Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η ψυχολογία του ζευγαρώματος: Πως επιλέγουμε τον/ την σύντροφό μας;

 Όσο νεώτεροι στην ηλικία είμαστε, επιλέγουμε ανάμεσα στους υποψήφιους συντρόφους μας, εκείνον ή εκείνη που συγκεντρώνει τα αντίστοιχα με τα δικά μας ψυχικά «στραπατσαρίσματα», παρόμοιες πληγές & καθηλώσεις.
 Όσο λιγότερη επίγνωση έχουμε των δικών μας τραυματικών εμπειριών, τόσο με μεγαλύτερη συνέπεια τείνουμε να τις προβάλλουμε, αλλά και να τις αναγνωρίζουμε, στους άλλους, ως σημάδια ταιριάσματος, ως πόλους διαπροσωπικής ελκυστικότητας.
Σε αυτό το αυτογνωστικό επίπεδο, συχνά διαλέγουμε τους άλλους που θα μας δυσκολέψουν, που ίσως μας «βοηθήσουν» να έρθουμε σε επαφή με τις πρώιμες τραυματικές μας εμπειρίες, ασυνείδητα ζητώντας, μέσα από την επανάληψή τους στο πλαίσιο της σχέσης, την αναγνώρισή & την ίασή τους.
Σ’ αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι έχοντας συνήθως αδύναμα αυτογνωστικά εργαλεία κι αντανακλαστικά, καθώς και σθεναρές αμυντικέςαντιστάσεις, επαναλαμβάνουν συχνά τα ίδια λάθη, που φέρνουν βέβαια στην επιφάνεια παλιές αιμορροούσες πληγές, χωρίς όμως να μπορούν επαρκώς να τις θεραπεύσουν.

Στον βαθμό που, με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας, αποκτούμε σταδιακά πρόσβαση στις παιδικές κι εφηβικές πηγές των ενδοπροσωπικών και σχεσιακών μας συγκρούσεων, τα τραύματα μετακινούνται από τον χώρο της «σκιάς» στην επίγνωση της συνειδητότητας.

Αφού το αίτημα των επιλογών μας δεν είναι πια η επίγνωση των σκοτεινών και τραυματικών μας εμπειριών, μέσα από τις συντροφικές μας σχέσεις αρχίζουμε να επιλέγουμε την ενδυνάμωση των λειτουργικών μας ιδιοτήτων, και την ενσωμάτωσή τους στο σύνολο της ενήλικης προσωπικότητας.
Στο πρόσωπο του/ της συντρόφου μας αρχίζει να "καθρεφτίζεται" σταδιακά ο επιθυμητός, ο επιδιωκόμενος εαυτός μας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον αντίστοιχο ελλειμματικό και τραυματισμένο.
 
Όσο, αντίστοιχα με την παραπάνω πρόοδο, εμείς ειρηνεύουμε εσωτερικά, η ωριμότερη επιλογή του συντρόφου μας γίνεται πια με κίνητρο περισσότερο την, χωρίς απειλητικά εμπόδια και δυσκολίες, δημιουργική συμπόρευσή μας στον δρόμο της κοινής προσπάθειας για αυτογνωσία, αυτοπραγμάτωση, σκοπεύοντας στην τελική συνάντηση μας με τον ιδεατό εαυτό…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα