Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΙΣΕΙΤΕ

lifehub-apopseis-52

Ξεκινάει μια μακριά εβδομάδα. Θα κρατήσει πολύ περισσότερο από τον χρόνο που ξέρουμε.
Σημαντικές αποφάσεις για τον κάθε ένα. Θα πρέπει να διακρίνουμε τις παραμέτρους του δημοψηφίσματος. Ναι στην συμφωνία- όχι στην συμφωνία. Ναι στο ευρώ-όχι στο ευρώ. Ναι στην Ευρώπη- όχι στην Ευρώπη. Ναι σε όλα- όχι σε όλα.  Πολλές ερμηνείες και πολλά υπο-ερωτήματα που μπαίνουν στο παιχνίδι.
Μιλάω για τις παραμέτρους της δημοκρατίας.
Έχουμε καθαρή κρίση;  Έχουμε αντίληψη του τί γίνεται; Ξέρουμε τις πλευρές του ζητήματος; Ακούμε και τις αντίθετες απόψεις για να δούμε αν έχουνε βάση – κυρίως αυτό -και τί συνεπάγονται;

Έχουμε την θέα του κοινού καλού; Έχουμε αντίληψη του κοινωνικού συνόλου; Η δημοκρατία πράττει με βάσει το κοινό καλό πρωτίστως και όχι μόνο το ατομικό καλό. Θέλει το άτομο να ευημερεί μέσα σε κοινωνία που ευημερεί.
Αν θέλουμε δημοκρατία θα πρέπει να την αντέξουμε. Να την στηρίξουμε. Να την σεβαστούμε. Δεν νοείται να θέλουμε δημοκρατία και σεβασμό από την Ευρώπη και στο εσωτερικό της  χώρας να φερόμαστε ως δικτάτορες και φασίστες.
Άλλοι θα ψηφίσουν ναι και άλλοι θα ψηφίσουν όχι.  Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το Ναι ή το Όχι της επόμενης μέρας; Να δεχτούμε το αντίθετο με το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Στο προσωπικό κομμάτι δεν θα αναφερθώ. Ο καθένας ας δει τί καθορίζει τις επιλογές του: το προσωπικό συμφέρον, η φτώχεια του, ο φόβος, η αξιοπρέπεια και μερικά ακόμα (πολλά αναφέρω, έχω την εντύπωση πως μόνο ένα θα είναι).
Δύσκολα τα πράγματα.
Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις. Ας μην φοβόμαστε και ας μην μισούμε. Τότε θα πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Όταν δεν φοβόμαστε και δεν μισούμε.
Μια παλιά κινέζικη κατάρα λέει: «Στον εχθρό σου ευχήσου να ζήσει σε ενδιαφέρουσες εποχές». Νομίζω καταλαβαίνουμε τί εννοεί.
photo paraskhnio.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα