Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η «ανακατασκευή» του στήθους μετά τη μαστεκτομή παρατείνει την επιβίωση

Η «ανακατασκευή» του στήθους μετά τη μαστεκτομή παρατείνει την επιβίωση

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η «ανακατασκευή» του στήθους μετά από μαστεκτομή, παρατείνουν την επιβίωση γυναικών που είχαν καρκίνο του μαστού.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής δείχνει ότι οι γυναίκες με τοπικό καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε άμεση ανακατασκευή με χρήση κρημνού του ορθού κοιλιακού μυός (κρημνός TRAM) μετά από τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή, ζουν περισσότερο από τις ασθενείς που υποβάλλονται μόνο σε απλή μαστεκτομή.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, πραγματοποίησαν αναδρομική μελέτη ασθενών με τοπικό καρκίνο του μαστού, μετά από ανάλυση δεδομένων από γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε TRAM ταυτόχρονα με μαστεκτομή για τοπικό καρκίνο του μαστού, από τον Ιανουάριο του 2002 έως το Δεκέμβριο του 2009.

Στα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές συμπεριλαμβάνονταν δημογραφικά χαρακτηριστικά, συνοδός νοσηρότητα και χαρακτηριστικά του καρκίνου. Επίσης, οι ερευνητές συνέκριναν τις μετεγχειρητικές επικουρικές θεραπείες, τα ογκολογικά αποτελέσματα και τα στοιχεία επιβίωσης μεταξύ των 2 ομάδων.
Επίσης, «χρησιμοποιήθηκαν συναρτήσεις βιοστατιστικής για την αξιολόγηση των δυνητικά προγνωστικών δεικτών υποτροπής του καρκίνου και επιβίωσης των ασθενών».
Οι 192 ασθενείς, τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή συνοδευόμενη από άμεση ανακατασκευή με κρημνό TRAM και τις ασθενείς που υποβλήθηκαν μόνο σε μαστεκτομή.
Η σοβαρότητα της νόσου του καρκίνου του μαστού δεν διέφερε σημαντικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του καρκίνου.
Επιπλέον, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ως προς την τοπική υποτροπή και τις μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, ούτε η άμεση αποκατάσταση του μαστού σχετίστηκε με καθυστερήσεις στην ανίχνευση της τοπικής υποτροπής και την έναρξη της επικουρικής θεραπείας.
Όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε άμεση ανακατασκευή ήταν μικρότερης ηλικίας, είχαν καλύτερη υγεία και υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 5ετές ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του μαστού ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα της ανακατασκευής (84,6%) σε σύγκριση με την ομάδα της απλής μαστεκτομής (61,2%). Η πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι η αποκατάσταση με κρημνό TRAM αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Σημειωτέον επίσης ότι η ομάδα της άμεσης ανακατασκευής παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την ομάδα της απλής μαστεκτομής.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η άμεση αποκατάσταση με κρημνό TRAM είναι ογκολογικά ασφαλής και δεν σχετίζεται με καθυστερούμενες επικουρικές θεραπείες ή καθυστερημένη ανίχνευση τοπικής υποτροπής.
Η αποκατάσταση του μαστού με χρήση κρημνού του ορθού κοιλιακού μυός είναι η ορθή επιλογή για τις συγκεκριμένες ασθενείς.
Από το 2010 που το εφαρμόζουμε εκτεταμένα στην κλινική μας και στη χώρα μας έχουμε δει άριστα αισθητικά αποτελέσματα χωρίς τις επιπλοκές και τους κινδύνους των ενθεμάτων σιλικόνης, που σε καμία περίπτωση δεν χαρίζουν ένα απόλυτα φυσικό στήθος. H επιλογή αυτής της μεθόδου μετά από μαστεκτομή βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού, μειώνοντας μάλιστα κατά 76,5% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Είναι διπλή ανταμοιβή για αυτές τις γυναίκες, καθώς πρόκειται για μία επέμβαση που παρότι είναι μεγάλη και δύσκολη και γίνεται σε συγκεκριμένα κέντρα, μόνο από ειδικούς, αποδίδει καρπούς!
Βασίλης Πιτσινής, χειρουργός μαστού
www.cambridgebreastclinic.com


onmed


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα