Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πού οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή;


Η οσμή της αναπνοής είναι προσωπική υπόθεση. Όμως κάποιες φορές μπορεί να γίνει δυσάρεστη και ενοχλητική σε όσους μας πλησιάζουν, χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε. Και αν γίνει επίμονη, μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, όμως «φωνάζει» ότι υπάρχει κάποιο θέμα υγείας ή διατροφής που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Πρώτα στον οδοντίατρο

Η μόνιμα δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πεπτικά προβλήματα, κάποια φάρμακα ή σε κακή υγιεινή του στόματος (ούλων και δοντιών). Όταν η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν λύσει το πρόβλημα, τότε αναζήτησε την αιτία σε:

Περιορισμένη λήψη νερού: Το νερό απομακρύνει από το στόμα τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.


Ξηροστομία (μειωμένη έκκριση σάλιου): Προκαλείται από παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων (καρδιολογικών, αντιαλλεργικών, αγχολυτικών, αντικαρκινικών κ.ά.), όπως επίσης από προβλήματα των σιελογόνων αδένων και τη συνεχή αναπνοή από το στόμα. Ένας από τους ρόλους του σάλιου είναι να ξεπλένει τη στοματική κοιλότητα από νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στα ούλα και τη γλώσσα και να εξουδετερώνει τα οξέα και τα βακτήρια. Γιαπωνέζοι και Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές και το αλκοόλ δημιουργούν επίσης ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και προκαλούν ελαφρά ξηροστομία μειώνοντας τη ροή του σάλιου.

Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές που παραμένουν στάσιμες επί μακρόν στο στομάχι και τα έντερα, είτε λόγω πολυφαγίας είτε λόγω έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή, προκαλούν δύσοσμη αναπνοή.

Διάφορες ασθένειες, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονία, βρογχίτιδα) και του λαιμού, ιγμορίτιδα, οπισθορρινική καταρροή, χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνιος ερεθισμός του στομάχου, Πάρκινσον, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης (δίνει «φρουτώδη» αναπνοή).

Λύσεις

Κατ΄αρχάς βεβαιώσου ότι έχεις όντως άσχημη αναπνοή κάνοντας ένα μικρό τεστ: Γλείψε το εσωτερικό του βραχίονά σου, άφησέ το να στεγνώσει και μετά μύρισέ το. Οι ενώσεις του θείου είναι διαλυτές στο σάλιο, άρα όταν στεγνώσει θα κολλήσουν στο χέρι σου.  Αν το τεστ βγει θετικό και δεν συντρέχει παθολογική αιτία, οι λύσεις που μπορείς να ακολουθήσεις είναι:

Να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου – και, κυρίως, τη γλώσσα (η οποία παγιδεύει τα βακτήρια σαν δασύτριχο χαλί) – χρησιμοποιώντας μια καλή οδοντόβουρτσα και την κατάλληλη οδοντόκρεμα. Φρόντισε να καθαρίζεις την οδοντόβουρτσα με οξυζενέ πριν ξεκινήσεις. Όσο για το στοματικό διάλυμα, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, απλώς το καλύπτει προσωρινά.

Να πίνεις άφθονο νερό, γιατί είναι γιατρικό της κακής αναπνοής.

Να τρως συχνά γιαούρτι, διότι περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς που επαναφέρουν την ισορροπία στο πεπτικό σύστημα: Σύμφωνα με έρευνες, μια μικρή ημερήσια δόση γιαουρτιού μειώνει κατά 80% την κακοσμία που προκαλούν στο στόμα οι διάφορες πτητικές, θειούχες ενώσεις που παράγονται από τα βακτήρια.

Να δημιουργείς αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια του στόματος τρώγοντας ωμές, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο και άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς και άφθονα φρούτα. Επίσης προτίμησε το ωμό σέλινο, το καρότο και το μήλο, γιατί καθαρίζουν το στόμα.

Να μασάς εύοσμα βότανα και μπαχαρικά: Μαϊντανό (περιέχει αποσμητική χλωροφύλλη), γαρίφαλο, γλυκάνισο, μαστίχα, κάρδαμο, μάραθο (και τους σπόρους του), σπόρους σιναπιού (μουστάρδας) – με δοκιμή, γιατί καίνε.

Να βάζεις φρέσκο χυμό λεμονιού στα φαγητά σου: Εξαλείφει τις μυρωδιές του στόματος και του οισοφάγου και μειώνει την οξύτητα των τροφών.

Να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές με φυτικές ίνες, για να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα και να διατηρείς καθαρό το πεπτικό σου σύστημα.

Να πίνεις τσάι: Οι πολυφαινόλες του πράσινου και μαύρου τσαγιού, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Να τρως σταφίδες (με μέτρο): Επιστημονικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις απέδειξαν ότι οι σταφίδες αντί να καταστρέφουν τα δόντια, όπως λανθασμένα πιστευόταν, τα προστατεύουν από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα.

Όταν μασάς τσίχλα, να προτιμάς τη φυσική χιώτικη μαστίχα. Η τσίχλα γενικά βοηθάει επειδή προκαλεί τη συνεχή παραγωγή σάλιου, που διορθώνει την κατάσταση. Προσοχή όμως στις γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες που περιέχουν κάποιες τσίχλες, γιατί μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες (διάρροια, φούσκωμα, αλλεργία).

 bimag

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα