Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ομηρική Μαιευτική


File:Greuter Socrates.jpg
Σωκράτης ο δημιουργός
Η γένεση της Ομηρικής  Μαιολογίας
Η μαιευτική ήταν η μέθοδος, η οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση της ειρωνείας, αποτελούσε χαρακτηριστικό της σωκρατικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του.
Ουσιαστικά ο Σωκράτης επωμιζόταν το ρόλο της συνείδησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία ερωταπαντήσεων δημιουργούσε ένα πνεύμα διαλόγου στη συζήτηση. Ο συνομιλητής λοιπόν απαντώντας σ’ αυτές τις ερωτήσεις έφτανε σε ένα συμπέρασμα -στην αλήθεια για τον Σωκράτη- από μόνος του. Η μέθοδος ονομάστηκε μαιευτική διότι όπως η μαία (επάγγελμα που έκανε και η Φαιναρέτη, μητέρα του Σωκράτη) φέρνει στον κόσμο το νεογνό έτσι και ο Σωκράτης ή ο εκάστοτε συνομιλητής που παίρνει το ρόλο της συνείδησης εξάγει από τον συνομιλητή του την αλήθεια. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

-Ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Λόγος Ερμής, αλλά ο συγγραφέας ποιος είναι;
Ποιο είναι το όνομα του η καταγωγή του;
Ο Οδυσσέας που έγραψε τα απομνημονεύματα του;
Ο Τηλέμαχος που έγραψε για τον πατέρα του;
Η Πηνελόπη που έγραψε για τους άνδρες της ζωής της;
Όποιος και να είναι πίσω από τον Όμηρο, ειδολογικός όρος ή ψευδώνυμο, βρίσκεται η Πολύχρωμη Σκέψη ενός Όντος που διηγείται τον Εαυτό του στον μεγάλο Ενιαυτό.
Ο Εύμαιος γόνιμος μαιευτής  , διηγείται στον Οδυσσέα την προσωπική του ιστορία μερικές φορές είναι και χαρά λέει να μιλάς για όλα αυτά ίσως μια μέθοδος αλχημιστική να τα κάψεις στην φωτιά όλα όσα σε πληγώσανε βαθιά, όταν λείπει ο ένας από τους 4 φρουρούς ειδικά.
Τα Ομηρικά Έπη  είναι αριστούργημα, παρθενών σοφίας,  μαιευτικής  σκέψης επιχειρηματολογίας ρητορίας και  υψηλού επιπέδου εκμαιευτικών διαλόγων, ερωτήσεων απαντήσεων  όπως   υπογραμμίζεται η μέθοδος αυτή  με το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή του ΕΥΜΑΙΟΥ στον οποίον ο ποιητής απευθύνεται σε β΄ ενικό  δείχνοντας την συμπάθεια του και την οικειότητα με τρόπο ξεχωριστό.
Το πρόβλημα των μεθόδων της μαιευτικής  είναι ένα πρόβλημα  εσωτερικού μονολόγου κακής  εμμονής. “Κολάει” η βελόνα του σημείου αντίληψης και συναρμογής απουσία οιανδήποτε αληθείας και λογικής.
Τα Ομηρικά Έπη μας διδάσκουν  τον σωστό εσωτερικό διάλογο μονόλογο για να μπορούμε να κάνουμε τον εξωτερικό. Διαφορετικά  οι περισσότεροι  εξωτερικοί διάλογοι  των ανθρώπων αντιγράφουν τον Βλαντιμίρ Εστραγκόκ  σε θέατρο παραλόγου απελπιστικό περιμένοντας τον Γκοντό.
ΑΛΗΘΕΙΑ είναι να μπορείς να θυμηθείς. Είναι  η ΜΝΗΜΗ, προσωπική συλλογική κυτταρική.
Αστραία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα