Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η αλλόκοτη κοινότητα των ηδονοβλεψιών, στο Τόκιο των 70s.

Kohei Yoshiyuki

The Park: Οι σχεδόν ενοχλητικές φωτογραφίες του Kohei Yoshiyuki. ΣΧΟΛΙΑ (9) 89   Μια νύχτα, στις αρχές του 1970 κι ενώ περπατούσε στο πάρκο Chuo του Τόκιο, ο φωτογράφος Kohei Yoshiyuki παρατήρησε ένα ζευγαράκι να ερωτοτροπεί στο έδαφος. Τίποτε το περίεργο μέχρι εδώ..   Όμως το ζευγάρι δεν ήταν μόνο: Κάποιοι άντρες τους παρακολουθούσαν κρυμμένοι στους θάμνους...


Kohei Yoshiyuki

Για κάποιο λόγο ο Yoshiyuki εξεπλάγην τόσο από την σχεδόν απροκάλυπτη παρουσία ηδονοβλεψιών, που αν και δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει εκείνη την στιγμή ό,τι έβλεπε λόγω σκοταδιού, άρχισε να μελετά πως θα μπορούσε να απαθανατίσει αυτά τα περίεργα περιστατικά ενός «οργανωμένου» - απ' ότι φάνηκε- μπανιστηριού, χωρίς να τον καταλάβουν! 

Kohei Yoshiyuki
Πέρασε, λοιπόν, έξι ολόκληρους μήνες παριστάνοντας ότι κι ο ίδιος ότι ήταν ένας από αυτούς που αρεσκόταν να παίρνει μάτι τα ζευγαράκια σε διάφορα πάρκα του Τόκιο, χωρίς αρχικά να βγάζει φωτογραφίες, ούτε τίποτα..   Ήθελε να κάνει τους υπόλοιπους ηδονοβλεψίες να πιστεύουν πως ήταν ένας από αυτούς. Και τα κατάφερε. Όταν πια περνούσε απαρατήρητος, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες κρυφά με μία Kodac με φλας υπερύθρων.

Kohei Yoshiyuki

"Όσο απερίγραπτα έκπληκτος έμενα από αυτές τις σκηνές, άλλο τόσο ήλπιζα να καταγράψει η κάμερα μου την στιγμή."   "Τα ζευγάρια αγνοούσαν εντελώς την παρουσία μας εκεί. Μπορεί στις φωτογραφίες να μην φαίνεται, αλλά επικρατούσε ΑΠΟΛΥΤΟ σκοτάδι, κι έτσι οι ..καλά εκπαιδευμένοι ηδονοβλεψίες πλησίαζαν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, κρατώντας την ανάσα τους!"  

Kohei Yoshiyuki

Όσο απερίγραπτα έκπληκτος έμενα από αυτές τις σκηνές, άλλο τόσο ήλπιζα να καταγράψει η κάμερα μου την στιγμή."   "Τα ζευγάρια αγνοούσαν εντελώς την παρουσία μας εκεί. Μπορεί στις φωτογραφίες να μην φαίνεται, αλλά επικρατούσε ΑΠΟΛΥΤΟ σκοτάδι, κι έτσι οι ..καλά εκπαιδευμένοι ηδονοβλεψίες πλησίαζαν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, κρατώντας την ανάσα τους!"

Kohei Yoshiyuki

"Επρόκειτο, ως επί τον πλείστον, για νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια που πιθανότατα δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε. Αν είχαν καταλάβει το παραμικρό είμαι σίγουρος ότι θα το έβαζαν στα πόδια!   "Μονάχα μία φορά ήμουν μάρτυρας συμπλοκής, όπου ο άντρας ενός ζευγαριού κατάλαβε τι γίνεται, κι άρχισε να κυνηγάει με μανία ένας από αυτούς. Ή μάλλον, έναν από έμας.." 

Kohei Yoshiyuki

Τι συμβαίνει όμως με τις πιο απειλητικές, και ομολογουμένως ενοχλητικές φωτογραφίες, όπου ένας ή και περισσότεροι από τους ηδονοβλεψίες φτάνουν μέχρι και να αγγίξουν την κοπέλα, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες ομαδικού βιασμού;

Kohei Yoshiyuki

Ο Kohei Yoshiyuki λέει ότι τέτοιου είδους ξεδιάντροπες επιθέσεις ήταν μάλλον σπάνιες. "Από την εμπειρία μου, επρόκειτο ως επί το πλείστον για απλό «μάτι».

Kohei Yoshiyuki

Κατά την δεκαετία του 1970, υπήρχε ένα είδος «κοινότητας», ένα είδος υποκουλτούρας της ηδονοβλεψίας στο Τόκιο."   "Ήταν κάτι σαν ανταγωνιστικό παιχνίδι γι' αυτούς. Ήταν επικίνδυνο, αλλά και πολύ συναρπαστικό, ακριβώς όπως ένα extreme sport. Έτσι, όταν ένας ηδονοβλεψίας ήταν σε θέση μέχρι και να αγγίξει το σώμα μιας κοπέλας, ήταν μια ιστορία επιτυχίας για την οποία θα κόμπαζε για μήνες στους υπόλοιπους. Θα ήταν ο ήρωας της βραδιάς!" 

Kohei Yoshiyuki

Όταν πια οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύτηκαν το 1979 σε μία έκθεση ονομαζόμενη - τι άλλο;- "Πάρκο" προκάλεσαν τρομερό σάλο, και οι ηδονοβλεψίες άρχισαν σταδιακά να «σπάνε» από τα πάρκα.   Επιπλέον, ελάχιστα πια ζευγάρια τολμούσαν έστω και μια απλή βόλτα προς τα εκεί.. 

Kohei Yoshiyuki

"Νόμιζα ότι θα αντιμετωπίσω μέχρι και καταγγελίες όταν εξέθεσα τις φωτογραφίες από τα πάρκα. Παραδόξως όμως δεν επικοινώνησε ποτέ κανείς μαζί μου, ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε."     Η σειρά φωτογραφιών «Park» του Yoshiyuki, θα παρουσιαστεί στην φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, από τη 1η Ιουνίου. 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα