Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Μαύρη τρύπα «καταβροχθίζει» κοσμικό σύννεφο αερίου (Βίντεο)



Ευρωπαίοι αστρονόμοι παρακολουθούν ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου, το οποίο ξεκινά την πορεία του προς τον θάνατο οδεύοντας για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.

Εισερχόμενο στο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας το σύννεφο αερίου τεντώθηκε σε μια λεπτή λωρίδα και σύμφωνα με τους αστρονόμους μοιάζει πλέον με «μακαρόνι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρακολουθούν μια μαύρη τρύπα να καταπίνει σύννεφα αερίου, ωστόσο το κοσμικό φαινόμενο ποτέ δεν σταματά να τους εντυπωσιάζει.



Το σύννεφο αερίου, τρεις φορές μεγαλύτερο από την τροχιά του Πλούτωνα, αλλά με συνολική μάζα μόλις τρεις φορές τη μάζα της Γης, εντοπίστηκε πρώτη φορά να κατευθύνεται προς το κέντρο του γαλαξία μας το 2011.

Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, που ονομάζεται Τοξότης Α,  με μάζα 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, είναι η πιο γνωστή «υπερμαζική μαύρη τρύπα» και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για μελέτη.

«Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που βλέπουμε στις νέες παρατηρήσεις είναι ότι το κεφάλι του σύννεφου έρχεται προς το μέρος μας με ταχύτητα που ξεπερνά τα 10 εκατ. χλμ/ ώρα, δηλαδή περίπου το 1% της ταχύτητας του φωτός», δήλωσε ο αστρονόμος Reinhard Genzel από το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ότι το μπροστινό άκρο του σύννεφου έχει πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται τη μαύρη τρύπα», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμα από πού προήλθε το σύννεφο αερίου, ωστόσο εικάζουν ότι μπορεί να δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση αστρικών ανέμων με το διαστρικό μέσο, ή να αναδύθηκε από το γαλαξιακό κέντρο ενός ετοιμοθάνατου αστεριού που χάνει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων που τεντώνουν το σύννεφο αερίου G2, το μπροστινό μέρος του κινείται 500χλμ το δευτερόλεπτο ταχύτερα από την ουρά του.

Οι αστρονόμοι παρακολουθούν το εντυπωσιακό φαινόμενο με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) που βρίσκεται στη Χιλή.



ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα