Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Στεγνώνει το στόμα σας;



Όταν αισθάνεστε το στόμα σας να στεγνώνει τότε αυτό ονομάζεται ξηροστομία. Στην ουσία, ξηροστομία χαρακτηρίζεται ως η απουσία ικανοποιητικής ποσότητας σάλιου, η οποία προκαλεί την ξηρότητα του στόματος. Τα συμπτώματα της ξηροστομίας ποικίλουν μια και άλλοτε είναι ήπια και άλλοτε πιο έντονα. Μάθετε πιο κάτω τους παράγοντες εμφάνισης της ξηροστομίας, τα συμπτώματα της και τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.



Τα κυριότερα αίτια της ξηροστομίας είναι το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη, η γήρανση που συνοδεύεται ούτως ή άλλως από μειωμένη παραγωγή σάλιου, η ανάπτυξη διάφορων αυτοάνοσων παθήσεων (π. χ σύνδρομο Sjogren, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το AIDS, η αγγειίτιδα, η ηπατίτιδα, η μεταμόσχευση μυελού των οστών, η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου.

Συγχρόνως, η μειωμένη πρόσληψη νερού, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγούν πολύ συχνά σε ξηροστομία. Επιπλέον, πάρα πολλά φάρμακα (π.χ αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, αναλγητικά κ. α) μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη παραγωγή σάλιου και ανάπτυξη ξηροστομίας.

Τα συμπτώματα της ξηροστομίας

Το στόμα είναι στεγνό και ο λαιμός ξηρός. Κάποιες φορές νιώθετε κάψιμο ή τσούξιμο στο στόμα.

Νιώθετε τα χείλη σας να κολλάνε μεταξύ τους και τη γλώσσα σας να κολλάει στον ουρανίσκο. Ενώ πολλές φορές τα χείλη σας είναι σπασμένα και παρουσιάζουν ραγάδες.

Έχετε δυσκολία κατά τη μάσηση των τροφών και δυσκολία στην κατάποση, καθώς οι τροφές κολλάνε στο στόμα. Ειδικά οι αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα μπισκότα, κλπ., κολλάνε στο λαιμό και σας δυσκολεύουν να καταπιείτε.

Έχετε δυσκολία στην ομιλία.

Έχετε κακοσμία του στόματος.

Νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να πίνετε νερό.

Δεν αντιλαμβάνεστε καλά τις γεύσεις.


Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία

Πίνετε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας μικρές γουλιές νερό ή ποτά χωρίς ζάχαρη.

Συμβουλή: Κάντε πλύσεις με χαμομήλι και σόδα φαγητού. Το μείγμα αυτό δρα ως ήπιο αντισηπτικό. Διαλύετε 1 κουταλάκι σόδα σε 1 κούπα χλιαρό χαμομήλι και ξεπλένετε με αυτό το στόμα σας 3-4 φορές την ημέρα.

Διεγείρετε την παραγωγή σάλιου μασώντας τσίχλα με ξυλιτόλη (και άρωμα εσπεριδοειδών, κανέλας ή δυόσμου) ή γλείψτε σκληρό γλειφιτζούρι χωρίς ζάχαρη.

Προσπαθήστε να αναπνέετε τις περισσότερες φορές από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Αποφύγετε ροφήματα ή ποτά, που περιέχουν καφεΐνη (καφέ, τσάι, ορισμένα αναψυκτικά) μια και αυτή προκαλεί ξηρότητα στόματος.

Μην παραμένετε για πολλή ώρα σε πολύ θερμούς χώρους, γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, γιατί προκαλούν τσούξιμο.

Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ μια και αυτά στεγνώνουν το στόμα.

Συμβουλή: Το αλκοόλ σε συνδυασμό με την ξηροστομία προκαλεί χημικό έγκαυμα στο στόμα και μειώνει την παραγωγή σάλιου.

Βουρτσίστε τα δόντια σας με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και καθαρίστε τα με οδοντικό νήμα.

Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε ισχυρές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα με οινόπνευμα και άλλα έντονα συστατικά (π.χ. μέντα), γιατί επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ξηροστομίας.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα