Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ποιός παίζει με τον Έμπολα;

ebola (16)
Το Χόλιγουντ δεν ψυχαγωγεί μόνον. Προβλέπει πριν από εμάς για εμάς, ξεδιπλώνοντας εντέχνως το δόγμα «η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία». Τα αποδομητικά του κόσμου σενάρια, με το δέος της εσχατολογικής κατάληξης, λειτουργούν και ως ελαφρολαϊκές φιλοσοφικές ασκήσεις: «Από μια κλωστή κρεμόμαστε».
Η συνέχεια επί της οθόνης. Θυμίζω, ενδεικτικά, την ταινία «Αρμαγεδδών», όπου ένας γιγάντιος αστεροειδής έβαλε σημάδι τη Γη μας. Με επίκεντρο τις ΗΠΑ, οι ηγέτες και οι κάτοικοι του πλανήτη αδελφοποιούνται εξ ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο αφανισμό. Πώς; Στέλνοντας διαστημική αποστολή αποφασισμένων και φυτεύοντας πυρηνικά (αγαθοεργά) όπλα στον εισβολέα, διαλύοντάς τον. Μπρους Γουίλις (αρχηγός) – αστεροειδής 1-0 και η ζωή συνεχίζεται. Αλλά και σινε-εδέσματα με πρωταγωνιστές φονικούς ιούς είδαν πολλά τα μάτια μας.
Οι σημερινές εικόνες με τους ανά τον κόσμο γιατρούς-νοσηλευτές που φορούν τις σαν διαστημικές στολές, λες και βγήκαν από γυρίσματα τέτοιας ταινίας. Δυτική Αφρική- αγεωγράφητη ζώνη στο μυαλό των περισσότερων. Μαύρη Ηπειρος, αυτό αρκούσε έως χθες. Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Τόγκο κ.ά. Την κοινή αγωνία συνόψισε η πρόεδρος της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ – πρώτη φορά την ακούμε: μια γενιά Αφρικανών κινδυνεύει να χαθεί, γονατίσαμε. Και απευθύνoντας SOS στην παγκόσμια κοινότητα, κάλεσε όλες τις χώρες σε αγαθή συστράτευση γιατί ο ιός Εμπολα σύνορα δεν γνωρίζει. Όπως και ο πανικός, που διαδίδεται ταχύτερα στους καλοζωισμένους.

Εάν ο Εμπολα δεν είχε εισβάλει στη Δύση και θέριζε μόνο στην Αφρική, θα παρέμενε στα συνήθη ειδησεογραφικά και ανθρωπιστικά όρια. Όπως οι λιμοί, άλλες φοβερές ασθένειες, εμφύλιες συρράξεις, πραξικοπήματα, σαρωτικές θεομηνίες, αιματοχυσίες μεταξύ φυλών. Η «βαθιά» Αφρική των σαφάρι, της ανθρωποβόρας πανίδας, των παιδιών με τις μύγες στα ρουθούνια και τις πρησμένες κοιλιές, των χρυσοτόκων εδαφών, των κάτισχνων εκπληκτικών δρομέων, των ανιμιστών, ενδύεται ακόμα κουρέλια, ως επαίτης των εθνών.
Ο Αφροαμερικανός, «μετρημένος» πρόεδρος των ΗΠΑ διείδε τον κίνδυνο προτρέποντας τους συμπατριώτες του να μην παραδοθούν στην υστερία και στον φόβο, φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε «υγειονομικό κραχ». Άλλωστε, οι μελετηροί χριστεπώνυμοι, έχοντας αποστηθίσει την «Αποκάλυψη του Ιωάννη», παρακάμπτουν με ψυχραιμία προφητείες όπως «έρχεται Αποκάλυψη».
Γράφτηκε ήδη ότι η ασθένεια που τσάκισε τους Αθηναίους λίγο μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν «τύπου Εμπολα». Ο λόγος στον Θουκυδίδη: «Θάρθη πόλεμος δωρικός και μαζί του λοιμός» χρησμοδοτούσαν οι παλαιότεροι.
Ο ιστορικός περιγράφει: «Τα όρνια και άλλα τετράποδα ζώα, όσα τρώνε ανθρώπινο κρέας, δεν ζύγωναν τα πολλά άταφα σώματα κι’ αν τάγγιζαν ψοφούσαν. Τον μεγαλύτερο οίκτο για τους αρρώστους και τους ετοιμοθάνατους ένοιωθαν όσοι είχαν πάθει την αρρώστια και σώθηκαν».
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ουδείς ήλπιζε ότι θα βρεθεί εμβόλιο.
Ο λοιμός σκότωσε τον Περικλή, ο Θουκυδίδης επέζησε.
***
Κώστας Λεονταρίδης
Λιβερία: Από παλιά, η οικονομία της χώρας εξαρτάτο από τις εξαγωγές σιδήρου και καουτσούκ, όπως επίσης και από τις διεθνείς επενδύσεις. Κυριαρχεί ο αγροτικός τομέας, με σημαντικότερες καλλιέργειες τον καφέ, τον κοκκοφοίνικα, τις αραχίδες, τα εσπεριδοειδή και το ζαχαροκάλαμο. Η ραφία είναι το βασικότερο δασικό προϊόν. Πρόκειται για ένα είδος φοίνικα , από τον οποίο εξάγεται μια υφαντική ίνα, η πιασάβα. Η καλλιέργεια του καουτσούκ στην παράκτια περιοχή παρέχει απασχόληση σε 40.000 ανθρώπους. Το φυτό εβέα (Hevea braziliensis) έχει αντικαταστήσει εκεί τη φυσική βλάστηση. Το 1926 ιδρύθηκε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Firestone. Το 2005 το Διεθνές Ταμείο για τα Εργασιακά Δικαιώματα μήνυσε την εταιρεία Bridgestone/Firestone, κατηγορώντας την ότι διαδραμάτισε ρόλο στην παράνομη παιδική εργασία σε φυτείες καουτσούκ στη Λιβερία αλλά και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Οι εξαγωγές επίσης ξυλείας και το διεθνές εμπόριο συνετέλεσαν τα μέγιστα στην οικονομική πρόοδο. Τέλος, η Υπάρχουν μικρές ιδιωτικές βιομηχανίες, κυρίως επεξεργασίας τροφίμων. Η αλιεία είναι σημαντικός τομέας, με κυριότερα αλιεύματα τις γλώσσες, τα καβούρια, τους αστακούς και τις γαρίδες.
Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο του κράτους, κυρίως αμερικανικές ή ελέγχουν τις φυτείες της. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές δρουν ανενόχλητες, χωρίς να φοβούνται φορολογικούς ελέγχους. Η βιομηχανία διαμαντιών επλήγη από το πρόσφατο εμπάργκο του ΟΗΕ, το οποίο ήρθη στις 27 Απριλίου του 2007. Κύρια δραστηριότητα παραμένουν οι εξορυκτικές και οι μεταποιητικές δραστηριότητες.
Η οικονομία επηρεάστηκε αρνητικά και από τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο. Το 2005 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογιζόταν στα 900 δολάρια ΗΠΑ.Η ανεργία το 2003 ήταν 85%, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο. Έτσι, η οικονομία της χώρας προχωρά με αργό ρυθμό. Το 80% του συνολικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση στοιχεία του 2003.
Επίσης, η Λιβερία διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, καθώς παρέχει φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις με τη σημαία της. Η σημαία αυτή είναι η κυριότερη σημαία ευκαιρίας στον κόσμο και η Ελλάδα είναι η 2η σε αριθμό πλοίων που χρησιμοποιούν τη σημαία αυτή (149 πλοία το έτος 2005 επί συνόλου 1.492), με πρώτη τη Γερμανία.
Νόμισμα της χώρας είναι το Δολάριο Λιβερίας, το οποίο όμως στην πράξη έχει αντικατασταθεί από το Δολάριο ΗΠΑ. Το τελευταίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις συναλλαγές. Τον Απρίλιο του 2009 η ΕΕ συμπεριέλαβε τη χώρα στον κατάλογο με τους αερομεταφορείς που απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τα 27 κράτη μέλη, για λόγους ασφαλείας.
Η ενέργεια παράγεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την καύση των ορυκτών, ενώ το υπόλοιπο (40%) σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Στην πρωτεύουσα λειτουργεί διυλιστήριο πετρελαίου. Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τη Μονρόβια και συνδέεται με το δίκτυο της Γουινέας . Το 1999 εκτεινόταν στα 10.600 χλμ. Το 2005, το σιδηροδρομικό δίκτυο εκτεινόταν στα 490 χλμ. Υπάρχουν σιδηροδρομικές γραμμές ανάμεσα στα ορυχεία και στα λιμάνια, ώστε να διευκολύνονται οι εξορυκτικές εργασίες. Εθνικός αερομεταφορέας είναι η Air Liberia, ενώ συνολικά 53 αεροδρόμια λειτουργούσαν στη χώρα το 2006. Το κυριότερο από αυτά βρίσκεται στο Ρόμπερτσφιλντ.
Σιέρα Λεόνε: Η Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε είναι χώρα της δυτικής Αφρικής. Συνορεύει βορείως με τη Γουινέα, νοτίως με τη Λιβερία ενώ δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η ονομασία «Σιέρα Λεόνε» προέρχεται από την πορτογαλική ονομασία της χώρας Serra Leoa, που σημαίνει Οροσειρά των Λεόντων.
Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η Σιέρα Λεόνε ήταν στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο μεταξύ ηπείρων. Ιδρύθηκε από την Sierra Leone Company σαν τόπος διαμονής των άπορων Μαύρων του Λονδίνου το 1791. Ο πρώτος οικισμός ήταν η πρωτεύουσα, η Φρίταουν. Το 1808 η Φρίταουν έγινε αποικία του Βρετανικού Στέμματος και το 1896 το εσωτερικό της χώρας έγινε βρετανικό προτεκτοράτο. Η χώρα απέκτησε την «ανεξαρτησία» της το 1961, ενώ την περίοδο 1991-2000 υπέφερε από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.
Η χώρα έχει το χαμηλότερο Δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ανάμεσα στις 179 χώρες που περιλαμβάνει ο ΟΗΕ στην κατάταξη για το έτος 2006.
Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος. Μολονότι διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα ορυκτών και διαθέτει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεγάλα αλιευτικά πεδία, η κοινωνική της δομή είναι υπανάπτυκτη και οι κοινωνικές ταραχές εξακολουθούν να παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή της οικονομία βασίζεται στη γεωργική καλλιέργεια με παραδοσιακούς και καθόλου αποδοτικούς τρόπους (απασχολείται περίπου το 50% του πληθυσμού), ενώ η βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται σε κάποιες μικρές επεξεργασίες πρώτων υλών για εγχώρια κατανάλωση.
Παράγονται ρύζι, καφές, κακάο, καρύδες (και έλαιο), αραχίδες (φιστίκια). Μικρή παραγωγή, επίσης, υπάρχει στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Η εξόρυξη διαμαντιών παραμένει ο μοναδικός τρόπος εισροής ξένου συναλλάγματος, καθώς καλύπτει πάνω από το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Η οικονομία της εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια που αποστέλλουν διεθνείς οργανισμοί και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωτερικές αναταραχές. Δεν γίνεται, ακόμη, σοβαρή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη και ρουτιλίου (οξειδίου του τιτανίου) που υπάρχουν στην χώρα.
Η Σιέρα Λεόνε είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής διαμαντιών στον κόσμο.
Κοντά στον Νου κι η Γνώση. H Αυτοκρατορία διαθέτει μια τεράστια «βεντάλια» αντιδότων και εμβολίων, καθώς και μια αόρατη στρατιά από «έξυπνους» τεχνητούς μικροοργανισμούς που στοχεύουν αποκλειστικά στους ανυπότακτους και στους ανεπιθύμητους. Στο μέλλον ο βιοχημικός τρόμος θα έχει αυτοκρατορικό πρόσωπο. Η βιοτρομοκρατία αποτελεί απλώς το τέλειο πρόσχημα για τον εκφοβισμό και τον έλεγχο των μαζών.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα