Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Καραμπάχ εξελίσσεται σαν η μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία

 

Τι σημαίνει η διεύρυνση των ωμοτήτων στην περιοχή του Καραμπάχ; Πώς θα πρέπει κανείς να διαβάσει τις διαμάχες στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν; Ποια είναι η στρατηγική της Τουρκίας στην άμεση συμμετοχή της από την πλευρά των Αζέρων; Πώς εξηγεί κανείς την αναποφασιστικότητα της Ρωσίας να παρέμβει στη σύγκρουση, καθώς περνά την όγδοη ημέρα της; Είναι η τουρκική δέσμευση η αρχή ενός Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας;

Ο Tom de Waal, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον Καύκασο και συγγραφέας του βιβλίου «Μαύρος Κήπος», συζητά τον πόλεμο των Αρμενίων-Αζερίων και τον πιθανό αντίκτυπό του, με τον Yavuz Baydar, εκδότη του Ahval.

Θέατρο αγριότητας: «Η σύγκρουση διευρύνεται και εντείνεται. Η γεωγραφία σε αυτήν τη σύγκρουση σημαίνει ότι πρέπει να πολεμήσετε σε πολλά σημεία (ταυτόχρονα). Ο πόλεμος του Καραμπάχ στη δεκαετία του 1990 ήταν μια τοπική υπόθεση χαμηλής τεχνολογίας, με κακά όπλα. Αλλά (η διαφορά) τώρα είναι ότι είναι ένας πόλεμος δύο βαρέων οπλισμένων κρατών, ιδιαίτερα από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά η Αρμενία χρησιμοποιεί επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και έχει τον έλεγχο του ορεινού εδάφους… »

Τουρκική συμμετοχή: «Είναι πολύ σοβαρό. Για την Αρμενία, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή. Είναι σε ειρήνη με την Τουρκία από το 1920. εδώ και εκατό χρόνια δεν υπήρξε πυροβολισμός. Και τώρα ξαφνικά η Τουρκία μπαίνει στην πλευρά των Αζέρων. (Μια τέτοια δέσμευση) είναι μια πηγή φόβου στο DNA των Αρμενίων – ένα τεράστιο ζήτημα για τους Αρμένιους ».

Η στρατηγική της Άγκυρας: «Η Τουρκία φαίνεται να θέλει να καλύψει το διεθνές κενό. Οι ΗΠΑ. και η Ευρώπη απουσιάζει, και οι Ρώσοι δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναποφασιστικότητα και την αδυναμία τους προκειμένου να σπάσουν τη διαδικασία του ΟΑΣΕ και να την επαναπροσδιορίσουν υπέρ τους. Φαίνεται ότι είναι η στρατηγική τους… »

Ρωσική αναποφασιστικότητα: «Οι ΗΠΑ. δεν έχει όρεξη να εμπλακεί στη σύγκρουση για διάφορους λόγους. Οι Ρώσοι έχουν στρατεύματα στην Αρμενία, αλλά όχι στο Αζερμπαϊτζάν. Εάν η Ρωσία επέμβει άμεσα στο Αζερμπαϊτζάν, θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τον γείτονά της. Και η φήμη τους στην Αρμενία χάνεται εξαιτίας αυτής της έλλειψης αντίδρασης … Όσο καλύτερα κάνει το Αζερμπαϊτζάν, τόσο λιγότερη επιρροή θα έχει η Ρωσία (στην επίλυση της σύγκρουσης) … »

Ο Ερντογάν δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν: «Αυτοί οι δύο ηγέτες έχουν μέχρι τώρα αμοιβαίο σεβασμό. Αλλά η άμεση επέμβαση σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει την επιρροή, μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά. Το να αντιμετωπίζεις ο ένας τον άλλον με πληρεξούσιο στη Λιβύη είναι ένα πράγμα, αλλά η άμεση συμμετοχή στον Καύκασο μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας ανταγωνιστικής ιστορίας. Η Ρωσία έχει μοχλό για αντίποινα στην Τουρκία σε πολλά μέρη… »

AHVAL
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα