Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ο Γίγαντας του Κάρντιφ: Μία από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας


Ο Γίγαντας του Κάρντιφ: Μία από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας

Μια από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας, είχε γίνει στις ΗΠΑ, όταν ένας καπνοπώλης από την Νέα Υόρκη και μάλλον λίγο αμφισβητίας περί των θρησκευτικών, ο George Hull, αποφάσισε να κοροϊδέψει όλη την αμερικανική κοινή γνώμη, κατασκευάζοντας έναν ψεύτικο γίγαντα τον οποίο παρουσίασε ως αυθεντικό.
Ο Hull, το 1868 σε μια συγκέντρωση Μεθοδιστών διαφώνησε μαζί τους για ένα εδάφιο της Γέννεσης όπου ανέφερε πως κάποτε στη Γη είχανε ζήσει γίγαντες. Οπως αναφέρει το βιβλίο «Μια σταγόνα Ιστορία», ο Hull πήγε σπίτι του, πήρε ένα τεράστιο κομμάτι γύψου και ανέθεσε σε έναν ειδικό να το λαξεύσει, έτσι ώστε να πάρει την μορφή γίγαντα και στη συνέχεια το έτριψαν με οξύ προκειμένου να πάρει μαύρο χρώμα. Μετά το έθαψε στο αγρόκτημα του ξαδέρφου του στο Κάρντιφ της Νεας Υόρκης και από πάνω έσπειραν τριφύλλια.

Κάποιο διάστημα αργότερα, προσέλαβε δύο άντρες για να ανοίξουν ένα πηγάδι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με τους εργάτες να «πέφτουν» πάνω στον γίγαντα.
Αμέσως, ο Hull έστησε μια σκηνή στην οποία έβαλε μέσα τον γίγαντα και χρέωνε όλους όσους ήθελαν να τον δουν, ενώ λίγο αργότερα αύξησε και την τιμή. Από τα κέρδη, έδινε ένα δέκα τοις εκατό στον ξάδερφο του και ένα άλλο ποσοστό στον τεχνίτη που τον είχε βοηθήσει.
Η αμερικανική κοινή γνώμη είχε διχαστεί, πάντως όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, πολλοί διάσημοι ιστορικοί της τότε εποχής, ήταν πεπεισμένοι πως ο γίγαντας ήταν ένα απολίθωμα σύμφωνα με την Γέννεση.
Λίγο καιρό αργότερα, ο Hull πούλησε το έκθεμα του για 23.000 δολάρια -κατά άλλους 40.000- στον David Hannum από το Συράκιουζ των ΗΠΑ, ενώ σύντομα ήρθε και η στιγμή της αλήθειας: Ο Χαλ σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως ο «γίγαντας» ήταν μια καλοστημένη φάρσα εκμεταλλευόμενος το πόσο ευκολόπιστοι είναι οι άνθρωποι και πολλαπλασίασε την περιουσία του.
Στις ΗΠΑ, με την τελείως παράδοξη κοινή λογική, πολλοί εξοργίστηκαν με την κίνηση του Hull, ο οποίος ωστόσο αθωώθηκε στα δικαστήρια, άλλοι θεώρησαν ότι ο Hull έλεγε ψέμματα σε συνεργασία με τους πολιτικούς και ο γίγαντας υπήρξε στην πραγματικότητα, ενώ ακόμα περισσότεροι συνέχιζαν να πληρώνουν για να δουν τον γίγαντα, θεωρώντας τον ως ένα ιστορικό κειμήλιο.
Ο γίγαντας του Κάρντιφ, βρίσκεται ακόμη στο Μουσείο του Αγρότη στο Κούπερτάουν με τους Αμερικανούς πολίτες να πληρώνουν περίπου μισό δολάριο για να τον δουν. Η φάρσα αυτή του Hull και η αντίδραση του κόσμου, είναι μια ακόμη περίτρανη απόδειξη, πως όσο και εάν θέλουμε να λέμε πως ακολουθούμε την λογική, η φαντασία μας ακόμα καλπάζει σε άλυτα μυστήρια και θρύλους...


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα