Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η μεταμόρφωση του φόβου


Η μεταμόρφωση του φόβου
«Ο φόβος που καταδυναστεύει τη ζωή μας, μπορεί μέσα από την κατανόηση να μετασχηματιστεί σε αγάπη», λέει ο 'Οσσο.
«Ο φόβος είναι ριζωμένος μέσα σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα, αλλά αυτό είναι φυσικό. Δεν μπορεί να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, δεν μπορεί να ελεγχθεί. Μόνο να κατανοηθεί μπορεί. Η κατανόηση είναι η λέξη-κλειδί. Και μόνο η κατανόηση φέρνει τη μετάλλαξη, τίποτε άλλο»...
Μια πρωτοποριακή ενορατική προσέγγιση από τον κορυφαίο Ινδό δάσκαλο Όσσο –εκδόσεις «Έσοπτρον»- που μας δείχνει όχι μόνο πώς να μετουσιώνουμε τον φόβο σε φίλο και σύμμαχό μας, αλλά και πώς να αποκτήσουμε την πιο βαθιά επίγνωση του εαυτού μας και της αληθινής ουσίας της ζωής.
Ο Όσσο επισημαίνει πως πίσω από κάθε φόβο κρύβεται ουσιαστικά ο φόβος του χρόνου, που σημαίνει τον φόβο του θανάτου, αφού ο θάνατος σταματάει τον χρόνο. Στη Δυτική αντίληψη ο χρόνος είναι πολύ σύντομος, επειδή ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαισμός πιστεύουν μόνο σε μια ζωή. Αυτό έχει δημιουργήσει το άγχος! Ο φόβος, το άγχος και η νεύρωση με τον χρόνο έχουν γίνει σχεδόν δεύτερη φύση στον δυτικό τρόπο σκέψης.
«Ο φόβος δεν είναι του θανάτου, ο φόβος είναι του χρόνου», επισημαίνει ο Όσσο«Κι αν κοιτάξεις βαθιά μέσα σου, τότε θα δεις ότι ο φόβος είναι της ζωής που δεν βιώθηκε -δεν έχεις καταφέρει να ζήσεις. Εάν ζήσεις, τότε δεν υπάρχει φόβος. Εάν η ζωή φτάσει σε ένα σημείο πληρότητας, δεν υπάρχει φόβος. Είσαι έτοιμος ακόμα κι αν ο θάνατος έρθει σήμερα -έχεις γνωρίσει τη ζωή. Στην ουσία, θα καλωσορίσεις τον θάνατο, επειδή τώρα μια νέα ευκαιρία ανοίγεται, μια νέα πόρτα, ένα νέο μυστήριο αποκαλύπτεται».

Το στοιχειωμένο δάσος του φόβου

Οι άνθρωποι εδώ και αιώνες παλεύουν να εξαλείψουν, να καταστρέψουν το στοιχειωμένο δάσος του φόβου. Ωστόσο, ο φόβος -όπως κι ο θυμός, η σεξουαλικότητα, η απληστία, η ζήλεια κ.λπ.- είναι ενέργεια, και καμία ενέργεια δεν μπορεί να καταστραφεί. Αντίθετα, αν την κοντράρεις, αν παλεύεις εναντίον της, τη δυναμώνεις.
Αυτό που μπορείς να κάνεις, επισημαίνει εύστοχα ο Όσσο, είναι να την κατανοήσεις.
Τι είναι ο φόβος; Πώς εκδηλώνεται; Από πού προέρχεται; Ποιο είναι το μήνυμα του;
Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε μέσα στον πυρήνα του φόβου, χωρίς καμία κριτική και να τον κατανοήσουμε. Εάν πιστεύουμε ότι ο φόβος είναι κάτι λάθος, ότι δεν πρέπει να υπάρχει, τότε δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Στην ουσία, μόνο η κατανόηση μπορεί να τον μεταμορφώσει, όπως εξάλλου και κάθε «αρνητικό» συναίσθημα.
Όπως εύστοχα παρατηρεί ο μύστης, ο φόβος γυροφέρνει πάντα κάποια επιθυμία, έρχεται ως ένα υποπροιόν της επιθυμίας, λόγω της προοπτικής της αποτυχίας της. Και μας προτρέπει να δούμε ποια επιθυμία τον δημιουργεί, αντλώντας το μάθημα από τη ματαιότητά της.
Η ζωή, επισημαίνει, είναι όμορφη ακριβώς επειδή είναι επισφαλής. Αν η ύπαρξη ήταν ασφαλισμένη, θα νοιώθαμε νεκροί.

Αν ριζώσεις, πέθανες

«Ζήσε επικίνδυνα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ζήσεις»,
 προτρέπει αναφερόμενος και στη ρήση του Νίτσε. «Πάντα να ακούς το κάλεσμα του αγνώστου και να είσαι σε κίνηση. Αν ριζώσεις, είναι σαν να πεθαίνεις».
Ωστόσο, η ζωή των περισσότερων κυβερνάται από τον φόβο, που στην ουσία είναι η απουσία της αγάπης. Αν αγαπήσουμε, ο φόβος εξαφανίζεται κι αυτό συνιστά το υπέρτατο μυστικό.
Εν κατακλείδι, η συνεχής ενασχόληση με ό, τι μας φοβίζει, γιγαντώνει τους φόβους. Όπως δεν μπορούμε να κλωτσάμε το σκοτάδι, ελπίζοντας πως έτσι θα εξαφανιστεί, αλλά αρκεί να δουλέψουμε για να φέρουμε φως, έτσι δεν χρειάζεται να αναμασάμε τους φόβους μας, αλλά να δώσουμε περισσότερο προσοχή στο να φέρουμε την αγάπη στη ζωή μας.
«Το μόνο που διδάσκω είναι να διώξεις τον φόβο. Είναι ένα είδος αργού δηλητηρίου που σκοτώνει τους ανθρώπους, σακατεύει, παραλύει. Πρέπει να μάθεις να είσαι τρυφερός, να πετάξεις όλη τη θωράκιση, να ανοίξεις τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην προσκολλάσαι στον φόβο, αλλά να είσαι ερωτευμένος με τα δένδρα, τα βουνά, τα ποτάμια και τους ανθρώπους. Η αγάπη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις πόρτες σου. Είναι η μέρα που εμπιστεύεσαι το όλον της ύπαρξης», καταλήγει.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα