Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η καλλιέργεια της οικειότητας στα ζευγάρια




Η άρνηση των ανδρών για οικειότητα στις σχέσεις τους με τις γυναίκες οδηγεί σε ανισόρροπες συγκρούσεις.

Η επιβολή της εξουσίας τους από το φόβο μήπως γίνουν αντιληπτά στο άλλο φύλλο τα συναισθήματά τους, τους διατηρεί σε πλεονεκτική θέση, εφόσον η αποχή τους από την επικοινωνία είναι ένα παιχνίδι εξουσίας.

Ουσιαστικά, καλύπτουν το πόσο πραγματικά είναι ευάλωτοι πίσω από τις κουρτίνες της στάσης δύναμης και ανεξαρτησίας.

Ο λόγος που δεν θέλουν πολλοί άνδρες την τρυφερή οικειότητα, νιώθουν αμηχανία μπροστά της και τη θεωρούν επικίνδυνη, είναι ο φόβος μήπως αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα συναισθήματά τους και το άλλο φύλο τους εκμεταλλευτεί, τους πληγώσει ή τους ποδοπατήσει.

Τα συναισθήματά τους γίνονται αντιληπτά όταν οι γυναίκες γίνονται επικριτικές για την επιφυλακτικότητα τους αυτή, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη σύγκρουση και την απελευθέρωση της ανάπτυξης οικειότητας στη σχέση.

Έτσι, η γυναίκα χαρακτηρίζεται ως συνήθως ότι αναλαμβάνει το ρόλο του «διώκτη» στη σχέση κι ο άντρας το ρόλο του «φυγά».

Οι άνδρες δηλαδή αισθάνονται μια «καταδίωξη» από την πλευρά των γυναικών και μάλιστα νιώθουν πως απειλούνται να μη πολιορκηθούν απ’ αυτές, δημιουργώντας έναν αρνητικό φαύλο κύκλο στη σχέση, η οποία μοιάζει με τραμπάλα στις ανάγκες του «εγώ» και όχι του «εμείς».

Ειδικά όταν οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες επαγγελματικά και κοινωνικά, οι άνδρες αντιδρούν με θυμό και μέσα τους αναδύονται συναισθήματα εγκατάλειψης, μοναξιάς και έλλειψης φροντίδας.

Αν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι μπορέσουν ν’ αναπτύξουν μια οικεία σχέση, τότε σαφώς θ’ αποκαλύψουν τον εαυτό τους και θα πάψουν να θεωρούν ο ένας τον άλλον ως απειλή.

Η συζήτηση σε προσωπικά τους θέματα είναι μια καλή άσκηση κι εξάσκηση για την καλλιέργεια της οικειότητας στο ζευγάρι.

Είναι μια καλή θεραπευτική υποστήριξη ν’ απελευθερώσουν τα καταπιεσμένα τους συναισθήματα και να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Η ισότητα και η αμοιβαιότητα στη σχέση είναι προτιμότερη από την ανακατανομή της εξουσίας. Η διατήρηση του σεβασμού και της αγάπης στο ζευγάρι τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την κυριαρχική συμπεριφορά, την επιθετικότητα, τη σκληρότητα.

Οι αλληλοσυγκρουόμενες προσδοκίες οδηγούν σε αδιέξοδους ρόλους και οι δυσλειτουργικές χρήσεις της εξουσίας δεν ικανοποιούν θετικά τις ανάγκες τους κάνοντας το ζευγάρι να νιώθει ανίσχυρο και θυμωμένο.

Οι δυο σύντροφοι πρέπει με λίγα λόγια να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και να μειώσουν τις συγκρούσεις τους σχετικά μ’ αυτό το θέμα.

Αυτή είναι και η γενική κατεύθυνση, η οποία είναι πολύ σημαντική για να βοηθηθεί η σχέση τους και να εξαλειφθούν οι πικρίες, οι δυσαρέσκειες, οι θυμοί κι οι αντιστάσεις.

Προσπαθώντας, τέλος, ν’ ανακαλύψουμε την καλλιέργεια της οικειότητας, διατηρούμε τη σχέση και σε πλεονεκτικότερη θέση.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα