Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ “ μια δυνατή ιστορία της ανθρωπότητας ” - Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη - Η ηθική, ως ελεύθερη επιλογή - Το αδικαιολόγητο μίσος (Μέρος Πρώτο)

Μια δυνατή ιστορία της ανθρωπότητας: Ο ηρωισμός στις πρώτες ...

Λίγα Λόγια 

Η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στον ανήμπορο, στον πονεμένο, στον κινδυνεύοντα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ευθύνη και έπειτα ηθική υποχρέωση κάθε ανθρώπου, όπως ηθική υποχρέωση είναι ο σεβασμός στους γονείς, ο σεβασμός στην προσωπική αξιοπρέπεια και τιμή κάθε ανθρώπου. 

Κριτήριο του πολιτισμού, ανθρώπων, κοινωνιών και λαών, δεν είναι τόσο το ποσό των γνώσεων και το επίπεδο της τεχνικής τους αναπτύξεως, όσο ο ηθικός τους χαρακτήρας και η ετοιμότητα για πράξεις γενναίες και ευεργετικές για τον συνάνθρωπο και για την ανθρωπότητα. 

Η φιλανθρωπία, μια παρεξηγημένη έννοια από τους νεόκοπους καπιταλιστές, που έχει φθαρεί με την πάροδο του χρόνου ως ετυμολογική σημασία, είναι η έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης, με ανιδιοτέλεια, που χάρις σε αυτήν πολλοί συνάνθρωποί μας, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής και την επόμενη ημέρα με κουράγιο και αισιοδοξία.

Η προσφορά βοήθειας, εμπεριέχει την προσφορά των πρώτων βοηθειών όταν είναι αναγκαία, η οποία πρέπει να διακατέχεται από  ανθρωπιά και συμπόνοια. Ναι μεν κύριος στόχος είναι η σωτηρία της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης και η ανακούφιση από τον πόνο, αλλά όλα αυτά χωρίς να περιβάλλονται από ανθρωπιά και συμπόνοια, είναι απλές λειτουργικές πράξεις. 


Αυτή λοιπόν η ανιδιοτελής και με αγάπη προσφορά βοήθειας χωρίς διάκριση στον πάσχοντα συνάνθρωπο, συνάδει με την φράση του Ελβετού φιλοσόφου και συγγραφέα Jean Jacques Rousseau που αναφέρει «η φροντίδα για τους συνανθρώπους μας, είναι το στοιχείο που προσδίδει σε όλους μας την ανθρώπινή μας διάσταση». 



Η προσφορά των πρώτων βοηθειών από τους προϊστορικούς χρόνους ως πράξη τότε, ως πράξη και ως όρος σήμερα, ξεκίνησαν βασιζόμενες στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και επιβίωσης των πρωτόγονων και αναδείχθηκαν σε κορυφαίο επιστημονικό κλάδο της ιατρικής, αποτελώντας θεμελιώδη δικαίωμα, ευθύνη και στοιχείο κάθε κοινωνίας. Διότι, αυτός που προσφέρει πρώτες βοήθειες από αίσθημα ευθύνη, έχει το δικαίωμα να περιμένει να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση ανάγκης. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα