Με τον Φεβρουάριο να είναι γνωστός, παγκοσμίως, και ως «μήνας τωνεμφραγμάτων», ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής προκειμένου να προλάβουμε κάποια μοιραία εξέλιξη, είτε για εμάς είτε για τους αγαπημένους μας.
Όπως παρατηρούν, άλλωστε, Αμερικανοί καρδιολόγοι στο πλαίσιο της ενημερωτικής τους καμπάνιας με θέμα «Φεβρουάριος. Μήνας προστασίας της Καρδιάς», οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνα για έμφραγμα μπορεί να είναι κάποια συμπτώματα και, ανυποψίαστοι γι΄ αυτό που πιθανόν επέρχεται, σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο πριν ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Το έμφραγμα δεν έχει τα ίδια συμπτώματα σε όλους
Τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια εμφράγματος
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο David Brongo από το Πανεπιστήμιο Columbia τα πιο ξεκάθαρα σημάδια εμφράγματος είναι:
- Αίσθημα δυσφορίας στο μέσον του στήθους που διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά, μπορεί να εξαφανιστεί για λίγο, αλλά μετά ή επιστρέφει.
- Ενόχληση ή πόνο σε άλλα μέρη του άνω μέρους του σώματος, όπως το ένα ή και τα δύο χέρια, το στομάχι, το σαγόνι, το λαιμό, ή η πλάτη.
- Δύσπνοια, με ή χωρίς πόνο στο στήθος.
- Κρύος ιδρώτας, ναυτία ή ζαλάδα.
Εάν εμφανίζετε τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε υποστεί έμφραγμα . Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν πόνο στο σαγόνι ή την πλάτη, δύσπνοια, ναυτία και έμετο.
Γυναίκες και έμφραγμα
Εάν αισθάνεστε ότι βιώνετε έμφραγμα, είναι σημαντικό να μην περιμένετε ούτε λεπτό. Είναι επιτακτική ανάγκη να διακομισθείτε αμέσως στο νοσοκομείο, ακόμη και με δικό σας μεταφορικό μέρο, αρκεί να μην οδηγείτε εσείς. Εάν είστε σε επαφή με το 166, το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης μπορεί να ξεκινήσει να σας δίνει σωτήριες οδηγίες ακόμη και από το τηλέφωνο, μέχρι τουλάχιστον να σας παραλάβει ασθενοφόρο ή καθ΄ οδόν για το νοσοκομείο. Μάθετε, λοιπόν, να ακούτε το σώμα σας και να μην αγνοοείτε του πόνους, ιδίως στο στήθος.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.