Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τελικά κάνει καλό στην υγεία μας ή όχι η μαργαρίνη; Τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές,,,Εσείς Αποφασίζετε

Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία!


margarineΛέει το ανυπόστατο άρθρο:
Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία! Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.
Γνωρίζετε τι διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;

Συνεχίστε να διαβάζετε, έχει πολύ ενδιαφέρον
1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει ποιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφaνιαiaς νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντί-σωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον μέρος
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωσης (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας.
Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της χοληστερίνης
R2H-Butter-vs-Marg………………….
Ας δούμε  κατ αρχήν τι λέει η wikipedia για την μαργαρίνη:
Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου ελαίων σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.
Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.
Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως που αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και πολύ λιγότερο έως καθόλου πλέον από ζωικά λίπη, υπό μορφή γαλακτώματος. Η μαργαρίνη έχει ημιστερεά μορφή που συνήθως επιτυγχάνεται με γαλακτοματοποίηση και λιγότερο συχνά με υδρογόνωση , μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Η μαργαρίνη περιέχει και νερό, σε ορισμένες παραλλαγές της και αλάτι ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένη και με Βιταμίνες
Τρόπος παρασκευής:
Η μαργαρίνη είναι προϊόν που παρασκευάζεται με φυτικά έλαια , όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο και άλλα σε συνδυασμούς τους, ή μόνα τους. Με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη διατροφή τα τελευταία χρόνια παράγεται μαργαρίνη με προσθήκη ελαιολάδου που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Η βασική διαδικασία παραγωγής επιτυγχάνεται συνήθως με την γαλακτοματοποίηση των φυτικών ελαίων με σκοπό να αποκτήσουν μικρότερη ρευστότητα. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή , λόγω των trans κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά.
how-margarine-made…………..
Απο την αγγλόφωνη έκδοση της wikipedia κι από μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να μάθουμε περισσότερα:
Η Μαργαρίνη ήταν η πρώτη εναλλακτική λύση μετά το βούτυρο. Το βούτυρο ήταν αρκετά ακριβό ,γι αυτούς τουλάχιστον που δεν το παρήγαγαν, έτσι τον 19ο αιώνα ο Louis Ναπολέωντας o Γ,  αυτοκράτορας της Γαλλίας, προσέφερε αμοιβή σε όποιον θα μπορούσε να παράξει μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.
Ένας Γάλλος χημικός ονόματι  Mege Mouriès κέρδισε το 1869 το διαγωνισμό για το προϊόν το οποίο ονόμασε μαργαρίνη γιατί κύριο συστατικό του, ήταν το μαργαρικό οξύ.
Την ουσία αυτή όμως την παρασκεύασε πρώτος ο χημικός Μισέλ Εζέν Σεβρέλ το 1813 (ο οποίος ανακάλυψε και ξεχώρισε τα κύρια συστατικά των λιπών) από το heptadecanoic acid - Δεκαεπτανικό οξύ , μαργαρινικό  οξύ, ένα άχρωμο κρυσταλλικό συνθετικό λιπαρό οξύ
Πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη για τα μαργαριτάρια, Margarite, λόγω των γαλακτωδών σταγόνων που παρατηρήσε ο Σεβρέλ στην ανακάλυψη του.
Ένας άλλος Γάλλος χημικός ο Hippolyte Mege Mouriès προχώρησε ακόμη πιο πέρα και εφήυρε μια ουσία από τεχνητό βούτυρο εξ ελαίων. Ουσιαστικά αυτό είναι που σήμερα ονομάζουμε μαργαρίνη .
Αρχικά, η μαργαρίνη παρασκευαζόταν από στερεοποιημένο λίπος βόειου κρέατος, butyrin (βουτυρικό οξύ και γλυκερίνη – φυσικά συστατικά του βουτύρου) με προσθήκη  τεχνητού χρώματος για να μοιάζει με το πραγματικό βούτυρο. Οι γαλακτοβιομηχανίες  φυσικά δεν το άφησαν να περάσει έτσι  , επειδή ο ανταγωνισμός  ήταν μεγάλος για τις επιχειρήσεις  τους. Μάλιστα ήδη από το 1877 ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι στην Αμερική για να περιορίσουν την πώληση της μαργαρίνης, επειδή θεωρήθηκε απειλή για τις γαλακτοβιομηχανίες. Επίσης απαγόρευσαν τη  χρήση τεχνητών χρωμάτων, έτσι ώστε η μαργαρίνη να είναι λευκή και να μοιάζει λιγότερο σαν βούτυρο. Κάποιοι  από τους νόμους που είχαν ψηφιστεί είχαν φτάσει στο σημείο ν αναγκάζουν τους κατασκευαστές να βάζουν  ροζ χρώμα στη μαργαρίνη έτσι ώστε οι πελάτες να μην  θέλουν να το φάνε, αλλά αυτό ανατράπηκε κάποια στιγμή από το το Ανώτατο Δικαστήριο. Πάντως σε ορισμένες χώρες, δεν ήταν νόμιμο να παράγουν κίτρινη μαργαρίνη μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Chateau_margarine_01Η Μαργαρίνη είναι ένα μόριο μακριά από το πλαστικό?
Όχι ,φυσικά κι αυτό είναι ένας ακόμη αστικός μύθο. Όλα τα υλικά αποτελούνται  από μόρια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης και του βουτύρου, αλλά έχουν μία πολύ διαφορετική σύνθεση μ αυτή του πλαστικού.
Η παρανόηση αυτή προέκυψε λόγω του τεχνικού ορισμού της «πλαστικότητας» που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ουσίας. Έτσι (πλαστική) αναφέρεται οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να χυτεύεται ή να διαμορφώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση. Με άλλα λόγια, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη δείχνουν «πλαστικότητα» όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι από πλαστικό, ούτε σημαίνει ότι η μοριακή σύνθεση τους είναι παρόμοια με τα πλαστικά με κανέναν τρόπο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα περισσότερα από τα συστατικά της μαργαρίνης είναι από φυσικές πηγές.
Ανακοίνωση έβγαλε και η unilever πρόσφατα και το παραθέτουμε αυτούσιο :
Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη
Σε σχέση με το πλήθος των ανακριβειών & ανυπόστατων στοιχείων που αναφέρονται στις μαργαρίνες σε e-mail που κυκλοφορεί ευρέως με τίτλο «Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία», εκ μέρους του Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της Unilever, παραθέτουμε διεξοδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις ώστε να μην επικρατεί παραπληροφόρηση για τη διατροφική αξία των μαργαρινών και να σταματήσει η δυσφήμιση καταξιωμένων ειδών διατροφής.
Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη
Η βασικότερη παρανόηση πάνω στην οποία έχει βασιστεί η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι το γεγονός ότι προσδίδει στις μαργαρίνες αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των trans λιπαρών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί από κάθε μαλακή μαργαρίνη που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.
1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες/10gr ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54 θερμίδες/10gr. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22 θερμίδες/10gr.
2. Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7gr για το βούτυρο και 1,5-2gr για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).
3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνεται (στις γυναίκες) κατά 53% οι πιθανότητες να προκληθεί καρδιακή δυσλειτουργία (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD)
Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.
4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.
5. Το βούτυρο από τη φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που βάζουν.Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ω3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ω3 ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.
6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.Μια από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας όμως, συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.
7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και αιώνες ενώ η μαργαρίνη λιγότερο από 100 χρόνια.Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι υγιεινές τροφές και με τη νέα τεχνολογία παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, παρέχοντας απαραίτητα λιπαρά, όπως ω3 και συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, που αποτελούν γνωστό παράγοντα εμφάνισης καρδιοπάθειας.
8. Η μαργαρίνη αυξάνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαργαρίνες περιέχουν ω3 λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αντίθετα το ζωικό βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης.
9. H μαργαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και πέντε φορές.
Δεν ισχύει. Τα trans λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μαργαρίνες δεν έχουν trans, αντίθετα το βούτυρο έχει.
10. Η μαργαρίνη μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Δεν ισχύει. Οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά αποτελούν άριστη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που είναι αναγκαία ειδικά στην περίοδο του θηλασμού.
11. Η μαργαρίνη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.
Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
12. Η μαργαρίνη μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Δεν ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
13. Η μαργαρίνη διαφέρει κατά ένα μόριο από το πλαστικό.
Δεν ισχύει. Τα πλαστικά είδη έχουν τελείως διαφορετική μοριακή δομή.
Έτσι κι αλλιώς όμως, το επιχείρημα είναι ανόητο γιατί πολλές ουσίες μπορεί να υποστηριχθεί ότι απέχουν ένα μόριο από κάτι τοξικό ή δυσάρεστο. Το αλάτι διαφέρει ένα μόριο από το αέριο χλώριο. Το νερό έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο άνθρακας έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα κλπ.
Η καταστρατήγηση των νόμων της χημείας και της επιστήμης με σκοπό την άκριτη δημιουργία επικοινωνιακών τρικ μόνο ανησυχητική και ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η φυτική μαλακή μαργαρίνη περιέχεται στις τελευταίες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων φορέων διατροφής και καρδιολογίας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα