Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η «αποσύνδεση» του εφηβικού εγκεφάλου πυροδοτεί την κακή συμπεριφορά

Η «αποσύνδεση» του εφηβικού εγκεφάλου πυροδοτεί την κακή συμπεριφορά
Είναι γνωστό πως οι έφηβοι εκδηλώνουν συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα και είναι επιρρεπείς σε ακραίες συμπεριφορές και παρορμητικές επιλογές.

Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν το γιατί.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ αποκαλύπτει πως ο εγκέφαλος των εφήβων λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τον εγκέφαλο των ενηλίκων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αυθόρμητες αποφάσεις συνδέονται με την ισχυρή επίδραση της παρόρμησης, της διαίσθησης και των ενστίκτων. Αυτά πηγάζουν από το λεγόμενο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο ρυθμίζει το συναίσθημα, τη συμπεριφορά και τα κίνητρα.


Στην εφηβεία, το μεταιχμιακό σύστημα συνδέεται και επικοινωνεί με τον υπόλοιπο εγκέφαλο διαφορετικά απ’ ότι στην ενήλικη ζωή. Έτσι, οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στο ρίσκο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 43 νεαρά κορίτσια και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ - fMRI) προκειμένου να εξετάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Συγκρίνοντας την εγκεφαλική λειτουργία ως προς την αντίδραση των κοριτσιών σε μια σειρά από φωτογραφίες, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα του οξυγόνου και του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εντοπίσουν ποιες είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργία στον εφηβικό εγκέφαλο. Οι περιοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτές που ρυθμίζουν τα κοινωνικά και συναισθηματικά ερεθίσματα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience.


onmed


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα