία αυτή παρατηρήθηκε ότι μειώνεται όταν μπλοκάρουμε τα κανάλια του ασβεστίου στην μεμβράνη των β-κυττάρων. Το μπλόκ των καναλιών αυτών είναι εφικτή από την βεραπαμίλη, η οποία ήδη κυκλοφορεί σαν καρδιολογικό φάρμακο.
Στην πράξη, η βεραπαμίλη δόθηκε σε ποντίκια με προχωρημένο διαβήτη και διαπιστώθηκε βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου και αύξηση των β-κυττάρων του παγκρέατος. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα βασίζεται στην ενίσχυση της αναγέννησης των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη.
Το επόμενο βήμα σε αυτήν την ιστορία είναι να γίνει μελέτη και σε ανθρώπους, με την ελπίδα να έχουμε τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα. Το όφελος θα είναι ιδιάιτερα σημαντικό, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα που να έχουν βασική στόχευση την αναγέννηση των β-κυττάρων του παγκρέατος. Το όφελος θα είναι τόσο για τον διαβήτη τύπου 2, όσο και για τον διαβήτη τύπου 1.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα