Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κατανοώντας τον Ρόλο του Κάρμα


Είστε ενέργεια. Είστε ενέργεια που χρησιμοποιεί το ένδυμα του υλικού σώματος για να μάθει και να αναπτυχθεί. Στη διαδικασία της μετενσάρκωσης, η αληθινή ουσία σας λειτουργεί πάνω σε τρεις βασικές αρχές που διέπουν αυτή την ανάπτυξη και εκπαίδευση.


Η πρώτη είναι η αρχή της εξέλιξης. Η ουσία σας γεννιέται κάτω από συνθήκες που θα προσφέρουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά που έχετε μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτές οι συνθήκες προσφέρουν ευκαιρίες για αυξανόμενη και προοδευτική αλλαγή. Το πλαίσιο αυτής της αλλαγής και της ανάπτυξης προσδιορίζεται από την κληρονομικότητα, τον χρόνο και τις συνθήκες της γέννησης (αστρολογικής και γήινης), καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να σας επηρεάσουν και να σας βοηθήσουν να επιτύχετε την επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται στοιχεία όπως
η φυλή, η θρησκεία, το φύλο, η οικογένεια, οι φίλοι, οι γνωστοί, και άλλοι συσχετισμοί και πιθανά βιώματα που υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε.


Η δεύτερη αρχή, είναι αυτή της ελεύθερης θέλησης. Θα έχετε όλη την ελευθερία να κάνετε επιλογές, να αναλάβετε δράσεις, να πάρετε ή όχι αποφάσεις. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα ολοκληρώσουμε αυτά που ήρθαμε στον κόσμο να ολοκληρώσουμε. Αναντιρρήτως, μόλις αποκτήσουμε υλική μορφή κάποιοι παράγοντες δεν γίνεται να αλλάξουν. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φυλή, τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, κάποια γενετικά προ-βλήματα. Π' αυτό, σε συνδυασμό με την αρχή της ελεύθερης θέλησης δίνεται συχνά ένα παλιό αξίωμα: «Πρέπει να υπομείνεις αυτό που δεν μπορείς να θεραπεύσεις». Η ελεύθερη θέληση δεν μπορεί να παρακάμψει κάποια χαρακτηριστικά. Από την άλλη, έχουμε στη διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος σε ό,τι αφορά τις επιλογές και τους δρόμους δράσης που μπορούμε ν' ακολουθήσουμε μέσα στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δεδομένων της ζωής μας.


Η τρίτη αρχή είναι η πιο σημαντική -και συχνά παρανοημένη-πλευρά της μετενσάρκωσης, η αρχή του κάρμα. Μέσα σ' αυτή την αρχή λειτουργεί αυτό που κάποιες φορές ονομάζουμε Νόμο της Ανταπόδοσης ή της Εξισορρόπησης. Ο τρόπος που χρησιμοποιήσαμε την ελεύθερη θέλησή μας στο παρελθόν, βοηθά να προσδιοριστεί το περίγραμμα των συνθηκών, περιστάσεων, ευκαιριών και περιβάλλοντος που θα προσφέρουν την πιο ωφέλιμη μάθηση και ανάπτυξη στην παρούσα ζωή μας. Μπορείτε να προγράψετε πλευρές της μοίρας σας με τις δράσεις σας - σκέψεις, αισθήματα, λόγια ή πράξεις.


Η αρχή του κάρμα εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Στη χριστιανική παράδοση την βλέπουμε στο ρητό, « Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις». Στην επιστήμη της φυσικής, στην αρχή ότι για κάθε δράση υπάρχει μια ίση αλλά αντίρροπη αντίδραση. Αυτό που παράγετε, αυτό θα πάρετε πίσω. « Ό,τι γυρίζει, επιστρέφει». Για κάθε αιτία υπάρχει ένα αποτέλεσμα• για κάθε αποτέλεσμα υπάρχει μια αιτία.

Ο όρος κάρμα προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει «να κάνεις ή να κατασκευάσεις» - είναι ενέργεια σε δράση. Όλα όσα κάνουμε ή κατασκευάζουμε, μας προσφέρουν μια ευκαιρία ανάπτυξης.

Γι' αυτό δεν θέλουμε να εξετάσουμε το κάρμα σαν μια διαδικασία χρεών και αποπληρωμών. Πολλές φορές επιλέγουμε μια μετενσάρκωση με περισσότερες δοκιμασίες και κόπους, η οποία θα μας βοηθήσει να πάρουμε συγκεκριμένα μαθήματα, που τα έχουμε ανάγκη σε ψυχικό επίπεδο. Όταν καταλήγουμε σε ορθές αποφάσεις και πράξεις, μας ανταμείβουν θετικές ευκαιρίες, ανοίγοντας τις πόρτες τους. Δεν μας δίνονται απαραιτήτως στο πιάτο, αλλά οι πόρτες ανοίγουν. Αν καταλήξουμε σε λάθος αποφάσεις ή πράξεις, αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν τις δικές τους επιπτώσεις.


Η υπευθυνότητα απαιτεί να κάνουμε συνειδητές επιλογές, με την επίγνωση πως οι επιλογές αυτές θα φέρουν συγκεκριμένες επιπτώσεις. Μπορεί να ελπίζουμε σε μια συγκεκριμένη έκβαση, αλλά, αν είμαστε πραγματικά υπεύθυνα άτομα, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις -καλές, κακές ή αδιάφορες- γνωρίζοντας ότι θα διδαχτούμε από αυτές.


Συχνά, πολλοί κατηγορούν το «κακό κάρμα» για ό,τι στραβό συμβαίνει. Συνήθως, τα άτομα αυτά συγχέουν το κακό κάρμα με την κακή κρίση. Δεν είναι όλα αποτέλεσμα των πεπραγμένων του παρελθόντος. Ναι, υπάρχει ίσως ένα περίγραμμα περιβαλλοντικών παραγόντων και περιστάσεων, προϊόν του παρελθόντος, αλλά μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε νέες ικανότητες και δημιουργικότητα. Συναντούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Πολλά μαθήματα προκύπτουν από την αναγνώριση των ευκαιριών και μέσα από τις σωστές επιλογές.




Παραδοσιακά, θεωρείται ότι υπάρχουν τρεις εκφράσεις του κάρμα. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτών των εκφράσεων.


Η πρώτη είναι η έκφραση του μπούμερανγκ. Σε μια τέτοια περίσταση, αν έχουμε βλάψει κάποιον, τότε κάποιος θα βλάψει κι εμάς. Αν έχουμε βοηθήσει κάποιον άλλο, τότε θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που κάποιος θα βοηθήσει εμάς.


Η δεύτερη είναι η έκφραση του οργανισμού. Αν κακοποιήσατε σωματικώς κάποιον, αν, ας πούμε, τον τυφλώσατε, τότε μπορεί να γεννηθείτε τυφλοί. Αν βοηθήσατε κάποιον τυφλό, τότε ίσως γεννηθείτε με ακόμη καλύτερη όραση.


Η τρίτη είναι η συμβολική καρμική έκφραση. Αν σε μια ζωή δεν ακούγατε ποτέ τους άλλους, τότε μπορεί να γεννηθείτε με προβλήματα ακοής. Αν πάντα ψάχνατε να βρείτε το καλό μέσα στους άλλους, τότε ίσως γεννηθείτε με αυξημένη διαίσθηση και αντίληψη.


Κάρμα σημαίνει μάθηση - και ό,τι κι αν κάνετε, σας δίνει αυτή την ευκαιρία, είτε είναι κάτι από το παρελθόν, είτε κάτι εντελώς καινούριο. Μέσα σ' αυτή την αρχή του κάρμα υπάρχει ανταπόδοση, αλλά όχι εκδίκηση. Το γεγονός ότι βλάψατε σε μια προηγούμενη ζωή, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστείτε το ίδιο στο παρόν. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του φόνου. Αν δολοφονήσατε κάποιον στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι ήρθατε σ' αυτή τη ζωή για να δολοφονηθείτε. Το κάρμα δεν είναι μια διαδικασία «οφθαλμόν, αντί οφθαλμού».


Στο παραπάνω παράδειγμα, το άτομο που διέπραξε τον φόνο μπορεί να επιστρέψει σε μια περίσταση ζωής όπου θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό και τη βιαιότητα με άλλον τρόπο. Η περίσταση αυτή ίσως έχει να κάνει με την παροχή υποστήριξης σε κάποιο άλλο άτομο - για παράδειγμα, πατέρας ή ευεργέτης. Θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει την επιστροφή σε μια περίσταση όπου ο δολοφόνος τοποθετείται σε περιστάσεις ζωής που θα τονίζουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά του θυμού και της βιαιότητας. Μπορεί να σημαίνει, επίσης, την επιστροφή σε μια παρόμοια περίσταση που θα του προσφέρει την ευκαιρία για μια καλύτερη επιλογή.


Καθένας μας παίρνει διαφορετικά μαθήματα, επειδή καθένας βρίσκεται στο δικό του επίπεδο ανάπτυξης. Οι επιπτώσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μέσα σ' ένα μάθημα μπορεί να υπάρξουν πολλές παραλλαγές και πολλές περιστάσεις ζωής που θα προσφέρουν τις πιο ευεργετικές ευκαιρίες για μάθηση. Αν γίνει κατάχρηση της ελεύθερης θέλησης, οι περιστάσεις θα εξελιχθούν έτσι ώστε η ψυχή να μάθει να την χρησιμοποιεί παραγωγικά.


Για να προοδεύσει η ψυχή, δεν είναι απαραίτητο να υποφέρει. Τα βάσανα έχουν αξία μόνο αν μπορούν να διδάξουν στην ψυχή πώς να μη βρεθεί ξανά στην ίδια κατάσταση.

Για να είναι αποτελεσματικός ο συνδυασμός της ελεύθερης θέλησης με το κάρμα, δεν πρέπει απαραιτήτως να είναι οδυνηρός. Η πρόοδος επιτυγχάνεται όταν κινείστε αρμονικά με τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος. Αν κάποια στιγμή βρεθείτε έξω από αυτή την αρμονία και προσπαθήσετε να επαναφέρετε τον εαυτό σας, η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στρες, αναταραχή και παρεμπόδιση - αλλά μόνο στα παλαιά, δυσαρμονικά πρότυπα. Καθώς αυτά απομακρύνονται, η νέα αρμονία επικρατεί και αυξάνει τις ευκαιρίες για επιτυχία και ανταμοιβή.


Το κάρμα είναι δημιουργικό, επειδή αποσκοπεί στην καθοδήγηση. Επιζητεί μόνο την ικανοποιητική προσαρμογή των συνθηκών. Μας διδάσκει ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τους άλλους - κάποιοι δεσμοί εκτείνονται πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ιθαγενείς Αμερικανοί δεν έπαιρναν αποφάσεις αν δεν εξέταζαν τις επιπτώσεις τους μέχρι και στις επτά επόμενες γενεές. Αναγνώριζαν τον στενό και πολύπλοκο σύνδεσμο με όλους τους ανθρώπους και όλες τις περιστάσεις.


Το κάρμα θα επιλέξει έναν χρόνο «ανταμοιβής», όπου το άτομο θα ευεργετηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από το μάθημα που θα πάρει, και έναν χρόνο όπου το μάθημα αυτό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά. Ο τόπος της ανταμοιβής είναι ο πλέον κατάλληλος για μια επίδειξη σε όλους όσοι θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από αυτήν. Ο τρόπος της ανταμοιβής ποικίλλει, προκειμένου να ικανοποιεί τα ευρύτερα συμφέροντα όλων των ζώντων οργανισμών. Αν το επιτρέψουμε, το κάρμα ξεδιπλώνεται στον καλύτερο χρόνο, τρόπο και με το καλύτερο μέσο για όλους μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα. Αντιθέτως, κάνουμε τις επιλογές μας, αναλαμβάνουμε δράση και ύστερα αφήνουμε τις επιπτώσεις να εξελιχθούν, ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις νέες επιλογές και τους νέους τρόπους δράσης.


Το κάρμα δεν αναζητά υποχρεωτικώς την ανταπόδοση. Έχει στόχο τη μάθηση και την ανάπτυξη. Επιφέρει μια ακριβέστερη προσαρμογή των συνθηκών, μια εξισορρόπηση, ή, ακόμη, μια απλή συνειδητοποίηση. Μπορεί ακόμη και να ακυρωθεί σε κάποιο υλικό επίπεδο, αν υπάρξει πραγματική συναισθηματική, διανοητική και πνευματική αποζημίωση. Ο αυτοέλεγχος, η σκληρή δουλειά, η αγάπη και η αποδοχή, η σοφία και η χάρη είναι τα μέσα για να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε καρμικό πρόβλημα. Μαθαίνοντας να βλέπουμε τις δημιουργικές πιθανότητες μέσα στους περιορισμούς μας, ανοιγόμαστε στις θετικές πλευρές της καρμικής ανάπτυξης.

Είναι πολύ εύκολο να αγνοήσουμε πράγματα που μπορούν να θέσουν σε κίνηση το κάρμα, όπως και να μην αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις που απορρέουν από το κάρμα μας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε κερδίσει την ευλογία της υγείας και να μην την εκτιμούμε, επειδή την θεωρούμε δεδομένη, ή να την παραμελούμε, ακυρώνοντας έτσι αυτό που έχουμε ήδη επιτύχει, ενώ πρέπει πάντα να προσθέτουμε στα κεκτημένα.


Η καρμική ευθύνη μας -να μαθαίνουμε- αυξάνεται δείχνοντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς την ανάπτυξη και τις καθημερινές δοκιμασίες και υποχρεώσεις. Ως αληθινοί μαθητές, αξιοποιούμε τα καρμικά μαθήματα με αυξανόμενο ρυθμό. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δύσκολα μαθήματα δώδεκα ζωών, σε μία. Η δραστηριότητά μας αποβλέπει να παραμείνουμε δημιουργικοί, αρκετά ώστε να παράγουμε καλά αποτελέσματα και να αντέξουμε την ένταση, ενώ εξακολουθούμε να παραμένουμε παραγωγικοί και ευεργετικοί για την ανθρωπότητα.

Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μια διαδικασία μεγαλύτερης υπευθυνότητας για τη μάθησή μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μας προσφέρονται πολλοί τύποι κάρμα, ή μάθησης: το οικογενειακό κάρμα, το κάρμα της φυλής, το κάρμα της θρησκείας, το εθνικό κάρμα, το παγκόσμιο κάρμα - και, φυσικά, το προσωπικό κάρμα. Όλα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή μας.


Οι οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις είναι συνήθως οι πλέον καρμικές. Προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Υπάρχουν, επίσης, άλλα μαθήματα που συναντούμε ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνικότητα. H' αυτό, μετενσαρκωνόμαστε σε διαφορετικά φύλα, φυλές, εθνικότητες, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις παγκόσμιες εμπειρίες της ζωής. Για παράδειγμα, όλοι όσοι ζουν στις ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μαθήματα για τη σωστή χρήσης της ελευθερίας. Σ' αυτή τη χώρα

βλέπουμε συχνά ακραίες καταστάσεις υπερβολικής ελευθερίας, ή πάρα πολλούς περιορισμούς. Για να διδαχτεί κανείς την κατάλληλη έκφραση της ελευθερίας απαιτείται πειθαρχία, και όλοι σ' αυτή τη χώρα ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόβλημα σε κάποιο επίπεδο. Είναι μέρος του εθνικού μας κάρμα.

Πρέπει ν' αρχίσουμε να βλέπουμε ότι όλα και όλοι στη ζωή μας έχουν μεγαλύτερη σημασία απ' όση έχουμε ποτέ φανταστεί. Οι διερευνήσεις της προηγούμενης ζωής μάς βοηθούν, αφού αρχίζουμε να βλέπουμε το πνευματικό πίσω από το υλικό και η ζωή μας ανοίγει σε νέες εκφράσεις.


Βιβλίο: ‘’Πώς να ανακαλύψετε τις προηγούμενες ζωές σας’’ Ted Andrews εκδ. Αλκυών


ΑΠΟ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα