Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Αριάδνη και Θησέας - αποσυμβολισμός


Σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας συναντά την Αριάδνη,  οδηγό της ψυχής (ψυχοπομπό) και ταυτόχρονα σύμβολο του anima. Κατά άλλους, η Αριάδνη αποτελεί την αντανάκλαση της ψυχής του ανθρώπου – ήρωα (Θησέα).


 Theseus and Ariadne. Sculpture by Adamo TadoliniΕκείνη είναι που οδηγεί τον ήρωα στο ασυνείδητο, το λαβύρινθο. Ο λαβύρινθος συνδέεται επίσης με τη μήτρα, επομένως με την πνευματική αναγέννηση.


Richard Westall - Theseus and Ariadne at the Entrance of the LabyrinthΤου δίνει το μίτο, που αντιπροσωπεύει τη σύνδεση με την πνευματική του φύση. Η χρησιμοποίηση του μίτου είναι η μόνη πιθανότητα που έχει ο Θησέας για να βγει έξω από το λαβύρινθο.  Ο μίτος, είναι αρχικά σε μορφή μπάλας, σύμβολο της ολότητας της ύπαρξης που ο ήρωας αναζητά, όταν πορεύεται το μονοπάτι.Niccolò Bambini  - Ariadne and Theseus


Στο κέντρο του λαβύρινθου θα αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο, μισό άνθρωπο και μισό ταύρο, δηλαδή τον άνθρωπο που κυριαρχείται από τα ένστικτα ή αλλιώς, το σύμβολο της πάλης του ανώτερου με τον κατώτερο εαυτό. Κατά άλλους, ο Μινώταυρος δεν είναι άλλος από το Φύλακα του Κατωφλιού, τη συνάθροιση των φόβων, των παθών και των κατασταλμένων και ανεπιθύμητων πτυχών του χαρακτήρα μας. Ο κατώτερος εαυτός, η χαμηλή φύση ή σκιά υπερνικείται και η υψηλή φύση επικρατεί, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ψυχής. Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο με το σπαθί.
Λεπτομέρεια σημαντική : Αν και ο Θησέας υποσχέθηκε να πάρει την Αριάδνη μαζί του στην Αθήνα και να την νυμφευτεί…. την εγκαταλείπει στο νησί της Νάξου. Κατά το μύθο, ο Διόνυσος εμφανίζεται στο όνειρο της Αριάδνης ενώ κοιμάται (ή κατά μια άλλη εκδοχή στο όνειρο του Θησέα) και δίνει θεϊκή εντολή να παραμείνει η Αριάδνη στην Νάξο και να την νυμφευτεί ο ίδιος.  Έτσι και έγινε. Στην πορεία, η η Αριάδνη λατρεύτηκε  ως Θεά σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Νάξο, Δήλο, Κύπρο, Ρώμη).

Angelika Kauffmann - Bacchus Discovering Ariadne on Naxos


 H Αριάδνη στο τέλος του μύθου δεν νυμφεύεται τον ανθρώπινο εραστή, αλλά τον θεϊκό. Λαμβάνοντας υπόψη την Αριάδνη και τον Διόνυσο ως σύμβολα, την αντιστοιχία του Διονύσου με το Τίφαρετ του Δέντρου της Καβάλα και την  ετυμολογία του ονόματος : Αριάδνη < Αριάγνη = υπεραγία, η πιο αγνή,  μπορούμε να κάνουμε αρκετές σκέψεις πάνω σε αυτή τη λεπτομέρεια του μύθου.

Όπως σημειώνει ο Gilbert Murray: "Όλοι οι αληθινά πιστοί ταυτίζονται κατά μια μυστικιστική έννοια με το Θεό, ξαναγεννιούνται και είναι «Βακχοι». Η τελείως αγνή ψυχή καταλαμβάνεται ολοκληρωτικά από το Διόνυσο, τον εσωτερικό θεό και καθίσταται η ίδια θεός."

Διόνυσος και ΑριάδνηΟ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ...ΤΟ ΖΩΩΔΕΣ (ΤΑΥΡΟΣ ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΚΟ (ΜΙΝΩΑΣ) ΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Ο ΘΗΣΕΑΣ (ΘΥΣΙΑΣΤΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΗΣΙΑΣΗ ΤΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ....ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΗΡΧΕ Η ΥΨΩΣΗ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΘΥΣΕΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΙΝΟΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΩΔΕΣ ..... Η ΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΙΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΤΣΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ ...ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα