Σαν παιδιά παίρνουμε κάποιες γνώσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους δασκάλους μας που ακόμη και ως ενήλικες συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ισχύουν. Πολλά όμως από αυτά τα ευρέως αποδεκτά “γεγονότα” στην πραγματικότητα είναι εντελώς λάθος..
Για παράδειγμα:
1. Δεν γεννιόμαστε με όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα που θα έχουμε ποτέ μας. Αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να παράγει κύτταρα σε συγκεκριμένες περιοχές και η διαδικασία αυτή ονομάζεται νευρογένεση.
2. Το χρώμα της βλέννας στη μύτη μας δεν δείχνει αν έχουμε ίωση ή λοίμωξη. Η διαφορά χρώματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
3. Τα χρυσόψαρα δεν έχουν μνήμη 30 δευτερολέπτων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θυμούνται πράγματα για μήνες.
4. Ένας κεραυνός μπορεί να χτυπήσει δυο φορές στο ίδιο σημείο. Για παράδειγμα, το Empire State Building δέχεται περίπου 100 κεραυνούς το χρόνο.
5. Τα λέμινγκ δεν ακολουθούν το ένα το άλλο σε μαζική αυτοκτονία. Αυτό το “γεγονός” αποτυπώθηκε λανθασμένα σε ένα ντοκιμαντέρ του 1958, στο οποίο οι σκηνοθέτες δείχνουν τα λέμινγκ να πέφτουν το ένα μετά το άλλο από τους βράχους, απλά και μόνο για να αποτυπώσουν μια ωραία σκηνή.
6. Οι νυχτερίδες δεν είναι τυφλές. Έχουν την ικανότητα να προσανατολίζονται στο χώρο με την ακοή, αλλά βλέπουν.
7. Ο πιο γνωστός δεινόσαυρος, ο Βροντόσαυρος, δεν υπήρξε στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα αυτός που υπήρξε ήταν ο Απατόσαυρος, και το λάθος οφείλεται στον παλαιοντολόγο Charles Marsh, ο οποίος λανθασμένα ονόμασε έναν Απατόσαυρο σαν κάτι εντελώς διαφορετικό.
8. Το καθαρό νερό δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Ο λόγος για τον οποίο ηλεκτριζόμαστε αν είμαστε στο νερό, είναι λόγω των μετάλλων, της βρωμιάς και άλλων στοιχείων μέσα στο νερό, τα οποία είναι καλοί αγωγοί.
9. Η τσίχλα που καταπίνουμε δεν κάνει 7 χρόνια να χωνευτεί. Στην πραγματικότητα, δεν την χωνεύουμε καθόλου, απλά αποβάλλεται.
10. Ένα γονίδιο δεν ισούται με μια πρωτεΐνη. Πολλά γονίδια κάνουν πολλές πρωτεΐνες, ενώ άλλα δεν κάνουν καμία.
11. Δεν υπάρχει “φωτογραφική μνήμη”. Ακόμα και άνθρωποι με εξαιρετική μνήμη δεν θυμούνται τα γεγονότα με τόση λεπτομέρεια ώστε να μιμηθούν μια φωτογραφία.
12. Τα νύχια μας και τα μαλλιά μας δε συνεχίζουν να μεγαλώνουν αφότου πεθάνουμε. Αντίθετα το δέρμα μας είναι αυτό που συστέλλεται και δίνει την εντύπωση ότι μεγαλώνουν τα νύχια και τα μαλλιά.
13. Το “σπάσιμο” που κάνουμε στις αρθρώσεις των δαχτύλων μας, δεν προκαλεί αρθρίτιδα. Η ηλικία, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία καθώς και η κληρονομικότητα προκαλούν αρθρίτιδα.
14. Δεν βρίζουν αυθόρμητα όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο Τουρέτς, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών το κάνει. Είναι πιο πιθανό να κάνουν εκούσιες κινήσεις και να έχουν διάφορα τίκ.
15. Το ξύρισμα δεν δυναμώνει τις τρίχες. Ίσως τις κάνει πιο τραχείες, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι άκρες τους είναι πιο σκληρές.
16. Δεν σε σκοτώνει ένα μικρό κέρμα που πέφτει από την κορυφή του Empire State Building. Η ταχύτητα του κέρματος μπορεί να φτάσει τα 5 μίλια/ ώρα, το οποίο δεν είναι αρκετά γρήγορο ώστε να σκοτώσει άνθρωπο. Θα μπορούσε όμως να προκαλέσει κάποιου είδους τραυματισμό.
17. Οι καρχαρίες μπορεί να πάθουν καρκίνο. Ο μύθος δημιουργήθηκε από τον I. William Lane με σκοπό να πουλήσει χόνδρους καρχαριών σαν θεραπεία κατά του καρκίνου.
18. Είναι δυνατό να σταθεί ένα αυγό στην κορυφή του κάθε μέρα του χρόνου (και όχι μόνο κατά την εαρινή ισημερία). Απλά χρειάζεται υπομονή και ιδιαίτερο τσόφλι αυγού.
19. Η ακτινοβολία των μικροκυμάτων δεν προκαλεί καρκίνο. Μόνο κάποια συγκεκριμένα είδη ακτινοβολίας προκαλούν καρκίνο (και βέβαια εξαρτάται και από την ποσότητα).
20. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι περισσότεροι επιστήμονες δέχονταν ότι η γη ήταν σφαιρική. Ο μύθος ότι η γη είναι επίπεδη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 από τα Μέλη της Ιστορικής Ακαδημίας.
21. Τα μπέργκερς των McDonald’s μπορεί να χαλάσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
22. Το άγχος δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στη χρόνια υπέρταση. Το άγχος αυξάνει προσωρινά την πίεση του αίματος, αλλά οι κύριες αιτίες υπέρτασης είναι το κάπνισμα, η κληρονομικότητα και η κακή διατροφή.
23. Είναι πιο πιθανό ο ιός του AIDS να μεταδόθηκε στους ανθρώπους από το κυνήγι πιθήκων, παρά από το σεξ μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων.
24. Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά πιο δραστήρια. Σε πολλές σχετικές δοκιμές, τα παιδιά ήταν όσο δραστήρια ήταν και πριν καταναλώσουν ζάχαρη.
25. Οι στρουθοκάμηλοι δεν βάζουν το κεφάλι τους στο χώμα όταν φοβούνται. Συνήθως πέφτουν στο χώμα και κάνουν ότι είναι νεκρές.
26. Το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης δεν είναι πιο κοντά στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι πιο ζεστά εκεί το καλοκαίρι γιατί το Βόρειο Ημισφαίριο γέρνει προς το ήλιο και έτσι δέχεται περισσότερη ενέργεια.
27. Τα περισσότερα διαμάντια δεν προέρχονται από συμπιεσμένο άνθρακα. Συνήθως έχουν συμπιεστεί και θερμανθεί στα 150 χμ. κάτω από την επιφάνεια της γης.
28. Το βιολογικό φαγητό περιέχει φυτοφάρμακα. Η ποσότητα φυτοφαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί στα βιολογικά και στα μη βιολογικά προϊόντα είναι τόσο μικρή που δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
29. Οι γάτες και οι σκύλοι, δεν βλέπουν σε γκρι αποχρώσεις αλλά σε μπλε και πράσινες.
30. Το Σινικό Τείχος δεν είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από το διάστημα.
31. Το αίμα δεν είναι ποτέ μπλε. Είναι πάντα κόκκινο. Τα αγγεία μας φαίνονται μπλε μόνο λόγω του δέρματος μας.
32. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε περισσότερο από το 10% του εγκεφάλου μας. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας, απλά διαφορετικές περιοχές του κάθε φορά.
33. Η κατάποση Αλεξανδριανού δεν είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια. Αν και μπορεί να τους προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
34. Οι βάτραχοι και ο φρύνοι δεν προκαλούν κονδυλώματα. Η επαφή με κονδυλώματα ωστόσο είναι επικίνδυνη. Ο ανθρώπινος ιός HPV είναι αυτός που προκαλεί τα περισσότερα κονδυλώματα.
35. Οι κοκκινομάλληδες δεν είναι είδος προς εξαφάνιση (τα γονίδια δεν εξαφανίζονται ποτέ). Το γονίδιο των κόκκινων ή ξανθών μαλλιών είναι πιο υποχωρητικό αλλά κληρονομείται από γενιά σε γενιά ακόμη και χωρίς να εμφανίζεται σαν χρώμα μαλλιών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
το σινικο τειχος ΔΕΝ φαινεται απο το διαστημα. να κατι που δεν το ηξερε ουτε ο αρθογραφος
ΑπάντησηΔιαγραφή