Η επιστήμη εξηγεί και εμείς πράττουμε για να κάνουμε πιο όμορφη τη ζωή μας.
Η ευτυχία ορίζεται με διαφορετικά κριτήρια για τον καθέναν από μας, συνεπώς την επιδιώκουμε με διαφορετικούς τρόπους. Αναζητώντας λοιπόν τρόπους για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, να, 10 απλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για τα οποία μάλιστα, υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα.
1. Σωματική άσκηση !
Βάλτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας…7 λεπτά καθημερινά αρκούν. Οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο τους, αναφέρθηκαν στο επιστημονικά τεκμηριωμένο 7λεπτο άσκησης… ώστε αν ως τώρα πιστεύατε ότι δεν έχετε χρόνο, ξανασκεφτείτε το! Μάλιστα διαπιστώθηκε με ερευνητικά δεδομένα η σημασία της σωματικής άσκησης ακόμη και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης – οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, επιδρούν καταλυτικά στον οργανισμό και στον εγκέφαλο όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.
ανθρ. εγκέφαλος μετά από 10’ χαλάρωση και μετά από 20’ περπάτημα
2. Να κοιμάστε περισσότερες ώρες – θα είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε αρνητικά συναισθήματα.
Τα αρνητικά συναισθήματα τα επεξεργάζεται η αμυγδαλή (του εγκεφάλου), τα θετικά ή ουδέτερα, ο ιππόκαμπος. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τον ιππόκαμπο παρά την αμυγδαλή. Αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, να μη θυμούνται ευχάριστες εμπειρίες, αλλά με μεγάλη ευκολία φέρνουν στη μνήμη τους οτιδήποτε δυσάρεστο.
Ο Walker ζήτησε από κάποιους φοιτητές (που στερούνταν ύπνου) να απομνημονεύσουν μία λίστα με λέξεις. Διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν να θυμούνται το 81% λέξεων με αρνητική σημασία όπως «καρκίνος» και μόνο 31% με θετική ή ουδέτερη σημασία, όπως «λιακάδα» ή «καλάθι». Ακόμη όσοι κοιμούνται έστω και για λίγο τις απογευματινές ώρες αντιδρούν λιγότερο σε αρνητικά συναισθήματα (όπως ο φόβος ή ο θυμός) και αυτό φαίνεται και στην έκφραση του προσώπου τους –το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε όσους δουλεύουν συνεχόμενα και το απόγευμα.
3. Μετακομίστε πιο κοντά στον χώρο εργασίας.
3. Μετακομίστε πιο κοντά στον χώρο εργασίας.
Η μετακίνηση στον χώρο εργασίας μπορεί να επηρεάζει δραματικά τη διάθεσή μας. Όπως το διατύπωσε ο ψυχολόγος D. Gilbert (Harvard University), «το να οδηγείς για τη δουλειά μέσα σε κυκλοφοριακή κίνηση, είναι μια καθημερινή κόλαση». Μάλιστα δύο Ελβετοί επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο η υψηλή αμοιβή ή το μεγαλύτερο σπίτι «ισοφαρίζουν» αυτήν την ταλαιπωρία και διαπίστωσαν πως κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει.
4. Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας –προτού να είναι πολύ αργά!
Για όσους βρίσκονται κοντά στον θάνατο ένα από τα 5 πράγματα για τα οποία λυπούνται είναι ότι δεν αφιέρωσαν χρόνο στην οικογένειά τους. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος με φίλους – ακόμη και για τα εσωστρεφή άτομα.
Και πάλι ο D. Gilbert, αναφέρει : «είμαστε χαρούμενοι με την οικογένεια και με τους φίλους… όλα τα άλλα πράγματα που νομίζουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους, είναι στην πραγματικότητα τρόποι για να ‘έχουμε’ περισσότερο χρόνο με οικογένεια και φίλους».
Ο G. Vaillant που έκανε έρευνα σε 268, 72-χρονους άντρες, απάντησε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα του τα ευρήματα ήταν ότι «το μόνο πραγματικά σημαντικό στη ζωή είναι οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους». Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του British Household Panel Survey, σύμφωνα με την οποία, αν μπορούσαμε να υπολογίσουμε σε χρηματικό ποσό το «όφελος» και την ευχαρίστηση που παίρνουμε μέσα από τις κοινωνικές συναναστροφές, αυτό θα ανέρχονταν σε £85,000 ετησίως.
Αντίθετα οι (αυξητικές) αλλαγές στο εισόδημα «αγοράζουν» πολύ λίγη ευτυχία. Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η έρευνα του Terman στην οποία ερεύνησε κατά πόσο εκείνοι που είχαν «δικούς» τους ανθρώπους για υποστήριξη, θα ζούσαν περισσότερο. Τα αποτελέσματα τον διέψευσαν : περισσότερο ζούσαν όσοι υποστήριζαν, φρόντιζαν και βοηθούσαν τους φίλους και γείτονές τους.
5. Βγείτε έξω ! (Η ευτυχία βρίσκεται στους 13.9 °C)
O Sh. Achor υποστηρίζει ότι ο φρέσκος αέρας επηρεάζει τη διάθεσή μας, μάλιστα ενισχύει επιπρόσθετα τη μνήμη και την παραγωγικότητά μας. 20΄αρκούν! Η American Meteorological Society δημοσίευσε έρευνα το 2011, στην οποία βρέθηκε ότι η ευτυχία είναι στο μάξιμουμ στους 13.9°C, οπότε ρίξτε μια ματιά στο δελτίο καιρού πριν τον 20λεπτο περίπατό σας!
6. Βοηθήστε τους άλλους – (100 ώρες ετησίως είναι ο μαγικός αριθμός).
100 ώρες ετησίως ή 2 ώρες εβδομαδιαίως είναι ο χρόνος που θα ’πρεπε να αφιερώνουμε βοηθώντας άλλους προκειμένου να «εμπλουτίσουμε» τη ζωή μας! Ο Sh. Achor στο βιβλίο του αναφέρει ότι σε έρευνα που έγινε με 150 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε πως δραστηριότητες με στόχο την παροχή βοήθειας όπως φιλανθρωπικές συναυλίες και συσσίτια προκαλούσαν πολύ περισσότερη πληρότητα απ’ ό,τι η αγορά καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας.
Το Journal of Happiness Studies δημοσίευσε αντίστοιχη έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες βίωναν μεγαλύτερη ευτυχία φέρνοντας στη μνήμη τους το ότι ξόδεψαν χρήματα για κάποιον άλλον παρά για τον εαυτό τους.
Τι ισχύει με τον χρόνο που διαθέτουμε για τους άλλους; Σχετική έρευνα στη Γερμανία διερεύνησε την επίδραση που είχε η στέρηση της δυνατότητας σε εθελοντές να βοηθήσουν άλλους. Επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση ότι δηλαδή όσοι συνέχισαν τον εθελοντισμό, δήλωναν περισσότερο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που έχασαν τη δυνατότητα αυτή (ως συνέπεια των κοινωνικών αλλαγών και δομών μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση Αν. και Δυτ. Γερμανίας).
7. Χαμογελάστε – μειώνει τον πόνο!
Το χαμόγελο από μόνο του μας κάνει να νιώθουμε όμορφα αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο να κάνουμε ταυτόχρονα θετικές σκέψεις. Σύμφωνα με έρευνα στο Michigan State University οι εργαζόμενοι σε κάποιον τομέα εξυπηρέτησες πελατών που χαμογελούν υποκριτικά, έχουν χειρότερη διάθεση και δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί. Το αντίθετο συμβαίνει για εκείνους που χαμογελούν κάνοντας ταυτόχρονα θετικές κι ευχάριστες σκέψεις.
Έχει φυσικά σημασία να εξασκηθούμε στο «πραγματικό» χαμόγελο, δηλαδή, να χαμογελάμε ταυτόχρονα και με τα μάτια. Δείτε τις φωτογραφίες, εύκολα θα διαπιστώσετε τις διαφορές.
Σύμφωνα με το PsyBlog, το χαμόγελο βελτιώνει την προσοχή, τις γνωστικές μας ικανότητες και την ολιστική σκέψη. Ακόμη είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε το στρες σε αγχωτικές καταστάσεις ακόμη. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν πιέζουμε τον εαυτό μας να χαμογελάσει, αυτό είναι κάποιου είδους αυθυποβολή που «ανεβάζει» έστω και λίγο τη διάθεσή μας.
8. Οργανώστε ένα ταξίδι – ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε!
Φαίνεται πως το να οργανώσουμε ένα ταξίδι επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Applied Research in Quality of Life. Στην έρευνα φάνηκε ότι η αναμονή πριν το ταξίδι, ενίσχυε την καλή διάθεση μέχρι και για 8 εβδομάδες! Μετά το ταξίδι η διάθεση αντίστροφα, επανερχόταν στα προηγούμενα επίπεδα για τους περισσότερους.
Ο Sh. Achor αναφέρει πως και ακόμη αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διακοπών λόγω έλλειψης χρόνου ή χρημάτων στο κοντινό παρόν, είναι πολύ καλό να προγραμματίσουμε ένα ταξίδι έστω και έναν μήνα, ακόμη και έναν χρόνο αργότερα. Κι όταν χρειάζεται να τονώσουμε τη διάθεσή μας, να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό σας!
9. Διαλογισμός
Θεωρείται σημαντικός για βελτίωσης της εστίασης προσοχής, πνευματικής διαύγειας και προσοχής, καθώς και της ηρεμίας. Αλλά επηρεάζει και την ευτυχία. Σε έρευνα στο Massachusetts General Hospital εξέτασε ακτινογραφίες εγκεφάλου 16 ατόμων που συμμετείχαν σε σεμινάριο διαλογισμού 8 εβδομάδων, πριν και μετά το σεμινάριο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά το σεμινάριο τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη αυτοσυνειδησία και τη συμπόνια «μεγάλωσαν» ενώ συρρικνώθηκαν εκείνα που σχετίζονται με το στρες. Γενικότερα ο διαλογισμός κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Αυτό φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα :
Και πάλι ο Sh. Achor, αναφέρει ότι αμέσως μετά το διαλογισμό βιώνουμε αισθήματα χαλάρωσης και πληρότητας καθώς και υψηλής ενσυναίσθησης. Και η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος «προγραμματίζεται» για να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας.
10. Να είστε ευγνώμονες – αυξάνει την ευτυχία και την ευχαρίστηση στη ζωή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «θυμόμαστε» να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα μπορούμε να σημειώνουμε τα πράγματα (όχι μόνο τα υλικά) για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, να συζητάμε (σε καθημερινή βάση) 3 από τα πολλά καλά που μας συμβαίνουν με τον αγαπημένο μας ή έναν φίλο και να δείχνουμε ευγνωμοσύνη όταν οι άλλοι μας βοηθούν.
Τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν πως η συνειδητοποίηση της «εύνοιας» επηρεάζει θετικά την ψυχοσύνθεσή μας. Σε σχετική έρευνα του Journal of Happiness οι 219 συμμετέχοντες έγραφαν γράμματα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για 3 εβδομάδες και το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν δραματικά τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Έρευνα - Μετάφραση: Λία Μαλλίδου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.