Πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση; Είναι καλύτερο να τα ενθαρρύνουμε, να συμπάσχουμε ή να είμαστε αυστηροί μαζί τους;
Πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που απαιτεί λεπτό χειρισμό, ώστε να μην πληγώσουμε τα συναισθήματα ενός φίλου ή άλλου αγαπημένου προσώπου.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, η υπερπροσπάθεια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης πέφτει τις περισσότερες φορές στο κενό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιστέκονται ψυχολογικά στις προσπάθειες των φίλων τους να ενισχύσουν το ηθικό τους και συγκεκριμένα στην τεχνική του θετικού επαναπροσδιορισμού – όταν δηλαδή προσπαθούμε να κάνουμε κάποιον να δει μια κατάσταση μέσα από ένα πιο θετικό πρίσμα.
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθουν πιο άνετα όταν περιβάλλονται από ανθρώπους που τους αντιμετωπίζουν όπως και οι ίδιοι τον εαυτό τους, δηλώνει η ερευνήτρια Denise Marigold από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στον Καναδά.
Εάν μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους, δε θέλουν κανείς να διαφωνεί μαζί τους.
Φράσεις όπως «Κάνεις λάθος, είσαι τέλειος!» προκαλούν ένα αίσθημα ακύρωσης και δημιουργούν στο άτομο την εντύπωση ότι σκέφτεται λανθασμένα.
onmed
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.