Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σε άκουσα να λες ότι μερικές φορές μεταφέρουμε τις πληγές άλλων ανθρώπων. Τι σημαίνει αυτό;


Είναι η πληγή κάποιου άλλου ανθρώπου απλώς το πρότυπο των σκέψεών του που το υιοθετούμε εμείς; Αν μπορούμε να αποδεχτούμε τόσο εύκολα την πληγή κάποιου άλλου, τότε γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε τη δική μας βουδική φύση;" 


Είναι πολύ περίπλοκη η ερώτηση, αν όμως είσαι έτοιμος να καταλάβεις, είμαι πρόθυμος να απαντήσω. Οι πάντες μεταφέρουν τις πληγές άλλων ανθρώπων. 
Κατ΄ αρχήν, ζεις μέσα σε μια άρρωστη κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, γεμάτοι μίσος, τους αρέσει να πληγώνουν. Αυτό είναι το επιφανειακό επίπεδο που μπορείς να το καταλάβεις εύκολα. Υπάρχουν όμως και λεπτότερα επίπεδα, υπάρχουν οι λεγόμενοι άγιοι της θρησκείας που δημιουργούν μέσα σου συναισθήματα ενοχής, που σε καταδικάζουν να είσαι αμαρτωλός. 


Σου δίνουν κάποια ιδέα η οποία θα δημιουργήσει δυστυχία γύρω σου. Και όσο πιο παλιά είναι η ιδέα, τόσο πιο εύκολα την αποδέχονται οι άνθρωποι. 


Όλοι λένε παντού στον κόσμο, "Ζούμε μέσα στην αμαρτία", δεν μπορεί να κάνουν λάθος όλοι αυτοί οι άνθρωποι… Μόνον ο ίδιος όμως έχεις επιλέξει να ζεις μέσα στη δυστυχία… πρόκειται για δική σου επιλογή. Μπορείς να το εγκαταλείψεις αυτό αμέσως και να χορεύεις γεμάτος χαρά, μακαριότητα. Η πληγή όμως είναι βαθιά. 



Και εξοικειώνεται κανείς πάρα πολύ με τη δυστυχία του. Προσκολλάται στην δυστυχία σαν να του δίνει κάποιο είδος θαλπωρής, του δίνει όμως μόνο μια ζωή γεμάτη κόλαση. Αλλά την κόλασή σου την στηρίζουν οι πάντες. Αν είσαι δυστυχισμένος, σε συμμερίζονται όλοι. Έχεις εξετάσει το ζήτημα ποτέ; Όταν είσαι δυστυχισμένος, όσοι σε συμμερίζονται περιθάλπουν την δυστυχία σου. 


Έχεις δει κανέναν να σε συμμερίζεται όταν χορεύεις γεμάτος χαρά; Όταν είσαι ευδαίμων, οι άνθρωποι σε ζηλεύουν, δεν σε συμμερίζονται. Κατ΄ εμένα, πρέπει να αλλάξουν όλα τα θεμέλια της ζωής. Οι άνθρωποι πρέπει να συμμερίζονται μόνον όταν υπάρχει ευχαρίστηση και χαρά, γιατί όταν συμμερίζεσαι, θρέφεις τον άλλον. Θρέφε την χαρά των ανθρώπων, μην θρέφεις τη λύπη τους και τη δυστυχία τους. Δείχνε συμπόνια όταν είναι δυστυχισμένοι. Ξεκαθάρισέ τους ότι τη δυστυχία αυτή την διάλεξαν οι ίδιοι. Σε βαθύτερο επίπεδο... ίσως εκείνος που ρωτά δεν μου ζήτησε να προχωρήσω τόσο βαθιά, αλλά η απάντηση θα παραμείνει ατελής, αν δεν προχωρήσω αρκετά βαθιά.
Osho




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα