Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μπορεί πραγματικά να πεθάνει κανείς από ¨ραγισμένη καρδιά¨;



Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει, ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο και ο όρος ραγισμένη καρδιά να μην έχει απλά μεταφορική σημασία, καθώς οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, διπλασιάζονται στο διάστημα των πρώτων 30 ημερών. 

Οι ερευνητές, από το St. George's University of London in the UK, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο JAMA.

 Σημειώνουν ότι, μερικές φορές, η θλίψη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον σωματικό στρες και μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν το ενδιαφέρον τους ή να παραλείψουν να πάρουν τα φάρμακά τους.
Για να διερευνήσει το πένθος ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, η ομάδα αξιολόγησε τη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς ηλικίας πάνω από 60 ετών, των οποίων ο σύντροφος είχε πεθάνει. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά ατόμων, των οποίων οι σύντροφοι ήταν ακόμα ζωντανοί.
Συνολικά, υπήρχαν 30.447 άτομα στη μελέτη, των οποίων ο σύντροφος είχε πεθάνει και 83.588 άτομα ελέγχου, των οποίων οι σύντροφοι δεν είχαν πεθάνει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 στα 10.000 άτομα, των οποίων οι σύντροφοι είχαν φύγει από τη ζωή, είχαν εμπειρία εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, εντός 30 ημερών από τον θάνατο του συντρόφου τους, σε σύγκριση με μόνο 8 στα 10000 άτομα από τον πληθυσμό ελέγχου.
Μετά από 30 ημέρες, ωστόσο, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος αρχίζει να μειώνεται, σε άτομα που έχασαν το αγαπημένο τους πρόσωπο.
Ο Dr. Sunil Shah, συγγραφέας της μελέτης και διδάκτωρ στο St. George's University of London λέει: ¨Χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο «ραγισμένη καρδιά» για να δηλώσουμε τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και η μελέτη μας δείχνει ότι το πένθος – θλίψη μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς¨.
Η θλίψη αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, ότι η απώλεια ενός συντρόφου και η θλίψη μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην πήξη του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, λέει ο Dr. Shah.
¨Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει, σε μια άλλη μελέτη, ότι τους πρώτους μήνες μετά το πένθος, τα άτομα αυτά δεν λαμβάνουν συστηματικά τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους, όπως αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης ή ασπιρίνη¨, προσθέτει.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον αυξανόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, και ο   Dr. Shah λέει ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς, τους φίλους και την οικογένεια να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Ο Dr. Iain Carey, ερευνητής στο πανεπιστήμιο λέει: ¨Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση κινδύνου καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων ένα μήνα μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάτι που φαίνεται πιθανό να είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της θλίψης στην φυσιολογία του ατόμου.
Η καλύτερη κατανόηση των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα μπορεί να παρέχει την ευκαιρία για την πρόληψη και τη βελτίωση της κλινικής φροντίδας¨.
e-cardio

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα