Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στέβια, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε!

stebia ola osa prepei na kseroyme
Τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό συστατικό στη καθημερινότητα ακόμα και στην ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ροφήματα, γλυκά light με στέβια, είναι πλέον πολύ δημοφιλή και στην χώρα μας.
Τι είναι η στέβια;
Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται σήμερα σε αρκετές χώρες παγκοσμίως. Τα φύλλα του είναι 30-45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, λόγω των γλυκοζιτών στεβιόλης, ουσίες που την κάνουν να είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν που προκύπτει μπορεί να έχει έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από την κοινή κρυσταλλική μας ζάχαρη.
Γιατί η στέβια ξεχωρίζει από τα άλλα γλυκαντικά;

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν αποδίδει θερμίδες ( έχει μηδενικές θερμίδες) και δεν περιέχει υδατάνθρακες, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα επιθυμητή σε άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και σε διαβητικούς καθώς δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η στέβια στην κρυσταλλική της μορφή δεν αλλοιώνεται σε θερμοκρασία έως και 200°. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση της στέβιας;
Αρκετές πρόσφατες έρευνες όπως κάποιες που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 έχουν δείξει ότι οι γλυκοζότες στεβιόλης δεν είναι καρκινογόνοι, γενοτοξικοί και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Αντίθετα η κατανάλωση της έχει αντιμικροβιακή δράση, δεν προκαλεί γενετικές βλάβες και είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση από άτομα που πάσχουν από διαβήτη
Οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Γεωργίας (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA WHO/FAO) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) καθώς και από το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους γλυκοζίτες στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα.
Ποια είναι η Μορφή και ποια τα προϊόντα της στέβιας;
Μέχρι στιγμής η στέβια υπάρχει στο εμπόριο σε κρυσταλλική μορφή, σταγόνες , αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα και σε μορφή ταμπλέτας. Η έγκριση για την ασφαλή προσθήκη της φυσικής γλυκατικής σε τρόφιμα και ροφήματα, έδωσε την δυνατότητα σε πολλές εταιρίες να παρασκευάσουν διάφορα προϊόντα με φυσική γλυκαντική ουσία τη στέβια αντί για τη ζάχαρη, όπως ανθρακούχα ποτά, γλυκά, γιαούρτι, παγωτά και διάφορα άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Συνοψίζοντας πρέπει να πούμε ότι με τη χρήση της στέβιας σε διάφορες μορφές ή ως συστατικό προϊόντος δίνεται η ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να απολαύσει κάποιο γλυκό ή ρόφημα χωρίς να επηρεάζεται η θερμιδική πρόσληψη και χωρίς να υπάρχει ο φόβος για αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Έτσι ακόμα και άτομα που κάνουν δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους καθώς και αυτοί που πάσχουν από διαβήτη θα μπορούν στα πλαίσια μιας προσεγμένης διατροφής να καταναλώνουν το γλυκό τους χωρίς να μετράνε υδατάνθρακες, γλυκαιμικό δείκτη ή θερμίδες.
Οφείλουμε, όμως να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα περισσότερα τρόφιμα ή γλυκά με γλυκαντικά δεν θα πρέπει να κοιτάμε μόνο τις θερμίδες ή τη ζάχαρη αλλά και τα λιπαρά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που συναντάμε ένα τέτοιο light προϊόν διότι πολλές φορές είναι παραπλανητικό και μπορεί να μην παίρνουμε θερμίδες από τη ζάχαρη, αλλά από το λίπος.
Καθώς λοιπόν η στέβια είναι ένα σχετικά καινούριο προϊόν προς κατανάλωση θα πρέπει ως καταναλωτές να είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τις νέες εξελίξεις στον χώρο της διατροφής και της υγείας διότι η γνώση θα μας οδηγήσει στη σωστή επιλογή των αγαθών.
Πηγές βιβλιογραφίας:
  1. wikipedia.com
  2. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener. Pubmed.com
  3. Steviol Glycosides Modulate Glucose Transport in Different Cell Types. Benedetta Rizzo,1 Laura Zambonin et al., 2013
  4. A critical review of the genetic toxicity ... [Food Chem Toxicol. 2008], PubMed
  5. Antioxidant, anti-diabetic ... [J Diabetes Complications. 2013 Mar-Apr] ,PubMed
  6. Effects of Stevia rebaudiana (Bertoni) extract an... [J Med Food. 2011] ,PubMed
  7. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review, International Journal of Food Sciences and Nutrition, PubMed

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα