Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Η εκπαίδευση του σκύλου μας ώστε να λερώνει μόνο εκεί όπου πρέπει θα κρατήσει το σπίτι μας καθαρό και εμάς χαρούμενους. Και θα το επιτύχουμε με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές.
shutterstock_80805544 www
Η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας. Πρέπει να ορίσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο έξω από το κυρίως σπίτι, στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Έτσι θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες οσμές στο σπίτι και θα του δώσουμε από την πρώτη στιγμή την εντύπωση ότι ως τουαλέτα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο εξωτερικούς χώρους, και μάλιστα περιοχές της αρεσκείας μας. Ετσι, θα αποκλείσουμε από την αρχή διάφορες κακές συνήθειες που πιθανόν να αποκτήσει, όπως το να λερώνει τα χαλιά μας, την κρεβατοκάμαρα, το γρασίδι κ.ά. Καλό είναι να έχει τουλάχιστον δύο εναλλακτικές λύσεις στο μυαλό του, π.χ. ένα σημείο του κήπου όπου έχουμε τοποθετήσει χαλίκι και ένα άλλο έξω από το σπίτι μας, π.χ. πάνω σε μια σχάρα υπονόμου.


Με απλά βήματα

Τα κουτάβια από την 3η κιόλας εβδομάδα της ζωής τους αρχίζουν να απομακρύνονται από τη φωλιά τους, όταν θέλουν να ανακουφιστούν. Αυτή η συμπεριφορά είναι ενστικτώδης (δεν θέλει να λερώνει εκεί όπου κατοικεί και κοιμάται) και αυτό ακριβώς το ένστικτο θα εκμεταλλευτούμε εμείς, ορίζοντας σταδιακά ως «φωλιά» όλο μας το σπίτι και, συνεπώς, όταν χρειάζεται τουαλέτα, θα πρέπει να πηγαίνει έξω. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα σημείο στην αυλή μας, ασφαλές, γωνιακό και απομακρυσμένο -όπου δεν θα μας ενοχλεί αν λερώνει- και εκεί να απλώσουμε χαλίκι.
Αρχικά περιορίζουμε τη δική του, ιδιαίτερη φωλιά σε ένα δωμάτιο (για παράδειγμα στην κουζίνα). Από εκεί πρέπει να το καθοδηγούμε περίπου κάθε μία ώρα -ή και λιγότερο- στην «τουαλέτα» και να στεκόμαστε μαζί του περιμένοντας, όχι όμως περισσότερο από 5 λεπτά. Αν μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά θελήσει να ουρήσει ή να αφοδεύσει, θα παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του καθώς και στη στάση του σώματός του. Αυτές τις αλλαγές θα τις αναγνωρίζουμε στο μέλλον ως τα σημάδια εκείνα που μας δείχνουν πότε έχει την ανάγκη της τουαλέτας. Αργότερα θα έχει μάθει τη διαδικασία, θα πηγαίνει μπροστά στην πόρτα που οδηγεί στην αυλή και, π.χ. γαβγίζοντας, θα μας ειδοποιεί να του ανοίξουμε.

Πότε βγάζουμε το κουτάβι για τουαλέτα
(σημ. δεν ισχύει για ενήλικα σκυλιά)
  • Μετά από ύπνο.
  • Μετά από άσκηση, παιχνίδι ή υπερβολική διέγερση.
  • Λίγο μετά (5 έως 30 λεπτά) από κάθε γεύμα.
  • Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
  • Το βράδυ πριν πάμε για ύπνο.
  • Τουλάχιστον κάθε μία ώρα -ή και νωρίτερα- τον πρώτο καιρό, μέχρι να συνηθίσει τη διαδικασία. Σταδιακά όμως, οι χρόνοι θα αυξηθούν ανάλογα με το επίπεδο μάθησης και ηλικίας. Υπάρχουν σκύλοι που μαθαίνουν πολύ γρήγορα και άλλοι πιο αργά.
biodegradable pet waste bags

Σημάδια που δείχνουν ότι θέλει τουαλέτα

  • Κλαψουρίζει και κινείται πάνω-κάτω.
  • Εχει μια γενική ανησυχία.
  • Μυρίζει το έδαφος.
  • Κάνει κύκλους μυρίζοντας το έδαφος.
  • ∆είχνει ότι πηγαίνει να καθίσει με την ουρά τεντωμένη προς τα πάνω.
Με το που αρχίσει ένα από τα παραπάνω σημάδια, αποσπάστε την προσοχή του με έναν δυνατό ήχο (προσέξτε να μη φοβηθεί) και οδηγήστε το στην τουαλέτα. Μην το πάρετε αγκαλιά, πρέπει να το κάνετε να σας ακολουθήσει. Απομακρυνθείτε με κατεύθυνση προς την εξώπορτα και με την ανάλογη πάντα ενθάρρυνση. Ανοίγετε την πόρτα και κατευθύνεστε μαζί του στο χώρο τουαλέτας, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει σταδιακά πως, όποτε θέλει τουαλέτα, θα πηγαίνει μπροστά στην πόρτα. Ανοίγοντάς του την πόρτα θα ενισχύετε αυτήν τη συμπεριφορά του. Αργότερα, αν καθυστερείτε να ανοίξετε, θα στέκεται εκεί και θα κλαψουρίζει. Στο μέλλον θα σας καλεί, όπου και αν είστε, να έρθετε να του ανοίξετε την εξώπορτα.

Τι κάνουμε

  • Παραμένουμε αδρανείς όσο εκείνο μυρίζει, για να μην του αποσπάσουμε την προσοχή.
  • Οταν αρχίσει την ούρηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη ή μια έκφραση που θα τη συνδυάσει με την πράξη του, π.χ. «τουαλέτα». Ο τόνος να είναι χαμηλός σε ένταση, ενθαρρυντικός, ήρεμος και σταθερός. Αργότερα θα λειτουργεί ως εντολή για να κάνει την τουαλέτα του όταν εμείς θέλουμε.
  • Οταν τελειώσει την πράξη του (προσοχή: αμέσως μετά!), πρέπει να το επιβραβεύσουμε με ευχάριστο τόνο φωνής και να του δώσουμε μια πολύ ωραία λιχουδιά. Αν το δούμε να κουνάει την ουρά του θα ξέρουμε ότι κατάλαβε πως επιβραβεύτηκε για την πράξη του. Μπορούμε επίσης να παίξουμε μαζί του, για να ενισχύσουμε ακόμα πιο πολύ την καλή του πράξη.
  • Αφήνουμε μέρος των ακαθαρσιών του στο σημείο αυτό. Οι οσμές το προσελκύουν να πάει στο ίδιο σημείο την επόμενη φορά.

Τι ΔΕΝ κάνουμε

  • ∆εν το αφήνουμε να πάει μόνο του στην τουαλέτα. Μόλις κλείσουμε την πόρτα και αντιληφθεί πως είναι μόνο του στην αυλή, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί. Θα παραμείνει πίσω από την πόρτα, γιατί θα θέλει να είναι κοντά μας. Μετά από αρκετό διάστημα θα μπορούμε να το αφήνουμε μόνο του, γι’ αυτό να έχουμε υπομονή.
  • Αφού τελειώσει με την τουαλέτα, δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουμε αρνητική συμπεριφορά, π.χ. απομόνωσή του στην κουζίνα. Θα συνδέσει την πράξη του με την απομόνωση και αυτό που θα συμβεί στο μέλλον είναι να καθυστερεί ή να μην ανακουφίζεται καθόλου, για να μη μείνει μόνο του.

crate

Πρακτικές συμβουλές

  • Οταν δεν μπορείτε να είστε κοντά του, όταν λείπετε εκτός σπιτιού ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο χώρο που έχει ως ιδιαίτερη φωλιά του ειδικές απορροφητικές πάνες (υποσέντονα). Αυτή θα είναι η εναλλακτική λύση. Επ’ ουδενί δεν θέλουμε να το έχει ως πρώτη επιλογή – πολύ γρήγορα θα το συνηθίσει και θα θέλει να ανακουφίζεται μέσα στο σπίτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφημερίδες, αρκεί να τοποθετήσετε και έναν πλαστικό τάπητα κάτω από αυτές, για να μην περνάνε οι οσμές των ούρων στο πάτωμα. Στις εφημερίδες τοποθετήστε μικρή ποσότητα από προηγούμενη ούρησή του. Με αυτόν τον τρόπο οι οσμές του θα το προσελκύσουν να ξαναπάει στο ίδιο σημείο.
  • Χρησιμοποιήστε ως φωλιά του ένα ειδικό πάρκο σκύλου (puppy pen),διαστάσεων περίπου 1,5 μ. x 1,5 μ., ή και μεγαλύτερο, αν γίνεται, και περιορίστε το εκεί. Ετσι θα αποφύγετε τυχόν ατυχήματα σε μη προβλεπόμενα μέρη. Στρώστε κάτω από το πάρκο έναν πλαστικό τάπητα. Μέσα, βάλτε το κρεβατάκι του, ένα μπολ με νερό και παιχνιδάκια. Βάλτε, όσο γίνεται μακρύτερα από το κρεβατάκι του, την ειδική πάνα. Είπαμε, πρέπει να κάνει την τουαλέτα του μακριά από τη φωλιά του.
  • Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούν ως επιπλέον βοήθημαεκπαίδευσης το ονομαζόμενο «κλουβί περιορισμού» (crate), εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το ένστικτο του σκύλου να μη λερώνει τη φωλιά του και το ένστικτό του να έχει ένα ασφαλές αγαπημένο μέρος. Αυτό μπορεί να είναι ένα κλουβί μεταφοράς, όπου το περιορίζουμε για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Ανοίγοντας το πορτάκι του κλουβιού, κατευθύνουμε το σκύλο απευθείας στην τουαλέτα. Μην ξεχνάτε, όμως, πως χρειάζεται κάποιος χρόνος εκμάθησης, για να μένει ήρεμος μέσα στο κλουβί, και ότι η χρήση του είναι ως επιπλέον βοήθημα και μόνο.
  • Αν λερώσει σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται, πρέπει να απολυμάνετε και να καθαρίσετε την περιοχή με ειδικό καθαριστικό εξουδετέρωσης οσμών ή ξίδι αραιωμένο σε νερό. Ετσι δεν θα υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή οι οσμές του, που θα το προκαλούσαν να κάνει την τουαλέτα του στο ίδιο σημείο.
  • Μην το τιμωρείτε όταν κάνει την τουαλέτα του σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται. Αν ξεκινήσει ενώ το βλέπετε (το καταλαβαίνετε από τις κινήσεις του), προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Αν δεν είστε μπροστά στην πράξη και το αντιληφθείτε αργότερα, αγνοήστε τη συμπεριφορά του και απλώς απομονώστε το κάπου μέχρι να καθαρίσετε.
  • Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να το εκπαιδεύσετε και όχι να το τιμωρείτε. Τα περισσότερα προβλήματα εκμάθησης τουαλέτας συμβαίνουν επειδή εμείς οι άνθρωποι τιμωρούμε τους σκύλους. Ετσι, μπορεί να φτάσουν να λερώνουν πίσω από μια κουρτίνα ή σε άλλο δωμάτιο, αρκεί να μην είμαστε μπροστά τους, έχοντας την εντύπωση ότι, αφού δεν τους βλέπουμε, δεν θα το καταλάβουμε.
  • Το χειρότερο από όλα είναι να του τρίψουμε στη μουσούδα τις ακαθαρσίες του. ∆εν θα συνδυάσει την τιμωρία με την πράξη του, αλλά με την ίδια την ύπαρξη των ακαθαρσιών. ∆ηλαδή δεν θα έχει πρόβλημα να λερώσει, αλλά θα σκέφτεται: «Οταν βλέπω ακαθαρσίες μου στο πάτωμα, φοβάμαι τόσο πολύ, ας κρυφτώ κάπου με ασφάλεια».
  • Όταν θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και πλέον θα πηγαίνει τουαλέτα μόνο στη βόλτα, φροντίστε να έχετε προεπιλέξει σημεία του δρόμου όπου δεν θα ενοχλήσετε. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες με μια σακουλίτσα.
Καλή επιτυχία.
dog-poop-bags

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα