Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Σχεδιάζονται Διαστημικός Σταθμός γύρω από τη Σελήνη και Σεληνιακό τηλεσκόπιο για να «δει» την αρχή του Σύμπαντος


H Σελήνη αποτέλεσε το επίκεντρο της διαστημικής δραστηριότητας για περίπου τρεις δεκαετίες και ένα από τα μεγάλα πεδία αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση. Το 1972 πραγματοποιήθηκε η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη και για περίπου 40 χρόνια οι επιστήμονες αλλά και οι διαστημικές υπηρεσίες θεώρησαν πώς ο φυσικός μας δορυφόρος δεν έχει πλέον κάτι σημαντικό να μας αποκαλύψει και έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τους.
Όμως την τελευταία δεκαετία για μια σειρά από λόγους η Σελήνη έγινε και πάλι ελκυστικός «προορισμός» για τις διαστημικές υπηρεσίες και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αποστολές μελέτης και εξερεύνησης της. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την αθέατη και λιγότερο εξερευνημένη πλευρά της. Στις αρχές του 2019 η Κίνα έστειλε ένα ρομποτικό εξερευνητή στην  πλευρά αυτή ενώ ο Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας μεγάλης επανδρωμένης βάσης εκεί την οποία οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν ονομάσει «Χωριό της Σελήνης».
Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι ESA και NASA αποφάσισαν την δημιουργία ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια βάση που θα δημιουργηθεί στην ορατή στην Γη πλευρά της. Ο σταθμός αυτός θα λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά στις επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζονται για τον Άρη.

Πριν από δύο εβδομάδες η NASA έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για την δημιουργίας της επανδρωμένης βάσης. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία φιλοδοξεί να φτιάξει αυτή την βάση εντός της δεκαετίας. Το τηλεσκόπιο Ομάδα επιστημόνων της NASA με επικεφαλής τον Saptarshi Bandyopadhyay, ειδικό στην ρομποτική του Εργαστηρίου Αεριώθησης (το περίφημο JPL), υπέβαλε στην διοίκηση της υπηρεσίας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που μέχρι πρόσφατα θα ακουγόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί προσδοκίες ότι μπορεί να υλοποιηθεί.
Σχέδιο του σεληνιακού τηλεσκοπίου
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η πρόταση κάνει λόγο για την δημιουργία ενός γιγάντιου τηλεσκοπίου στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Το τηλεσκόπιο που έλαβε την ονομασία LCRT (Lunar Crater Radio Telescope) θα έχει διάμετρο ενός χλμ. και θα κατασκευαστεί στο εσωτερικό ενός κρατήρα διαμέτρου 3-5 χλμ. Σύμφωνα με την πρόταση δεν θα χρειαστεί ανθρώπινη παρουσία ούτε στην δημιουργία ούτε στην λειτουργία του τηλεσκοπίου το οποίο θα κατασκευάσουν ρομπότ και θα λειτουργεί αυτόνομα.
Οι άκρως ευνοϊκές για διαστημική παρατήρηση συνθήκες που επικρατούν στην αθέατη πλευρά της Σελήνης σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές δυνατότητες που θα έχει το τηλεσκόπιο αυτό θα ρίξουν φως σε πολλά κοσμολογικά μυστήρια. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της δημιουργίας του τηλεσκοπίου με την βοήθεια του οι επιστήμονες θα μάθουν τι συνέβη την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή (ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου) μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Το τηλεσκόπιο θα αποκαλύψει πώς γεννήθηκε πριν από περίπου 14 δισ. έτη το Σύμπαν και τι οδήγησε στην γρήγορη διαστολή του η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. H NASA φαίνεται έτοιμη να εγκρίνει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης και ανάλογα με την πρόοδο του εγχειρήματος θα ληφθεί σε επόμενο στάδιο η τελική απόφαση για την υλοποίηση του.
ΠηγήProtagon
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα