Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων επιστημόνων σε ασθενή με πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια



Μια πρωτοποριακή επέμβαση σύγκλεισης μίας σπάνιας ανατομικής μορφής πνευμονικής αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας με ειδική συσκευή απόφραξης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο από τον Δ/ντή του Επεμβατικού Τμήματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Θανόπουλο και τους συνεργάτες του, κκ Γ. Παπαϊωάννου και Γ. Τσαούση σε ασθενή ηλικίας 60 ετών.


Η συγκεκριμένη ασθενής παρουσίαζε πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια για το οποία είχε υποβληθεί σε επανειλημμένους ελέγχους χωρίς να καταστεί δυνατή η διάγνωση της αιτιολογίας των. Πριν από λίγο καιρό η ασθενής παρουσίασε νέο εγκεφαλικό επεισόδιο με διπλωπία και δυσαρθρία για τα οποία υποβλήθηκε σε λεπτομερή έλεγχο, στην Ευρωκλινική Αθηνών. Ο έλεγχος αυτός περιλάμβανε και αξονική τομογραφία που έδειξε την παρουσία ενός ανώμαλου αγγείου που συνέδεε τη δεξιά πνευμονική αρτηρία της καρδιάς με την αντίστοιχη άνω πνευμονική φλέβα.

Η εξαιρετικά σπάνια ανώμαλη αυτή επικοινωνία κάτω από ορισμένες συνθήκες (π.χ. στρες) επέτρεπε τη δίοδο μικρών θρόμβων από τη δεξιά πνευμονική αρτηρία στην πνευμονική φλέβα και από εκεί μέσα από το αριστερό τμήμα της καρδιάς στα εγκεφαλικά αγγεία προκαλώντας τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η χειρουργική σύγκλειση της επικοινωνίας αυτής θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη λόγω της εντόπισης της βαθειά στον δεξιό πνεύμονα. 

Η μη χειρουργική σύγκλειση της επικοινωνίας από την ομάδα του κ. Θανόπουλου ήταν αρκετά δύσκολη και κατέστη δυνατή με την χρησιμοποίηση ειδικά τροποποιημένων από τους γιατρούς καθετήρων και την τοποθέτηση συσκευής απόφραξης τύπου Amplatzer plug II στη διάρκεια επεμβατικού καθετηριασμού καρδιάς. H ασθενής εξήλθε από το Ιατρικό Κέντρο σε αρίστη κατάσταση την επομένη της επέμβασης ημέρα και χωρίς φόβο νέων εγκεφαλικών επεισοδίων. Η περίπτωση αυτή είναι υπό δημοσίευση στο επεμβατικό τμήμα του περιοδικού του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα