Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H χορτοφαγία ως ένδειξη πολιτισμού

Kαιρό τώρα τριβελίζει το μυαλό μου να γράψω ένα κείμενο για το θέμα μα πάντα σταματάω.  Ίσως γιατί δεν ξέρω από ποια πόρτα να μπω, από που να το πιάσω.

Ένα θέμα που πιάνεται με τα κατάβαθα της ύπαρξης μας, «ριγμένο» την εποχή της παγκοσμιοποίησης όσο κανένα άλλο. Μια βόμβα στα θεμέλια της ανθρωπότητας, τόσο καλά τοποθετημένη που τρομάζει και τους πιο έμπειρους «πυροτεχνουργούς». Αυτή η βόμβα έχει όνομα και λέγεται διατροφή.

Δύο τεράστια κομμάτια είναι αυτά στα οποία χωρίζεται. Το βιολογικό και το ηθικό. Αποφάσισα να ρίξω βάρος στο ηθικό κομμάτι και θα αναφερθώ πολύ λίγο στο καθαρά βιολογικό, όχι γιατί το θεωρώ ελάσσονος σημασίας αλλά επειδή θα πρέπει να το θέσω με ένα πλάνο όρων που άπτονται της ιατρικής επιστήμης ενώ πλέον στην εποχή που ζούμε όλα βρίσκονται μπροστά στην  οθόνη μας με ένα κλικ. Η ευχή και η κατάρα της εποχής της πληροφορίας.

Ξέρατε ότι οι γιατροί στα σχεδόν 15 χρόνια πανεπιστημιακής και κλινικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν δεν διδάσκονται ούτε μια ώρα κάτι σχετικό με την διατροφή;

Ας κάνω την γνωστή παρομοίωση του ανθρωπίνου σώματος με το εργοστάσιο. Το ανθρώπινο σώμα λοιπόν είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Είναι λιγάκι διαφορετικό από τα εργοστάσια που ξέρουμε κι αυτό γιατί έχει την εξής ιδιομορφία: Μόνο του αναπαράγει τον εαυτό του ξανά ξανά. Δεν έχω τον ίδιο πνεύμονα που είχα πριν πέντε χρόνια, ούτε το ίδιο δέρμα που είχα πριν δυο χρόνια. Όλα τους τα κύτταρα ξαναφτιάχνονται από την αρχή. Και το ερώτημα που τίθεται: Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες;

Ας παρομοιάσουμε τον γιατρό με την αρχιμηχανικό ο οποίος πηγαίνει να ελέγξει το εργοστάσιο, να διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες και να βοηθήσει να διορθωθούν. Αν ένα εξάρτημα δεν λειτουργεί, θα κοιτάξει πως μέσω των χημικών βοηθημάτων θα κάνει το εργοστάσιο να το επανεκκινήσει ή να φτιάξει ένα καινούριο ή αν είναι πλήρως αχρηστευμένο θα φροντίσει να προμηθεύσει ο ίδιος το εργοστάσιο από εξωτερική πηγή αυτά τα οποία του στερεί το «χαλασμένο» εξάρτημα.

Πώς όμως ο οργανισμός φτιάχνει, διορθώνει και ανανεώνει τον εαυτό του;  Χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες που προσλαμβάνει μέσω της τροφής.

Και εδώ τίθενται τα καίρια ερώτημα. Αν η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όπως διατείνεται η σύγχρονη ιατρική, πώς ο αρχιμηχανικός που λέγεται γιατρός μπορεί πράγματι να φροντίσει το εργοστάσιο που λέγεται οργανισμός όταν αγνοεί εντελώς τον ρόλο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται; Κατα πόσον είναι σε θέση να φτιάξει τις δυσλειτουργίες όταν το εργοστάσιο χρησιμοποιεί πρώτες ύλες κατώτατης ποιότητας όπως το κρέας; Και τελικά γιατί εφ’όσον σύμφωνα με τις μελέτες που έχει στα χέρια του όλες οι ασθένειες που μαστίζουν τον σύγχρονο πολιτισμό (καρκίνος,  στεφανιαίες νόσοι, διαβήτης, οστεοπόρωση κ.α)έχουν να κάνουν με την διατροφή και ειδικότερα με την υπερκατανάλωση του τοξικού κρέατος και γενικά των ζωικών παραγώγων εξακολουθεί να τις αγνοεί;

Κλείνω το κομμάτι αυτό καθ ότι όπως προείπα όλες οι πληροφορίες που κάποιος χρειάζεται είναι πανεύκολα προσβάσιμες.

Και πάω στο ηθικό κομμάτι. 56 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πλάσματα αυτού του πλανήτη θανατώνονται κάθε χρόνο για να τραφεί ο δυτικός άνθρωπος. Είναι περίπου 10 φορές ο ανθρώπινος πληθυσμός του πλανήτη. Είναι 1.000 φορές ο αριθμός των θυμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Σας καλώ να αναλογιστείτε τον αριθμό.

Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν κάποιος εξωγήινος προηγμένος πολιτισμός κατέβαινε στη γη, ποιόν θα θεωρούσε πιο παρανοϊκό; Τον Χίτλερ με την πολεμική του μηχανή ή τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο με το μαχαιροπίρουνο του;

Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες. Και το ακόμη πιο τρομακτικό της υπόθεση είναι ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανός να καλύψει παρ όλ αυτα τις διατροφικές ανάγκες του πλανήτη. Καλύπτει τις ανάγκες του δυτικού ανθρώπου, δηλαδή του μισού πλανήτη. Στον υπόλοιπο συνήθως οι άνθρωποι υποσιτίζονται καθώς άνθρωποι σε ολόκληρες Ηπείρους όπως η Ασία και η Αφρική αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Πάμε παρακάτω. Τα ζώα για τα οποία συζητάμε δεν ζουν Ζωή χαρισάμενη πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Ζούνε και μεγαλώνουν σε φάρμες εργοστάσια. Τα αρπάζουν από τις μανάδες τους μωρά. Τους κόβουν ράμφη κλπ αν είναι πτηνά διότι από το στρες τρελαίνονται και τραυματίζουν το ένα το άλλο. Τα γεμίζουν ορμόνες για να μεγαλώσουν αφύσικα γρήγορα πράγμα που τους δημιουργεί αναπηρίες,δυσπλασίες και φρικτούς πόνους. Τα ταΐζουν αντιβιώσεις για να μην πεθάνουν από τις μολύνσεις που δημιουργούνται στις άθλιες συνθήκες που ζουν. Άν είσαι κότα ζεις όλη σου την ζωή σε χώρο ίσο με μια κόλλα Α4. Αν είσαι γαλακτοπαραγωγική αγελάδα βιάζεσαι κάθε λίγο και λιγάκι. Η τρως τους Πεθαμένους συγγενείς σου και γίνεσαι πλέον μια «τρελή» αγελάδα.

Στο τέλος αυτής της μικρής μίζερης ζωής τους, φτάνουν στο σφαγείο όπου λόγο των ανεπαρκών ελέγχων και ενδιαφέροντός του προσωπικού σφάζονται ζωντανά καθώς αντιλαμβάνονται πλήρως τι συμβαίνει τριγύρω τους. Τα γουρούνια για παράδειγμα είναι ζώα πανέξυπνα τα οποία διαθέτουν την συνείδηση ενός πεντάχρονου παιδιού.

Κοιτάξτε το πεντάχρονο παιδί σας και αναλογιστείτε. Είναι μόνο του, μακριά σας εδώ και καιρό, άρρωστο και βασανισμένο. Το βάζουν με την βία σε ένα δωμάτιο πλημμυρισμένο στο αίμα, με τους φίλους του να κρέμονται ήδη από τσιγκέλια ζωντανοί με τις καρωτίδες τους κομμένες και έρχεται η σειρά του. Και όλα αυτά, επειδή κάποιο είδος «ανώτερο» επιθυμεί το βράδυ βλέποντας τα τηλεσκουπίδια του να φάει το σουβλάκι του.

Δεν σας φτάνουν αυτά; Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες ανεξάρτητες έρευνες  η ενασχόληση με την κτηνοτροφία είναι από τις πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον εργασίες. Τεράστιες δασικές εκτάσεις αποψιλώνονται για να χτιστούν οι βιομηχανικές φάρμες. Η τριγύρω περιοχή καθώς και ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνονται ανεπιστρεπτί από τα τοξικά οργανικά απόβλητα των εργοστασίων ενώ η παραγωγή του άνθρακα παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά και άρα επιβλαβή για την δημόσια υγεία ενώ νέες ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ξεπετάγονται λόγω της παρα φύση ζωής που κάνουν τα ζώα.

Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες, φτάνει να σκεφτείτε ότι η τροφή που καταναλώνουν να ζώα στις μονάδες θα αρκούσε από μόνη της για να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας. Ενώ αντίθετα αν όλος ο πλανήτης κατανάλωνε στα πρότυπα του δυτικού-burger-πολιτισμού, θα χρειαζόμασταν έκταση ίση με τρεις γαίες για να μας θρέψει.


Αυτά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία για την φρικτή κατάσταση που συμβαίνει τριγύρω μας, εξαιτίας μας και τελικά εις βάρος της υγείας μας. Και όχι μόνο. Ώς προηγμένο είδος που είμαστε πρέπει σιγά σιγά να αναρωτιόμαστε το είδος του πολιτισμού που θέλουμε να χτίσουμε. Είμαστε μέρος ενός συστήματος το οποίο δημιουργήθηκε για να υπάρχει και να εξελίσσεται με αρμονία και ισορροπία. Άν κάποιος θεός μας έδωσε το δικαίωμα να διαχειριστούμε αυτή τη μικρή γωνίτσα του σύμπαντος, δεν φαντάζομαι ότι το έκανε γιατί πίστεψε ότι θα χρησιμοποιήσουμε το νου μας για να προκαλέσουμε αυτό το αιματοκύλισμα. Είμαστε ικανοί για καλύτερα πράγματα και αν θέλουμε να τα κατακτήσουμε είναι επιτακτικό να ξεκινήσουμε από το πιάτο μας..



  • "Εγώ, από τη μεριά μου, αναρωτιέμαι από τί είδους αίσθημα, μυαλό ή λόγο κατεχόταν αυτός ο άνθρωπος που πρώτος μόλυνε το στόμα του με αίμα, και επέτρεψε στα χείλη του να αγγίξουν τη σάρκα ενός δολοφονημένου όντος. Που έστρωσε το τραπέζι του με τις κατακρεουργημένες μορφές των νεκρών σωμάτων, και ισχυρίστηκε ως καθημερινή τροφή και νόστιμα πιάτα αυτά που ήξερε πως ήταν όντα προικισμένα με κίνηση, με αντίληψη και με φωνή." ~ Πλούταρχος 
  • "Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της ανθρωπότητας." ~ Άλμπερτ Αϊνστάιν 
  • "Όσο ο Άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη." ~ Πυθαγόρας 
  • "Το αισθάνομαι πως η πνευματική πρόοδος όντως απαιτεί, σε κάποιο στάδιο, πως πρέπει να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα συντροφικά μας πλάσματα για την ικανοποίηση των σωματικών μας γούστων." "Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται απο το πως φέρεται στα ζώα. Στο μυαλό μου, η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου." ~Μαχάτμα Γκάντι 
  • "Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι μόνο ζώα." ~ Θεοντόρ Αντόρνο 
  • "Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα." ~ Βούδας 





Πηγές:
*Earthlings
*Τρώγοντας ζώα Foer-jonathan Safran Εκδόσεις μελάνι

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα