Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείς. Εντόπισε τα


Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείς. Εντόπισε τα

Συμπτώματα δεν είναι μόνο οι πόνοι. Μάθε να διαβάζεις όσα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου.


Συνεργάστηκαν οι Σπύρος Γράψας, γυναικολόγος-μαιευτήρας, Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος διαβητολόγος, Ανδρέας Μέλιος γενικός ιατρός και Χάρης Μπριλάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος.


ΜΑΤΙΑ
Ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και ο χάρτης της υγείας σου. Να τι σημαίνει αν ξαφνικά:

Κοκκινίζουν

Ίσως απλώς έχεις καθίσει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Το κοκκίνισμα, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο αυξάνονται αν τα μάτια σου είναι κόκκινα από το πρωί και νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και κοιμάσαι περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως

Αντιμετώπιση Όταν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, ανοιγόκλεινε συχνά τα μάτια για να προστατεύεις τη δακρυϊκή μεμβράνη. Αρκετά συχνά χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα: είναι ένα διάλυμα που περιέχει ενυδατικές ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ. Το βράδυ κάνε κομπρέσες με χαμομήλι, που περιέχει αζουλένιο, έναν αντισυμφορητικό παράγοντα. Εάν υποπτεύεσαι ότι ο ένοχος είναι ο θυρεοειδής, μίλησε με γιατρό σου. Αρκεί μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει αν η λειτουργία του αδένα δεν είναι σωστή. Αν είναι έτσι, θα επανέλθει στο φυσιολογικό με τη λήψη συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών, που αντικαθιστούν αυτές που δεν παράγει ο αδένας.

Τρεμοπαίζουν

Η λαϊκή σοφία λέει ότι σημαίνει πως θα δεις κάποιον. Στην πραγματικότητα, το τρέμουλο των βλεφάρων (μικροί, ακούσιοι σπασμοί του βλεφάρου που εσύ τους αντιλαμβάνεσαι, αλλά οι άλλοι δεν τους βλέπουν) είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σου έχει έλλειψη μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου – και πολύ πιθανόν και κάποια αφυδάτωση.
Αντιμετώπιση Όταν τα βλέφαρα τρεμοπαίζουν, πιες ένα αθλητικό ρόφημα ή φτιάξε το δικό σου διαλύοντας σε 1 ποτήρι νερό χυμό από μισό λεμόνι (ή πορτοκάλι), 1 κουταλάκι ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι.

Έχουν Κίτρινες Βλατίδες

Είναι μικρές κύστεις στα βλέφαρα που περιέχουν σταγόνες χοληστερόλης. Καλύτερα να μην τις υποτιμάς. Μπορεί να είναι ένδειξη αύξησης του επιπέδου των λιπιδίων, που είναι επιβλαβή για τις αρτηρίες. Αντιμετώπιση Κάνε αμέσως μια εξέταση αίματος για να μετρηθούν η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αλλά ταυτόχρονα πέρασε στην... αντεπίθεση: περπάτα τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα (το περπάτημα μειώνει τη χοληστερόλη). Επίσης, μην πίνεις αλκοόλ, περιόρισε τη ζάχαρη, το κρέας και τις πολύ λιπαρές τροφές και οι βλατίδες θα εξαφανιστούν.


ΝΥΧΙΑ
Κάτω από την επιφάνειά τους κρύβεται ένα διαγνωστικό κέντρο που διαπιστώνει παθήσεις, από την αναιμία μέχρι την έλλειψη βιταμινών. Δες τι μπορεί να σημαίνει αν είναι:

Κοίλα

Είναι επίπεδα ή κοίλα, σαν κουτάλι. Είτε έχεις σιδηροπενική αναιμία είτε η διατροφή σου είναι ανεπαρκής σε βιταμίνη C και κυστεΐνη, θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, των πρωτεϊνών που διαμορφώνουν τα νύχια.
Αντιμετώπιση: Πάρε μαγιά μπίρας, ένα πραγματικό συμπύκνωμα σιδήρου: ένα χαπάκι την ημέρα για 3 μήνες. Αν, πάλι, τα νύχια σου έχουν απλώς πρόβλημα υποβιταμίνωσης, κατανάλωνε περισσότερα εσπεριδοειδή, πιπεριές και ακτινίδια, που περιέχουν πολλή βιταμίνη C. Για να πάρεις επαρκείς δόσεις κυστεΐνης, αύξησε την κατανάλωση κρέατος (καλύτερα λευκό) και πράσινων λαχανικών.

Τραχιά, θαμπά ή με κάθετες γραμμές.

Τα νύχια σου υφίστανται πολύ στρες. Μάλλον τα βάζεις συχνά σε νερό με απορρυπαντικά που τα αφυδατώνουν ή κάνεις πολύ συχνό μανικιούρ. Τα εύθραυστα νύχια μπορεί, επίσης, να υποδεικνύουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

Αντιμετώπιση: Μετά το πλύσιμο άπλωσε μια ενυδατική κρέμα και πάνω στα νύχια και λιμάρισέ τα χρησιμοποιώντας νυχοκόπτη και λίμα, που είναι λιγότερα τραυματικά για τα νύχια από το ψαλιδάκι. Μην αφαιρείς τα πετσάκια: προστατεύουν τα νύχια από τους εξωτερικούς παράγοντες. Κάθε βράδυ, άπλωνε στην επιφάνεια των νυχιών ένα ενισχυτικό μείγμα αποτελούμενο από 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 1/2 κουταλάκι καστορέλαιο και 2 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου. Για 1 μήνα πάρε ένα συμπλήρωμα με μεθειονίνη, κυστεΐνη, κερατίνη, βιταμίνες Ε, Β8 και C, ψευδάργυρο, πυρίτιο.


ΟΥΡΑ
Παρατήρησε τι χρώμα έχουν και θα σου πουν αν τρως πολλές πρωτεΐνες, αλλά και αν το έχεις παρακάνει με το στρες.

Λίγα και σκούρα

Είσαι αφυδατωμένη επειδή πίνεις λίγα υγρά αναλογικά με το φαγητό που καταναλώνεις ή τρως κυρίως πρωτεΐνες από ζωικές πηγές: περιέχουν αζωτούχες ουσίες που, μεταξύ άλλων, συμπυκνώνουν και σκουραίνουν τα ούρα. Αν, πάλι, το χρώμα τους είναι αρκετά σκούρο και ταυτόχρονα έχεις μια αίσθηση καύσου την ώρα που ουρείς, ίσως έχεις κάποια ουρολοίμωξη.

Αντιμετώπιση Πίνε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό στη διάρκεια της ημέρας μακριά από τα γεύματα ή 2-3 αφεψήματα τσουκνίδας ή μάραθου. Η μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών είναι ιδανική ακόμη κι αν έχεις μια ελαφριά κυστίτιδα, γιατί τα υγρά απομακρύνουν τα μικρόβια. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, πρόσθεσε στο νερό μερικά κουταλάκια χυμό λεμονιού ή μύρτιλου: κάνουν πιο όξινα τα ούρα και δυσχεραίνουν την επιβίωση των βακτηρίων. Αν η ενόχληση δεν περάσει, κάνε μια εξέταση ούρων.

Καθαρά και πολλά

Σε αυτή την περίπτωση είναι ένδειξη μιας κατάστασης νευρικής έντασης, που προκαλεί αύξηση των ούρων. Σε αυτή τη φάση τα ούρα σου είναι πολύ πιο αραιά και, άρα, είναι φυσιολογικό να είναι και πιο ανοιχτόχρωμα.

Αντιμετώπιση Πάρε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες του συμπλέγματος B που, μεταξύ άλλων, τονώνουν το νευρικό σύστημα. Η ιδανική δόση είναι 100 mg την ημέρα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Συνδύασέ τα με ένα μείγμα από ασβέστιο και μαγνήσιο, λαμβάνοντας 1 γραμμ. από το πρώτο και 500 mg από το δεύτερο κάθε μέρα. Επιπλέον, κατανάλωνε πιο συχνά τόνο, γαρίδες και καβουρόψιχα: είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που, σύμφωνα με μελέτη του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, είναι φυσικό αγχολυτικό.


ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Εδώ και λίγο καιρό ακολουθείς πρωτεϊνική διατροφή και έχεις παρατηρήσει πρηξίματα στα πέλματα; Προσοχή στις τροφές που...δεν τρως!

Αν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κοκκινίζει και πρήζεται, ειδικά το βράδυ, μπορεί να υποφέρεις από ουρική αρθρίτιδα, που δεν είναι ασθένεια των ηλικιωμένων. Κάνοντας διατροφικά λάθη, όπως το να προτιμάς τις πρωτεΐνες και να αποφεύγεις τελείως τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός σου παράγει πλεόνασμα ουρικού οξέος. Αυτή η ουσία συγκεντρώνεται στο αίμα και στους ιστούς και με τον καιρό εναποτίθεται με τη μορφή μικροκρυστάλλων στην πρώτη άρθρωση του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού, ερεθίζοντάς την και προκαλώντας αίσθημα καύσου.

Αντιμετώπιση
Με την πρώτη ενόχληση και ερυθρότητα, περιόρισε την κατανάλωση σε κόκκινο κρέας, ζάχαρη, αλκοόλ, σπαράγγια, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, φακές, σαρδέλες και αντζούγιες. Πρόσεχε, επίσης, τα πολύ γλυκά αναψυκτικά: περιέχουν φρουκτόζη, ένα σάκχαρο που σε σύγκριση με τη σακχαρόζη και τις γλυκαντικές ουσίες εν γένει μπορεί να αυξήσει το ποσοστό ουρικού οξέος στο αίμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, αρκούν 5-6 αναψυκτικά την εβδομάδα για να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες πόνου στο δάχτυλο του ποδιού.


ΓΛΩΣΣΑ
Πήγαινε στον καθρέφτη και κάνε ααα! Παρατήρησέ την προσεκτικά: να τι σου λέει αν

Έχει υπόλευκο επίχρισμα

Αναπνέεις πιο συχνά από το συνηθισμένο με το στόμα ανοιχτό: ίσως γιατί έχεις κρυολογήσει ή αρχίζεις να εμφανίζεις τα συμπτώματα μιας εποχικής αλλεργίας. Έτσι, το σάλιο μειώνεται και τα μικρόβια που ζουν στη στοματική κοιλότητα πολλαπλασιάζονται και γίνονται εμφανή με τη μορφή του λευκού επιχρίσματος.
Αντιμετώπιση
Πίνε νερό και χυμό λεμονιού πιο συχνά μες στην ημέρα, που αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, που με τη σειρά του κάνει ένα φυσικό καθαρισμό. Βούρτσισε τη γλώσσα με κατάλληλα βουρτσάκια για τη γλώσσα και πιες αφέψημα μολόχας (1 κουταλάκι για 1 φλιτζάνι σε έγχυμα για 10 λεπτά), που ενυδατώνει τους βλεννογόνους.

Έχει μαύρες γραμμές

Μόλις ολοκλήρωσες μια θεραπεία με αντιβιοτικά; Τα φάρμακα που μεταβάλλουν τη χλωρίδα τους στόματος καθιστούν ορατό ένα μύκητα (aspergilus niger).

Αντιμετώπιση
Κάνε πλύσεις με νερό στο οποίο έχεις διαλύσεις 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα: ρυθμίζει το βαθμό οξύτητας στο στόμα, εμποδίζοντας το μύκητα να επιβιώσει. Επίσης, φάε καρότα και κρεμμύδια.


Όταν Αλλάζει η Φωνή

Αν έχει διαφορετικό τόνο

Χρειάστηκε να μιλήσεις για πολλή ώρα ή σε θορυβώδες περιβάλλον; Κάνε εισπνοές ρίχνοντας μία μικρή χούφτα μαλακτικά βότανα (μολόχα, αλθαία ή χαμομήλι) σε νερό βράζει.

Αν έχει βραχνιάσει

Η ενόχληση είναι διακεκομμένη και συνοδεύεται από οξύτητα του στομάχου; Ίσως φταίει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: στη διάρκεια του ύπνου, χωρίς να το καταλαβαίνεις η τροφή, αναμεμειγμένη με γαστρικά υγρά, ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο και το λαιμό κι αυτό ερεθίζει την περιοχή. Μείωσε την κατανάλωση σοκολάτας, κρεμμυδιού, μέντας, καφέ, τσαγιού, τηγανητών, αλκοόλ και σκόρδου. Για τον ίδιο λόγο απόφυγε την κατανάλωση πρωτεϊνών στο βραδινό, προτιμώντας ένα πιάτο ζυμαρικά ή ρύζι. Επίσης, μην πηγαίνεις για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό, αλλά άφησε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες: η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών είναι πιο πιθανή την ώρα της πέψης.


Αυτή η Σουβλιά στα Πλευρά λέει Ότι…

Οι σφάχτες, αν και καμιά φορά μας ανησυχούν, συνήθως είναι αθώοι. Όμως, μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη του έρπη ζωστήρα, μιας μόλυνσης που πλήττει μόνο όσους έχουν ήδη τον ιό. Μετά την ασθένεια στην παιδική ηλικία, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή στα γάγγλια. Σε περιόδους έντονου στρες ή όταν το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο, μπορεί να αναζωπυρωθεί. Αποτέλεσμα; Πόνοι και φουσκάλες με φαγούρα κατά μήκος ενός νεύρου της πλάτης.

Αντιμετώπιση
Έχε το νου σου στη μέση σου και αν παρατηρήσεις κάποια φουσκάλα (ή ακόμη και μια αίσθηση θερμότητας, ερυθρότητα ή μια περιοχή που πονάει στο άγγιγμα) στην πλάτη, κάνε κομπρέσες με ένα διάλυμα στο οποίο έχεις διαλύσει 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree σε 400 ml αποσταγμένο νερό. Στο μεταξύ ενημέρωσε το γιατρό σου: ανάλογα με τη δριμύτητα της πάθησης, μπορεί να σου γράψει συγκεκριμένα αντιβιοτικά για να περιορίσει την εξάπλωσης της μόλυνσης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα