Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τελικά οι Μάγιας… δεν προφήτευσαν το τέλος του κόσμου;

Η «καμπάνα» των Μάγιας  μπορεί τελικά να μην χτυπά για... κανέναν.

Όλοι έχουμε ακουστά την περίφημη πρόβλεψη των Μάγιας, ότι η συντέλεια του κόσμου θα επέλθει στο τέλος του 2012. Καθώς όμως οι δείκτες του ρολογιού κινούνται αμείλικτα προς το Δεκέμβριο, μήπως όμως έχουμε παρερμηνεύσει τις προβλέψεις του περίφημου Μεσοαμερικανικού πολιτισμού;


Το Μακρύ Ημερολόγιο των Μάγιας υπολογίζεται ότι είχε αφετηρία το έτος 3.114 π.Χ. και είχε πολλές μονάδες μέτρησης χρόνου. Μία από αυτές τις μονάδες ήταν η Μπακτούν (B’ak’tun), που είχε διάρκεια περίπου 394,3 ηλιακών ετών. Το πέρας της 13ης Μπακτούν (5.125 χρόνια) συμπίπτει με το έτος 2012 στο σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε στον Δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός 13 είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Μάγιας. Δεδομένου του ενδιαφέροντος του χαμένου πολιτισμού για την αστρονομία, η ολοκλήρωση της 13ης Μπακτούν θεωρείται πως συνιστά το τέλος του Μακρού Ημερολογίου και παράλληλα κάποιο εσχατολογικό ορόσημο για την ανθρωπότητα. Πρόκειται όμως για το τέλος του κόσμου;

Άλλωστε, μονάχα δύο αναφορές στη χρονολογία που αντιστοιχεί στο 2012 έχουν βρεθεί χαραγμένες στα διασωζόμενα μνημεία των Μάγιας, και καμία από τις δύο δεν κάνει λόγο για κάποιο Αποκαλυπτικό γεγονός.

«Οι Μάγιας όντως πραγματοποιούσαν προφητείες, όμως όχι με μία μοιρολατρική έννοια, αλλά για γεγονότα που, στη δική τους κυκλική αντίληψη της ιστορίας, θα μπορούσαν να επαναληφθούν στο μέλλον», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Αλφρέδο Μπαρέρα, αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Μεξικό.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν πολλοί ερευνητές, οι Μάγιας φαίνεται πως ενδιαφέρονταν για το τι θα συμβεί και πολύ πέρα από το Δεκέμβριο του 2012.

«Υπάρχουν πολλά αρχαία μνημεία των Μάγιας που εξετάζουν περιστατικά πολύ μακριά στο μέλλον από το τώρα», γράφει ενδεικτικά ο Τζόφρι Μπράσγουελ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. «Οι αρχαίοι Μάγιας ξεκάθαρα πίστευαν πως πράγματα θα συμβούν στο μακρινό μέλλον».

Δεν έχουμε παρά να… περιμένουμε για να δούμε ποιος έχει τελικά δίκιο.


ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα