Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τα ελαττώματα σου που τελικά είναι προτερήματα!


Νευριάζεις, βρίζεις, αναβάλλεις, κουτσομπολεύεις. Μπορείς να δεις τα προτερήματα που κρύβονται πίσω από τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα σου...

Στη φύση τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο και κάθε yin έχει και το yang του. Ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά ότι τα πράγματα που θεωρούσαμε αδιαμφισβήτητα ανθυγιεινά –όπως τα βακτήρια ή οι ακτίνες UV– μπορεί καμιά φορά να μας κάνουν καλό. Και τώρα οι ερευνητές αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι το ίδιο ισχύει για κάποιες από τις συνήθειες και τις ιδιοτροπίες του χαρακτήρα μας...

Σε ορισμένες καταστάσεις, αυτό που συνήθως είναι επιζήμιο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο. Με άλλα λόγια, αυτά που αντιλαμβάνεσαι ως ψεγάδια –ακόμα και μικρά, όπως το ότι βρίζεις όταν κάτι πάει στραβά– μπορεί, στο σωστό πλαίσιο, να είναι πλεονεκτήματα. Να γιατί…

Αν είσαι ευέξαπτη

-Η παλιά σκέψη
Ο θυμός είναι ανθυγιεινός γιατί αυξάνει την πίεση του αίματος (εξ ου και «μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»).

-Η νέα σοφία
Εφόσον τα προβλήματα με το θυμό σου δεν είναι χρόνια, το να θυμώνεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με μια άδικη κατάσταση μπορεί στην ουσία να εκτονώσει το στρες. Σύμφωνα με την Jennifer Lerner, Ph.D., διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης των Αποφάσεων του Χάρβαρντ, η οργή απορρέει από το αίσθημα αδικίας. Όταν αντιδράς με ελεγχόμενο θυμό αντί με το άγχος της διαφυγής, εκκρίνεται λιγότερη κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, η υπερπαραγωγή της οποίας σχετίζεται με την απώλεια οστικής μάζας, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.


Αν είσαι πεσιμίστρια

-Η παλιά σκέψη
Οι απαισιόδοξοι είναι και άπραγοι.

-Η νέα σοφία
Αντίθετα, «Ο αμυντικός πεσιμισμός –το να σκέφτεσαι συγκεκριμένα το τι μπορεί να πάει στραβά– μπορεί να μετατρέψει το άγχος σε δράση» λέει η δρ. Julie K. Norem, συγγραφέας του The Positive Power of Negative Thinking.


Αν βρίζεις συχνά

-Η παλιά σκέψη
Το βρίσιμο είναι εξευτελιστικό.

-Η νέα σοφία
Οι βρισιές μπορούν, την κατάλληλη στιγμή, να απαλύνουν τον πόνο. Σε πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση NeuroReport διαπιστώθηκε ότι το βρίσιμο ενεργοποιεί την απόκριση του στρες, ενισχύοντας την αντοχή του οργανισμού στον πόνο ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση.


Αν συνήθως μουντζουρώνεις

-Η παλιά σκέψη
Όταν το κάνεις στο σημειωματάριο σου την ώρα της σύσκεψης δε συγκεντρώνεσαι.

-Η νέα σοφία
Κι όμως αυτή η συνήθεια ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου σου να παρατηρεί και να συγκρατεί πληροφορίες κατά 30%, καθώς η πράξη του σχεδιασμού αξιοποιεί τις οπτικοχωρικές διαδικασίες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ.


Αν διαρκώς αναβάλλεις

-Η παλιά σκέψη
Με την αναβλητικότητα δεν τελειώνεις ποτέ τίποτα. Αλήθεια, πόσα αστεία βιντεάκια είδες σήμερα στο YouTube;

-Η νέα σοφία
Το σύντομο χαζολόγημα αυξάνει τη συνολική παραγωγικότητά σου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τσεκάρουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το Facebook ή το προσωπικό τους e-mail μες στη διάρκεια της ημέρας είναι, κατά μέσον όρο, περίπου 10% πιο παραγωγικοί.


Αν δεν αντιστέκεσαι στο κουτσομπολιό

-Η παλιά σκέψη
Η διάδοση της τελευταίας φήμης είναι ένδειξη ανασφάλειας.

-Η νέα σοφία
Το κουτσομπολιό μπορεί να στερεοποιήσει τις φιλίες και να βελτιώσει την ηθική πυξίδα σου, εφόσον προσέχεις τι λες και σε ποιον το λες («ναι» στο κουτσομπολιό με την καλύτερή σου φίλη για την παράνομη σχέση ενός γνωστού, «όχι» στη διάδοση φημών για το αφεντικό σου στο μισό γραφείο). Όταν μοιράζεσαι πικάντικες πληροφορίες με φίλους, ενισχύεται ο κοινωνικός δεσμός σας, ενώ οι ειδικοί λένε ότι το κουτσομπολιό μάς πληροφορεί επίσης για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα