Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κρατήστε τα μικρόβια μακριά από το πιάτο σας

Κρατήστε τα μικρόβια μακριά από το πιάτο σας

Kρατήστε τα παθογόνα μικρόβια μακριά από τα τρόφιμά σας, τηρώντας τους κανόνες των επαγγελματιών.

  • Γενικά
- Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι προτιμότερο να ετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό.
- Δεν φτερνιζόμαστε και δεν μιλάμε την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό για τυχών απώλεια σάλιου.
- Δεν καπνίζουμε κατά το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.
- Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μένουν έξω από την κουζίνα.
- Τα μαγειρικά σκευή, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχιαροπίρουνα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια, για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα.
  • Αγορά & μεταφορά
- Αρχικά ελέγχουμε αν το κατάστημα είναι καθαρό και τακτοποιημένο.
- Ελέγχουμε αν τα προϊόντα κρέατος και τα πουλερικά είναι σωστά παγωμένα.
- Καλό είναι τα κοτόπουλα να μην είναι συσκευασμένα, γιατί π.χ. δεν θα καταλάβουμε αν μυρίζουν.
- Ελέγχουμε το χρώμα τους να είναι ζωηρό και η υφή τους να μην είναι κολλώδης.
- Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να είναι σε υαλοπίνακες και όχι εκτεθειμένα, γιατί μπορεί να μολυνθούν π.χ. από μύγες ή ανθρώπινο χέρι.
- Καλό είναι ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με νωπό προϊόν να φοράει γάντια.
- Αγοράζουμε τα «ευαίσθητα» τρόφιμα τελευταία και τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους.
- Τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες για να μην υπάρξουν διαρροές.
- Μεταφέρουμε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ισοθερμικό δοχείο ή παγοκύστες.
- Το «βιολογικό» δεν σημαίνει και «καθαρό».
  • Φύλαξη
- Ψύχουμε τα τρόφιμα μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το ψυγείο του καταστήματος. Αν κάνει ζέστη, τα ψύχουμε μέσα σε 1 ώρα.
- Δεν πλένουμε το κρέας πριν το βάλουμε στο ψυγείο και δεν το τοποθετούμε σε συσκευασίες, που κλείνουν αεροστεγώς.
- Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροή υγρών.
- Βάζουμε τα νωπά κρέατα πάνω σε σήτα για να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους και να στραγγίζουν ή τα τοποθετούμε σε πετσέτα.
- Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω.
- Καλό είναι να φυλάσσουμε σε χωριστά ράφια τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά κτλ.
- Δεν φορτώνουμε με πολλά τρόφιμα την κατάψυξη και το ψυγείο, γιατί μειώνεται η θερμοκρασία τους, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
- Δεν τοποθετούμε τα προϊόντα με της συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο, γιατί οι συσκευασίες περιέχουν μικρόβια.
- Δεν τοποθετούμε πράγματα στα σημεία από όπου βγαίνει κρύος αέρας.
- Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο.
- Διατηρούμε τα ζεστά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60°С και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 4°С.
- Δεν ξαναπαγώνουμε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί.


ΠΗΓΗ


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα