Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σύνδρομο Reye


Το σύνδρομο Reye αποτελεί μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται αιφνιδίως και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε παιδί, έφηβο ή ενήλικο άτομο χωρίς προειδοποίηση. Επηρεάζει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ενώ σοβαρότερα από όλα πλήττονται το ήπαρ και ο εγκέφαλος.

Παρότι τα αίτια και η θεραπεία του συνδρόμου Reye εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση του συνδρόμου Reye σχετίζεται με τη χρήση ασπιρίνης, άλλης φαρμακευτικής ουσίας, μη-συνταγογραφούμενου φαρμάκου ή προϊόντος τοπικής χρήσης που περιέχει σαλικυλικό.

Το 1974, ιδρύθηκε στην Αμερική το Εθνικό Ίδρυμα για το Σύνδρομο Reye, το οποίο ήταν και η πρώτη ομάδα πολιτών που κατάφερε να συντονίσει και να οργανώσει ένα ολόκληρο κίνημα για την πρόληψη του συνδρόμου Reye.

Τι είναι το σύνδρομο Reye;

Το σύνδρομο Ρέι είναι μια ασθένεια που προσβάλει όλα τα όργανα του σώματος αλλά βλάπτει ιδιαίτερα το ήπαρ και τον εγκέφαλο. Το σύνδρομο Reye είναι μια ασθένεια που εκδηλώνεται σε δύο στάδια καθώς σχεδόν πάντα σχετίζεται με την ύπαρξη προηγούμενης μόλυνσης, όπως γρίπη, κρύωμα ή ανεμοβλογιά. Αυτό που είναι γνωστό από τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία είναι ότι το σύνδρομο Reye δεν είναι μεταδοτικό και τα αίτια εμφάνισής του παραμένουν άγνωστα. Πολύ συχνά το σύνδρομο Reye παρερμηνεύεται ως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, διαβήτης, υπερβολική δόση ναρκωτικών, δηλητηρίαση, Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών, ή ψυχιατρική διαταραχή.

Το σύνδρομο Reye και η γρίπη

Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται συχνότερα κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο όταν είναι πιο συχνή και η εμφάνιση γρίπης. Ωστόσο, περιστατικά αναφέρονται κάθε μήνα του έτους. Η εμφάνιση επιδημίας γρίπης ή ανεμοβλογιάς συνήθως ακολουθείται από αύξηση των περιστατικών συνδρόμου Reye.

Το σύνδρομο Reye συνήθως εκδηλώνεται όταν το άτομο βρίσκεται στο στάδιο ανάρρωσης από κάποια ιογενή νόσο. Τότε αρχίζουν και συγκεντρώνονται υπερβολικές ποσότητες λίπους στο ήπαρ και σε άλλα όργανα του σώματος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει η πίεση στον εγκέφαλο. Εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί με επιτυχία, συνήθως οδηγεί στο θάνατο μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η ζωή του ασθενούς εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το σύνδρομο Reye έχει εξαιρετικά ποσοστά ίασης εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια εμφάνισής του. Όσο πιο πολύ καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή ανάρρωση και επιβίωση του ασθενούς.

Στάδια του Συνδρόμου Reye:

Στάδιο I:
Συνεχιζόμενοι και έντονοι εμετοί
Ενδείξεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας:
Κατάπτωση και αδιαφορία
Απώλεια ζωντάνιας και ενεργητικότητας
Ληθαργικότητα
Στάδιο II:
Αλλαγές στη συμπεριφορά/προσωπικότητα του ατόμου:
Ευερεθιστότητα
Επιθετική συμπεριφορά
Αποπροσανατολισμός:
Σύγχυση
Παράλογη συμπεριφορά
Εριστική συμπεριφορά
Παραλήρημα, σπασμοί, κώμα
Θα πρέπει κανείς να υποπτευθεί την ύπαρξη συνδρόμου Reye εάν κάποιο άτομο νοσεί ή μόλις ανάρρωσε από κάποια ιογενή νόσο και εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα, ούτε είναι απαραίτητο να εκδηλωθούν με αυτή τη σειρά. Συνήθως δεν υπάρχει πυρετός. Πολλές ασθένειες έχουν κοινά συμπτώματα. Οι γιατροί ή το ιατρικό προσωπικό που εργάζονται στα επείγοντα περιστατικά και δεν έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση του συνδρόμου Reye, μπορεί να μην είναι σε θέση να διαγνώσουν την ασθένεια.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Reye σε βρέφη μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Για παράδειγμα, ο εμετός μπορεί να αντικατασταθεί από διάρροια, ενώ επίσης τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστη αναπνοή.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα