Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο Οδυσσέας ξεγέλασε τις σειρήνες, τελικά;

"Μη φοβάστε τόσο τις σκιές...
    Κοιτάξτε, ας το θέσουμε κάπως έτσι: Ο Οδυσσέας φάνηκε πιο έξυπνος και πιο τολμηρός από τους συντρόφους του όταν δέθηκε στο κατάρτι για ν’ ακούσει το Τραγούδι των Σειρήνων – αλλά δεν φάνηκε ούτε αρκετά έξυπνος ούτε αρκετά τολμηρός!
    Γιατί το Τραγούδι ήταν μια πρόκληση, και ο Οδυσσέας δεν απάντησε σ’ αυτή – δεν ανταποκρίθηκε. Ίσως η μάγισσα Κίρκη δεν ήταν η κατάλληλη δασκάλα, ίσως ο ίδιος δεν ήταν ο κατάλληλος
μαθητής... Ποιος ξέρει;
    “Μα”, θα μου πείτε, “αν ο Οδυσσέας ανταποκρινόταν, αν ακολουθούσε το Τραγούδι ως την πηγή του, σίγουρα θα τον καταβρόχθιζαν οι Σειρήνες”.
    Εάν έτσι νομίζετε, τότε τι γυρεύετε σε τούτα τα Μονοπάτια του Αγνώστου; Ξέρετε πολύ καλά ότι το Τραγούδι πλανιέται γύρω σας. Γιατί δεν σφραγίζετε κι εσείς τ’ αυτιά σας με κερί; Ή μήπως, σαν τον Οδυσσέα, θέλετε να το παίξετε τολμηροί εκ του ασφαλούς και ν’ ακούσετε το Τραγούδι δεμένοι στο δικό σας κατάρτι; Ω, ναι, δεν αμφιβάλλω ότι ο φίλος μας ο Οδυσσέας θα έκανε μετά πολλή φιγούρα στην παρέα του, αφηγούμενος με στόμφο πώς μπόρεσε ν’ ακούσει το Τραγούδι των Σειρήνων δίχως να παρασυρθεί από αυτό.
    Αλλά μονάχα αν ανταποκρινόταν στο Τραγούδι θα έβλεπε το δρόμο. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, τελικά ο φίλος μας ο Οδυσσέας δεν τόλμησε ν’ αντιμετωπίσει τις Σειρήνες."

Από το βιβλίο "Οι Δρόμοι της Γνώσης", Γ. ΜπαλάνοςΓιώργος Μπαλάνος, συγγραφέας (George Balanos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα