Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Αποδεχτείτε αυτό που είστε


Ajahn Brahm


Επιτέλους! Αντιληφθείτε ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Θέλετε να κλάψετε; Τέλεια. Κλάψτε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Είστε στενοχωρημένος για κάτι που έγινε; Τέλεια. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι στη ζωή δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα. 
Η ζωή δεν είναι ένα σύστημα όπου όλα κυλάνε όπως θέλουμε. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ' αυτό. Δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Απλά αποδεχτείτε το.
Τι ανακούφιση να συνειδητοποιείς ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Είναι τόσο δύσκολο κι επώδυνο να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παιδευόμαστε έτσι, να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τα "πρέπει" της κοινωνίας και τις απαιτήσεις των άλλων. 
Δεν υπάρχει η τέλεια ευτυχία σ' αυτόν τον κόσμο. Και αυτή είναι η πραγματική χαρά, η πραγματική ευτυχία: να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι όπως είσαι. Αφού το καταλάβετε αυτό, θα καταλάβετε ότι την κατάθλιψη την ξεπερνάς με το να αποδεχτείς ότι δεν υπάρχει η τέλεια ευτυχία στον κόσμο και ότι δεν χρειάζεται να είσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι.
Έτσι τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Τότε μπορείς να καθίσεις στη σιωπή, χωρίς να προσπαθείς να διαλογιστείς, χωρίς να προσπαθείς να πετύχεις κάτι. Απλά να είσαι. Γι' αυτό ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να καταφέρεις κάτι. Δεν είναι το να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Δεν είναι το να νομίζεις ότι θα έχεις κάποια φοβερή πνευματική εμπειρία. Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να αποδεχτείς τα πάντα όπως είναι. Να αφεθείς, να εγκαταλείψεις την επιθυμία σου να είσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι. 
Γι' αυτό λένε ότι η πραγματική αιτία της δυστυχίας μας είναι το να θέλεις να είσαι αλλού, ενώ εσύ είσαι εδώ. Και μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή με το να βρίσκεσαι αλλού, να μην είσαι εδώ, να μην είσαι εσύ. Αποδεχτείτε αυτό που είστε.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ajahn Brahm.
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα