Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι βλάβες της διάσεισης εγκεφάλου επιμένουν επί μήνες

Brain black blue orizontia
Οι βλάβες που προκαλούνται από την διάσειση εγκεφάλου είναι εμφανείς στις απεικονιστικές εξετάσεις ακόμα και μήνες έπειτα από την (φαινομενική) ανάρρωση των ασθενών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό κάνει τους ειδικούς να λένε πως ίσως επιστρέφουν πολύ νωρίς στην καθημερινότητά τους όσοι τραυματίζονται στο κεφάλι.
Η διάσειση του εγκεφάλου είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα ιδίως στα σπορ, καθώς πολλοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μποξ και το ράγκμπι θέτουν σε κίνδυνο τους αθλητές.

Η διάσειση είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαιτίας εξωτερικού χτυπήματος στο κεφάλι. Ακόμα και αν το χτύπημα αυτό δεν προκαλέσει κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ταρακουνηθεί τόσο πολύ ώστε να έχει τραυματιστεί.
Επειδή, όμως, ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σαν ζελατίνη υλικό, που περιβάλλεται από άκαμπτα οστά, οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να του προκαλέσουν βλάβες, όπως αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διάσειση εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα με απώλεια μνήμης, φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης και παρατεταμένους πονοκεφάλους και μακροπρόθεσμα με την άνοια.
Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού συνέκριναν τους εγκεφάλους 50 εθελοντών που είχαν πάθει ήπια διάσειση εγκεφάλου με εκείνους 50 υγιών συνομηλίκων τους.
Αρχικά, οι τραυματίες είχαν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους και ζάλη, που όμως υποχώρησαν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες.
Τέσσερις μήνες αργότερα, όμως, οι γιατροί εξακολουθούσαν να βλέπουν διαφορές στην ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε επουλωθεί πλήρως, καίτοι αυτοί δεν είχαν πλέον συμπτώματα.
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι μία υγρή ουσία που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Μέγιερ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης καιερευνητής στο Δίκτυο Έρευνας Μυαλού (MRN) του πανεπιστημίου, παρομοιάζει τις συνέπειες της διάσεισης με εκείνες ενός δερματικού εγκαύματος, του οποίου τα συμπτώματα όπως ο πόνος εξαφανίζονται πολύ πριν επουλωθεί πλήρως το δέρμα.
«Αυτό που πρέπει να ξέρει όποιος κτυπάει στο κεφάλι και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου είναι ότι ακόμα κι αν αισθάνεται καλύτερα, ο εγκέφαλός του μπορεί να μην έχει γίνει τελείως καλά», πρόσθεσε.
«Μετά από μία διάσειση, οι αθλητές είθισται να αποφεύγουν τους αγώνες για μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, διότι τόσο χρειάζονται για να νιώσουν καλά, αλλά ως φαίνεται είναι πρόωρο να επιστρέφουν τόσο νωρίς στις αθλητικές δραστηριότητές τους».
Το ίδιο ως φαίνεται ισχύει για όλους τους ανθρώπους, συνεπώς «όποιος παθαίνει διάσειση θα πρέπει για καιρό να έχει το νου του», κατέληξε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα